Vegan kikkererwtenpannenkoeken uit het Midden-Oosten

Vegan kikkererwtenpannenkoeken met haver

Kikkererwten ken je natuurlijk vast wel. Maar wist je dat er ook kikkererwtenmeel bestaat? Deze meelsoort is gemaakt van kikkererwten en kun je gebruiken als glutenvrije meelvervanger. Bijvoorbeeld voor heerlijke en vegan kikkererwtenpannenkoeken! Wil je ze eens zelf maken? Mooi! Je vindt het recept in dit artikel. Ook lees je waar kikkererwten vandaan komen. En waar je het meel kunt kopen.

Wat zijn kikkererwten?

Kikkererwten zijn peulvruchten, zoals tuinbonen, pinda’s en linzen. Kikkererwten, ook wel keker, kekererwt of garbanzo genoemd, zijn afkomstig uit Anatolië, Turkije (Wikipedia, 2018). Daar werden ze 8000 jaar geleden al geteeld. Vanuit die plek werden de erwten verspreid naar het Midden-Oosten en India.

Kikkererwten, ook wel keker, kekererwt of garbanzo genoemd, zijn afkomstig uit Anatolië, Turkije.

Kikkererwten zijn veelzijdig

Wist je dat kikkererwten veelzijdige peulvruchten zijn? Je kunt ze verwerken in verschillende gerechten. Zo heb ik de volgende recepten op mijn blog staan:

Wist je dat je kikkererwten in de oven kunt doen, zodat je supergezonde borrelnootjes op tafel zet? Mijn moeder maakt wel eens geroosterde kikkererwten. Ik kan bijna in 1 keer de hele pot opeten! Zo lekker zijn ze. Zelf maken? Je vindt het recept via de volgende link: https://www.xandrabaktbrood.nl/groente-2/geroosterde-kikkererwten/.

Waar koop je kikkererwtenmeel?

Kikkererwtenmeel is niet zo bekend als bijvoorbeeld tarwemeel. Hierdoor kun je deze meelsoort vaak niet in de supermarkt vinden. Daarom raad ik je aan om naar de toko te gaan, zoals Amazing Oriental. Deze supermarkt verkoopt sowieso kikkererwtenmeel. Als je dan toch in de toko bent, kun je ook andere Oosterse producten kopen. Bijvoorbeeld tapiocameel, komijn en ras el hanout. Deze ingrediënten heb je namelijk ook nodig voor dit recept!

Hoe gebruik je kikkererwtenmeel?

Kikkererwtenmeel gebruik je voornamelijk als meel. Zo kun je tarwebloem vervangen door kikkererwtenmeel. Hierdoor wordt het recept glutenvrij en eiwitrijk! Daarnaast gebruik ik kikkererwtenmeel en water als bindmiddel om een curry te maken. Heel handig als je geen kokosmelk in huis hebt. Ik raad je wel aan om kikkererwtenmeel voor hartige gerechten te gebruiken. Deze meelsoort heeft namelijk een hartige, nootachtige smaak.

Door kikkererwtenmeel wordt je recept glutenvrij en eiwitrijk.

Eet geen rauwe kikkererwten

Let op: Eet kikkererwtenmeel nooit rauw. Ten eerste smaakt het superbitter. Ten tweede bevatten rauwe peulvruchten van nature ook de gifstof lectine. Je krijgt na het eten buikpijn en je nieren kunnen zelfs op lange termijn beschadigen. Peulvruchten zijn niet giftig, maar zorg dat je ze voldoende verhit om lectine onschadelijk te maken. Ook kikkererwtenmeel dus.

Vegan kikkererwtenpannenkoeken met haver

Vegan kikkererwtenpannenkoeken bakken

Nu je meer weet over kikkererwten en kikkererwtenmeel, is het tijd om vegan kikkererwtenpannenkoeken te bakken! Voor dit recept heb ik een deel kikkererwtenmeel en een deel havermeel gebruikt. Je zou de havermeel ook kunnen vervangen door tarwemeel of speltbloem. Dan zijn de pannenkoeken niet meer glutenvrij.

Pannenkoeken kun je invriezen

Ik maak meestal een flinke stapel van deze kikkererwtenpannenkoeken, zodat ik in de vriezer een voorraad heb liggen. Zo kun je na een lange werkdag toch iets gezonds eten wat snel klaar is. Leg wel een stukje bakpapier tussen elke pannenkoek, want je krijgt ze anders niet uit elkaar. Ik spreek uit ervaring ;).

Vries je kikkererwtenpannenkoeken in. Zo kun je na een lange werkdag toch iets gezonds eten.

Kikkererwtenpannenkoeken beleggen

Ten slotte geef ik je nog wat tips mee om je vegan kikkererwtenpannenkoek te beleggen. Wat dacht je van:

 • avocado en hummus;
 • (vegan) kaas;
 • tomatenpuree;
 • spinazie met (vegan) roomkaas.

Recept voor vegan kikkererwtenpannenkoeken

Voor ongeveer 8 pannenkoeken

Vegan kikkererwtenpannenkoeken

Deze heerlijke kikkererwtenpannenkoeken maak je makkelijk zelf. Ze smaken heerlijk bij een kom soep of een rijkgevulde salade.
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd20 min
Totale tijd35 min
GangBijgerecht
KeukenGlutenvrij,Midden-Oosten
Trefwoordglutenvrij,pannenkoeken,peulvruchten,tarwevrij,vegan
Aantal8 pannenkoeken

Benodigdheden

 • Mengkom
 • garde
 • koekenpan
 • soeplepel
 • bord

Ingrediënten

 • ¾ kopje kikkererwtenmeel
 • ¾ kopje havermeel
 • ¼ kopje tapiocameel
 • 1 theelepel bakpoeder
 • snuf zout
 • 1 theelepel ras en hanout
 • ½ theelepel komijnpoeder
 • 1 ¼ kopje plantaardige melk of water
 • 1 eetlepel olijfolie (geen extra vierge)
 • olie om in te bakken

Bereidingswijze

 • Meng in een kom het kikkererwtenmeel, havermeel, bakpoeder, ras el hanout, komijn en zout.
 • Voeg vervolgens al roerend de plantaardige melk of water en olijfolie toe, totdat er een mooi luchtig beslag ontstaat. Is het te dik? Voeg een scheut water toe.
 • Verwarm een koekenpan met olijfolie op middelhoog vuur.
 • Schenk dan een soeplepel beslag in de pan en spreid goed uit.
 • Draai daarna de pannenkoek om als de onderkant bruin wordt.
 • Laat de vegan kikkererwtenpannenkoeken afkoelen op een bord.
 • Herhaal stap 4 tot en met 6 totdat al het beslag op is.

Notities

Tip: Je kunt de havermeel ook vervangen door een andere (glutenvrije) meelsoort.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisbaking. Of tag @thisisjoan1.

Wat maak jij met kikkererwtenmeel?

Liefs,

Lysanne

2 thoughts on “Vegan kikkererwtenpannenkoeken uit het Midden-Oosten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *