Hoe maak je een circulaire tuin met veel biodiversiteit?

circulaire tuin

Ik droom van een prachtige achtertuin met veel groen waar dieren zich thuisvoelen. Alhoewel ik nu alleen in het bezit ben van een balkon, vind ik het leuk om op zoek te gaan naar manieren om een circulaire tuin te ontwerpen. Een plek waar spullen een nieuw leven krijgen en veel biodiversiteit is. Maar hoe maak je zo’n circulaire tuin? Dat ontdek je in dit artikel. Ik geef je 9 handige tips om aan de slag te gaan om je eigen tuin duurzaam te maken.

Een circulaire tuin maken in het kort:

  1. Kies voor duurzame materialen
  2. Ga voor biologische planten
  3. Vang regenwater op
  4. Ga slim om met energie
  5. Maak je tuinoverkapping dicht
  6. Schaf duurzame tuinmeubels aan
  7. Ruil spullen met vrienden en familie
  8. Oogst je eigen groente, fruit en kruiden
  9. Kies voor biologische grond

Wat is de betekenis van circulair?

De betekenis van ‘circulair’ is het (her)gebruiken van grondstoffen en producten op zo’n manier dat je de natuurlijke systemen van de aarde respecteert. Het doel is om verspilling te minimaliseren en het ecosysteem te behouden.

Dit betekent dat in een circulaire maatschappij materialen niet worden gezien als afval, maar als iets waardevols om nieuwe producten te maken. Een goed voorbeeld hiervan is oudpapier. Dit is dus geen afval en kun je goed recyclen om weer nieuw papier te maken.

Wat is een circulaire tuin?

De bovenstaande betekenis vind ik persoonlijk nogal vaag als het om tuinen gaat. Wat is dan een circulaire tuin? Ik heb het voor je opgezocht.

Een circulaire tuin is een milieuvriendelijke tuin die ontworpen is met hergebruik en duurzaamheid in het achterhoofd. Dit houdt in dat je zorgt dat er veel biodiversiteit in de tuin aanwezig is. Bijvoorbeeld door een composthoop te maken en een regenton te plaatsen. Bovendien vind je in een circulaire tuin vaak inheemse planten om lokale planten en dieren te helpen met overleven. Dit zorgt voor een kleinere ecologische voetafdruk en een gezondere leefomgeving voor dieren.

Wat zijn de voordelen van een circulaire tuin?

Een circulaire tuin biedt je diverse voordelen. Ik heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

  • Duurzaamheid
    Een circulaire tuin minimaliseert afval en het verbruik van natuurlijke hulpbronnen. Dit doe je door spullen te recyclen en te hergebruiken.
  • Meer biodiversiteit
    Door inheemse planten te gebruiken, ondersteun je de biodiversiteit. Ook help je de lokale dieren en tuinplanten met overleven.
  • Waterbesparing
    Door regenwater op te vangen en water slim te gebruiken, zorg je ervoor dat je water bespaart. Dat is anno nu erg belangrijk met de opwarming van de aarde.
  • Gezonde bodem
    Als je jouw eigen compost maakt en organische materialen gebruikt, draag je bij aan een betere bodemkwaliteit. Dit zorgt voor gezonde planten.
  • Voedselproductie
    In een circulaire tuin kun je jouw eigen groente, fruit en kruiden kweken. En vervolgens heerlijke vegan recepten maken.
  • Mooi uiterlijk
    Een circulaire tuin kan erg mooi zijn. Ook zorgt zo’n tuin ervoor dat je jezelf meer aangetrokken voelt tot de natuur.

Wat kost een circulaire tuin?

Wat een circulaire tuin kost, hangt af van diverse factoren. Denk aan de grootte van de tuin, het ontwerp en of je eventueel al materialen hebt. Daarom kan ik je geen exacte prijs geven. Maar ik kan wel enkele kostenposten met je delen waar je rekening mee kunt houden.

  • Arbeid
    Ga je zelf jouw tuin inrichten of huur je een gespecialiseerd bedrijf in? In het laatste geval betaal je meer. Houd ook rekening met eventuele vergunningen die je nodig hebt.
  • Materialen
    Heb je al materiaal dat je kunt hergebruiken? Of moet je nog spullen aanschaffen? Denk aan planten, zaden en een regenton.
  • Onderhoud
    Hoewel circulaire tuinen vaak minder onderhoud vergen dan traditionele tuinen, kun je geld kwijt zijn aan periodiek onderhoud. Zoals snoeien, bemesten en het controleren op plagen en ziekten.

9 tips om een circulaire tuin te maken

Nu je meer weet over wat een circulaire tuin is, wat de voordelen zijn en hoeveel het kost, wil je natuurlijk weten hoe je daadwerkelijk een circulaire tuin maakt. Ik ga je erbij helpen. Hieronder vind je 8 handige tips die je kunt gebruiken om aan de slag te gaan met jouw tuin.

1. Kies voor duurzame materialen

Denk je aan natuurlijke materialen, dan denk je vaak aan hout. Maar de mate van duurzaamheid ligt aan hoe het hout is verkregen en hoe het daarna in elkaar is gezet. Sommige houtsoorten worden bijvoorbeeld gewonnen via (illegale) houtkap met ontbossing als gevolg. Kies daarom altijd voor hout met het FSC- of PEFC-keurmerk en vermijd schadelijke chemicaliën als lijm. 

Andere duurzame materialen zijn:

  • eikenhout
  • lariks
  • baksteen
  • bamboe
  • hennep
  • kurk
  • houtsnippers
  • schelpen

2. Ga voor biologische planten

Planten zijn planten toch? Dat dacht ik zelf ook. Niets is minder waar. Omdat mensen zo erg van planten houden, is er een markt ontstaan die op grote schaal snel planten en bloemen kweekt. En daarvoor wordt kunstmest en gif gebruikt. Er is dus eigenlijk niets natuurlijks aan deze flora. Daarom is het verstandiger om biologische planten te kopen. In het tuincentrum heb je bijvoorbeeld vaak een selectie met biologische kruidenplantjes. Ook kun je online zoeken naar bedrijven die biologische planten verkopen.

3. Vang regenwater op

Anno nu wordt het steeds warmer op aarde. Dit betekent dat (drink)water steeds schaarser wordt en we creatief met water moeten omgaan. Ook als het om planten water geven gaat. Hoe je dit in een circulaire tuin kunt doen? Plaats bijvoorbeeld een tweedehands regenton in de tuin. Hierdoor kun je tijdens natte periodes water opvangen. Heb je een balkon en weinig ruimte? Ik heb zelf een emmer op mijn balkon staan en dat werkt ook. 

Naast een regenton kun je een wadi of vijver aanleggen. Overtollig water stroomt naar deze plek toe. Is de grond eromheen weer droog? Dan kan het water langzaam worden afgegeven aan de omgeving. Met een wadi of vijver zorg je ervoor dat je tuin niet overstroomt tijdens hevige regenval.

4. Ga slim om met energie

Leuk al die verlichting en andere elektrische apparaten voor in de tuin. Maar op jaarbasis kunnen ze flink wat energie verbruiken. En dat is niet zo goed voor het milieu en je portemonnee. Daarom is het verstandig om slim om te gaan met energie. Schaf bijvoorbeeld verlichting op zonne-energie aan. Of koop apparaten met energielabel A. Vraag je daarnaast zelf af of die verlichting in je tuin echt noodzakelijk is of alleen voor de sier staat en je zonder kunt.

5. Maak je tuinoverkapping dicht 

Een overkapping is een heerlijke manier om tijdens prachtige zomeravonden van je tuin te genieten. Maar tijdens de koudere seizoenen is een overkapping niet heel geschikt. Je kunt een houtvuur of elektrisch kacheltje plaatsen, maar beide zijn niet heel goed voor het milieu en je circulaire tuin. De oplossing? Installeer een glazen wand voor de overkapping. Met een glazen wand zorg je ervoor dat je een tweede ruimte maakt in je tuin. Zie het als een verlengstuk van je woonkamer. Je bent altijd beschut van slecht weer en harde wind. Is je overkapping tegen het huis bevestigd? Met een glazen wand zorg je ook voor extra isolatie. Bovendien kun je de overkapping gebruiken als een plantenkas om tuinplanten die niet tegen vorst kunnen daar te laten overwinteren.

6. Schaf duurzame tuinmeubels aan

Natuurlijk wil je op mooie dagen genieten van je circulaire tuin. Een fijne tuinset kan dan ook niet ontbreken. Ga voor duurzaam door kringloopwinkels en online marktplaatsen af te struinen naar tweedehands meubels. Heb je een fantastische set aangeschaft? Dan is het belangrijk om de meubels te beschermen tegen weersinvloeden, zodat ze langer meegaan. Dek je tuinmeubels af met een hoes of zet ze in de schuur tijdens de koudere wintermaanden. Ook kun je een beschermlaagje op houten meubels verven, zodat ze niet rotten.

7. Ruil spullen met vrienden en familie

Een andere handige tip voor een circulaire tuin: ruil spullen met vrienden en familie. Bij mij in de familie doen we het ook. Mijn moeder en ik wisselen vaak planten met elkaar uit. Of plantenpotten als we die niet meer nodig hebben. Iemand anders wordt er blij mee en jij zorgt ervoor dat niets wordt weggegooid. Uiteraard kun je ook ruilen met de buren of spullen aan de kringloop geven als je niemand binnen je kring er blij mee kunt maken.

8. Oogst je eigen groente, fruit en kruiden

Of je nu een grote tuin, kleine tuin of balkon hebt, je kunt op vrijwel elke plek je eigen groente, fruit en kruiden oogsten. Kweek je eigen tomaten of schaf een appelboom aan. Heb je nog geen ervaring met oogsten? Kruidenplantjes zijn een goede start. Wat je zelf niet opeet, kun je aan de dieren in de tuin geven. Op mijn balkon komen soms vogels langs die de bessen stiekem komen opeten. Ik vind het niet erg, want zo hebben zij ook een lekker hapje.

9. Kies voor biologische grond

De basis van een mooie, goede circulaire tuin begint bij de bodem. Een goede bodem zorgt ervoor dat het bodemleven wordt gestimuleerd met gezonde planten en een goede waterhuishouding als resultaat. Kies dus voor biologische grond zonder turf (veen). Waarom? De winning van turf zorgt ervoor dat er CO2 vrijkomt die eerst goed lag opgeslagen. Hierdoor wordt de biodiversiteit van dat gebied aangetast. En we willen juist zorgen voor een circulaire natuurlijk met veel biodiversiteit. 

Maak vandaag nog een circulaire tuin met veel biodiversiteit

Een circulaire tuin biedt een thuis voor lokale planten en dieren. De tuin draagt bij aan het behoud van een natuurlijk ecosysteem en het minimaliseren van verspilling. Door onder meer te kiezen voor duurzame materialen, biologische planten en slim om te gaan met water, maak je van jouw tuin een milieuvriendelijke omgeving met veel biodiversiteit. De tips die ik je heb gegeven, helpen je bij het maken van je eigen circulaire tuin. Door bewust te kiezen en materialen te hergebruiken, kun je een positieve impact hebben op het milieu en tegelijkertijd genieten van een prachtige, levendige tuin.

Heb jij nog tips om een circulaire tuin te maken? Laat een reactie achter!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *