dinsdag, oktober 22, 2019
Desserts en ijs Recepten

Chai stoofperen met krokante chocolade

Chai stoofperen met krokante chocolade

Het kerstdessert in huize Hopman: tiramisu. Mijn vader maakt dit elk jaar opnieuw. Maar hij maakt ook altijd stoofpeertjes. Laat ik daar nou net dol op zijn! En aangezien het bijna kerst is, haalde ik een recept uit de oude doos: chai stoofperen met krokante chocolade. Een bijzondere, lekkere en gezonde variant op de ‘gewone’ stoofperen. Het recept voor de peertjes vind je in dit artikel.

De herkomst van peren

De stoofpeer is een onderschatte fruitsoort. “Ze zijn hard. Wat moet ik ermee? Ik heb geen tijd om ze te koken.” Nee, nee en nee. We gaan niet met de gebakken peren blijven zitten. Sorry, gezegde grapje. Stoofperen zijn fantastisch! In de prehistorie kende men al de stoofpeer. Toentertijd waren er ‘slechts’ vijf soorten. Nu is dit aantal uitgegroeid tot vijfduizend (Stoofperen.nl, z.j.)! Ik bedoel maar.

Ook de Grieken zagen in dat de peer een fantastisch fruitsoort is. Zij gebruikten de soort als medicijn tegen misselijkheid. Ik heb geen idee of dit werkt, maar wie weet! De Griekse dichter Homerus noemde peren een ‘gift van de goden’ (Stoofperen.nl, z.j.).

Waar de peer vandaan komt is wat onduidelijk, maar wat wel zeker is dat ze als eerste werden ontwikkeld aan de voet van de Tiensjang in Centraal-Azië (Wikipedia, 2017). Vanuit die plek werden ze bekend in de Balkan, waar ze verder werden ontwikkeld. Pas in de zestiende eeuw werden handperen in Frankrijk en Italië gebruikt.

Chai stoofperen met krokante chocolade

Nu ontwikkel ik geen nieuwe stoofperen soort, maar een nieuw stoofperen recept. Deze chai stoofperen met krokante chocolade zijn eenvoudig te maken, maar je maakt hiermee de kersttafel extra bijzonder. Vooral de krokante chocolade doet het hem! Vergeet niet dat het klokhuis nog in de peer zit, dus een mesje is geen overbodige luxe. Nu nog een bolletje (gezond) ijs erbij en je hebt een super kerstdessert. Vergeet de (erythritol) poedersuiker niet! Ps ze zijn vegan.

Recept voor chai stoofperen

Voor 8 stoofperen
Kooktijd: 30 minuten of totdat de peren redelijk zacht zijn
Nodig: grote pan, bord en bakpapier

Ingrediënten

Voor de stoofperen

 • 8 kleine stoofperen (bijv. Gieser Wildeman)
 • 3 kardemompeulen (gekneusd)
 • 1 theelepel kaneel
 • 4 kruidnagels
 • 3 cm gemberwortel (in plakjes)
 • 10 peperkorrels
 • snuf gemalen nootmuskaat
 • water

Voor de chocolade

 • 1/2 reep pure chocolade (bijv. 86% Moser Roth van de Aldi)
 • handje walnoten
 • optioneel: erythritol poedersuiker

Bereidingswijze

 1. Was de stoofperen goed af en leg ze in de grote pan.
 2. Stop de kardemompeulen, kaneel, kruidnagels, plakjes gemberwortel, peperkorrels en nootmuskaat in de pan.
 3. Voeg zoveel water toe dat de stoofperen onder water staan en laat ze ongeveer 30 minuten op laag vuur sudderen of totdat ze zacht zijn, maar niet te zacht. Controleer tussentijds door met een vork in een stoofpeer te steken.
 4. Laat afkoelen.
 5. Smelt de chocolade au-bain-marie en hak ondertussen de walnoten fijn. Leg de fijngehakte walnoten op een bord en pak alvast bakpapier.
 6. Dip voorzichtig de stoofperen in de chocolade en rol ze door de fijngehakte walnoten, zodat er een laagje over de chocolade komt.
 7. Zet de stoofperen rechtop op het bakpapier en laat de chocolade hard worden.
 8. Maak het af met poedersuiker en serveer met ijs.

Heb je het recept gemaakt? Maak een foto en tag @thisisjoan1 op Instagram. Dat vind ik onwijs leuk!

Hoe maak jij stoofpeertjes?

Liefs,

Lysanne

Liever een taart als kerstdessert serveren? Dan is deze citroen-havercake met cashewfrosting ook heel feestelijk!

4 thoughts on “Chai stoofperen met krokante chocolade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top