Review

Karl Fazer en Brunberg Finse chocolade

Karl Fazer en Brunberg Finse chocolade

Mijn guilty pleasure? Chocolade! (duh). Ik vind het echter belangrijk dat het van goede kwaliteit is. Op het ene moment kom ik heel lekkere repen tegen en op het ander moment denk ik: waarom kun je zoiets maken? Oftewel: goede en slechte repen. Ik dacht dat ik alle soorten chocolademerken wel kende, totdat ik kennis maakte met Karl Fazer in Finland. Deze keer vertel ik over Karl Fazer en Brunberg Finse chocolade.

Karl Fazer en Brunberg Finse chocolade

Vorig jaar zomer ging ik naar Finland. In het vliegtuig was mijn vriend laaiend enthousiast over ‘de lekkerste chocolade ooit’ die ik moést proberen. Ik dacht: jaja, dat zal wel. Zijn verhaal ging over Karl Fazer: Finland’s meest gewaardeerde merk, aldus Fazer. Alleen de naam klinkt niet erg Fins. Eerder Duits. Dat klopt, want Karl Fazer is de zoon van een Zwitserse bonthandelaar die ging werken in Helsinki, de hoofdstad van Finland (Fazer, z.j.). Karl werd in Sint-Petersburg, Berlijn en Parijs opgeleid als banketbakker en opende in 1891 zijn café in het centrum van Helsinki. Koekjes, taart, chocolade en noem maar op. Fazer stond bekend om smaak en sensatie door de combinatie van Russische en Franse banketbakkerscultuur samen te voegen. Niet veel later werden er meer cafés in de hoofdstad geopend en kwam er zelfs een fabriek in 1897. Wist je dat de blauwe wikkel in Finland is beschermd?

Ook Brunberg heeft een geschiedenis. Deze begint bij de bakerij van de Finse familie Lindfors in Porvoo in 1871. Lennart Brunberg leerde in de bakkerij de kneepjes van het snoepvak (Brunberg, z.j.). Hij begon in 1922 zijn eigen bakkerij en kocht die van de familie Findfors op. Brunberg streeft naar kwalitatieve producten in een veranderende omgeving. Zo heeft het bedrijf suiker- en lactosevrije chocolade op de markt gebracht. En ik heb dus het laatstgenoemde gekocht. Leuk om de geschiedenis van bedrijven te ontdekken, vind je niet?

Karl Fazer en Brunberg Finse chocolade

Dure chocoladerepen

Heb ik de chocoladerepen één jaar bewaard zonder te openen? Het antwoord is nee. In Finland had ik al Karl Fazer ontdekt. Daar ben ik trouwens heel enthousiast over, maar dat komt later in het verhaal! Ik heb Karl Fazer en Brunberg Finse chocolade in de Finse Zeemanskerk in Rotterdam gekocht. Daar zijn Finse producten te koop en kun je gebruik maken van een echte Finse sauna! Dat laatste is overigens een aanrader. Ik trakteerde mezelf op twee chocoladerepen: Karl Fazer melkchocolade met hazelnoten en Brunberg lactosevrije chocolade. Het is een ware traktatie, want ik legde twaalf euro neer voor twee repen. I know, duur! Maar ze worden geïmporteerd uit Finland en zijn heel moeilijk te krijgen in Nederland. Daarnaast zijn het grote chocoladerepen waar je best lang mee kunt doen! Tenzij je een chocoladefreak bent ;).

Ingrediënten Karl Fazer hazelnoot (250 gram): melk, suiker, cacaoboter, hazelnoten, cacaomassa, emulgator (sojalecithine), zout, smaakstoffen. 30% cacao.

Ingrediënten Brunberg lactosevrij (150 gram): suiker, cacaoboter, lactosevrije melkpoeder, cacaomassa, lactosevrij melkvet, emulgator (sojalecithine), zout, vanille.

Dit zijn ingrediënten voor een ‘normale’ melkchocoladereep. Ze zijn niet vegan, maar wel vegetarisch.

Karl Fazer en Brunberg Finse chocolade

Romige Finse chocolade

Ik ben om. Karl Fazer chocolade is lekker! Super romig, vol van smaak en heel knapperige hazelnoten. Ik vind de chocolade zo romig! Oh, wacht. Dat schreef ik al. Twee keer romig dan! De blauwe bessen variant is ook heel lekker, maar die had ik in Finland gekocht. Ook Brunberg’s chocolade vind ik heel romig en smelt lekker weg. Beiden repen zijn lekker melkachtig en kun je zeker niet vergelijken met melkchocolade die in Nederland te koop is. De volgende keer dat in ik Finland ben, neem ik een vrachtwagen vol mee naar huis.

Fazer verkoopt niet alleen chocolade, maar ook andere producten zoals koekjes met hazelnootcrème en drop. Brunberg maakt onder andere snoep met agar agar! Misschien moet ik maar een schip vol met lekkers mee naar huis meenemen… In ieder geval, als je een keer naar Finland gaat, moet je echt Karl Fazer of Brunberg Finse chocolade meenemen. Het is een must! Ben je niet in de gelegenheid om naar Finland te gaan, maar heb ik je overtuigd? Dan is de chocolade ook online te bestellen op A piece of Finland of kun je een bezoekje brengen aan de Finse Zeemanskerk in Rotterdam. Tip: Fins is een aanrader, maar Engels is geen probleem.

Ken jij Finse chocolade?

Liefs,

Lysanne

Waan je in de Finse cultuur met deze Vegan riisipiirakka’s!

Leave a Reply

Required fields are marked*