
Een broodje glutenvrije falafel is dé ultieme junkfood voor een vrijdagavond. Een pita, hummus, vegan knoflooksaus en sla erbij en het feest kan beginnen. Deze glutenvrije falafel maak ik graag als ik zin heb in junkfood, maar wel iets gezonds op tafel wilt zetten. Je bakt ze namelijk zonder frituur. Wil je ze zelf maken? Laten we dan snel beginnen!
Falafel: waar komt het vandaan?
Falafel komt waarschijnlijk van de Kopten (christelijke Egyptenaren). Zij gebruikten falafel als vleesvervanger in de vastentijd.
Dat is een goede uitvinding geweest, want falafel is superlekker en voedzaam! Het staat niet voor niets bij mij in de top-3 lekkerste vleesvervangers. ;)
Het verhaal gaat dat falafel is bedacht door de Kopten.
Waar is falafel van gemaakt?
Falafel wordt gemaakt van kikkererwten, ui, knoflook, verse bladpeterselie en koriander, en kruiden.
Hoe spreek je falafel uit?
Falafel spreek je uit als faalaafel of falafèl. Hoe dan ook, het maakt niet zoveel uit hoe je het zegt. Het gaat immers om de smaak. ;)
Is falafel glutenvrij?
Falafel is vaak niet glutenvrij. In het recept wordt soms tarwebloem gebruikt om de balletjes steviger te maken.
Glutenvrije falafel maken
Gelukkig is onderstaande recept wel glutenvrij, omdat ik geen tarwe heb gebruikt. Daarnaast bak je deze falafel in de oven, zodat ze minder vet bevatten dan wanneer je ze in de frituur bakt. En het crunchy korstje dan? Die is afkomstig van sesamzaadjes. Kom, we gaan samen glutenvrije falafel maken.
Recept
Glutenvrije falafel uit de oven
Benodigdheden
- bakplaat
- bakpapier
- vergiet
- foodprocessor
- groot, plat bord
Ingrediënten
- 1 blik kikkererwten á 200 gram
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 ½ eetlepel tahin
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 theelepels komijnpoeder
- 1 eetlepel korianderpoeder
- 1 ½ theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel kurkumapoeder
- snuf chilipoeder
- zout
- peper
- citroensap
- beetje water
- sesamzaad
Bereidingswijze
- Verwarm de oven op 200℃ (boven- en onderwarmte). Leg een bakpapiertje op een bakplaat.
- Was de kikkererwten onder de kraan af in een vergiet.
- Verwijder dan de schillen van de ui en de knoflook. Snijd de ui in kleinere stukken.
- Stop daarna de kikkererwten in de foodprocessor, samen met de ui, knoflook, tahin, olijfolie, komijnpoeder, korianderpoeder, paprikapoeder, kurkuma, chilipoeder, zout, peper, citroensap en een beetje water.
- Mix alle ingrediënten tot een smeuïg geheel. Het moet niet te nat of te droog zijn.
- Voeg eventueel meer kruiden naar smaak toe.
- Strooi vervolgens een laag sesamzaad op een groot plat bord.
- Pak dan een eetlepel van het mengsel en draai een balletje tussen je handen.
- Rol het balletje voorzichtig door het sesamzaad, zodat alle kanten zijn bedekt.
- Leg daarna de falafel op de bakplaat.
- Herhaal stap 8 t/m 10 totdat al het mengsel op is.
- Bak de glutenvrije falafel uit de oven 15 á 20 minuten in het midden van de oven.
- Serveer direct met bijvoorbeeld pita of een wrap.
Waarmee eet je falafel?
Falafel eet je vaak met een pita, sla, komkommer, tomaat en saus. Maar denk ook eens aan:
- zelfgemaakte hummus;
- kikkererwtenpannenkoeken;
- wraps;
- couscoussalade.
Deel je creatie met jouw vrienden! Maak een foto, post ‘m op Instagram en tag @thisisjoan.nl.
Maak jij je eigen falafel of koop je de balletjes in de supermarkt?
Liefs,
Lysanne
Liefde voor falafel! Dit recept sla ik gelijk op nu. Ik heb zelf altijd het verse falafel deeg van de AH. Dan moet je er zelf nog burgertjes of balletjes van maken. Heb het nog nooit zelf gedaan, maar dat staat zeker wel op de planning hihi. Dit recept komt dus goed van pas!
Ik heb ook eens dat falafeldeeg van de Appie gebruikt. Ik vond het niet zo lekker. Ik had nog extra kruiden gebruikt, maar het werd niets. Haha. Zelfgemaakt is echt het lekkerste!