Waan je in India dankzij deze vegan saag paneer met tempeh

Vegan saag paneer met tempeh en rijst

Ik ben gek op Indiase gerechten. Zoals deze vegan saag paneer. Ik vind dit gerecht zó lekker, dat hij regelmatig op tafel staat. Officieel maak je saag paneer met harde kaas, maar tempeh is daarvoor een goede en gezonde vervanger. Ben je benieuwd naar het recept? Je vindt het in dit artikel.

Wat is saag paneer?

Saag paneer is een Indiaas gerecht, bestaande uit spinazie, specerijen en paneer (harde kaas). Vaak eet je dit met rijst, naan, aardappels of roti.

Saag versus palak paneer

Saag paneer lijkt op palak paneer. Sterker nog: de namen worden vaak door elkaar gebruikt. Dat is niet zo gek, want beiden bestaan uit spinazie en specerijen. Ik weet niet precies wat het verschil is, maar volgens mij bevat palak kaas en saag niet. Als jij het exacte antwoord weet, laat het dan weten in een reactie!

Saag paneer is een Indiaas gerecht, bestaande uit spinazie, specerijen en paneer (harde kaas).

Mijn eerste keer saag paneer

Ik maakte voor het eerst kennis met saag paneer in Offenbach am Main (Duitsland). Mijn vriend liep daar toentertijd stage en hoorde goede verhalen over het Indiase restaurant The White Elephant. Daar gingen we samen eten toen ik een weekje op bezoek was. En dat was een goed idee. Toen ik daar een hap vegan saag paneer proefde, wilde ik het thuis ook maken. En met succes, want we eten het nu regelmatig.

Vegan saag paneer met tempeh en rijst

De basisingrediënten van vegan saag paneer zijn spinazie, aardappels, rijst en tempeh.

Hoe maak je vegan saag paneer?

Nu wil je vast weten hoe je vegan saag paneer maakt. De onderstaande ingrediëntenlijst lijkt lang, maar dat valt reuze mee. Het zijn voornamelijk de specerijen die de lijst lang maken.

De basisingrediënten

De basisingrediënten zijn spinazie, aardappels, rijst en tempeh. Voor de rest heb je dus specerijen nodig, een tomaat en wat kokosmelk. Maar die heb je vast al in huis. In onderstaande recept gebruik je gekookte aardappelen. Ideaal als je nog een restje over hebt. Kom, laten we samen het recept maken. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

Tip: De Indiase keuken bestaat meestal uit meerdere gerechten. Deze vegan kikkererwtenpannenkoeken passen er bijvoorbeeld heel goed bij!


Recept

Vegan saag paneer

Met deze vegan saag paneer waan je je in India. Lekker met extra papadums, roti of naan.
Voorbereiding10 min
Bereidingstijd20 min
20 min
Totale tijd50 min
GangHoofdgerecht
KeukenIndiaas
Trefwoordeiwitrijk,vegan,vezelrijk,vleesvervanger
Aantal4 personen

Benodigdheden

  • grote pan
  • koekenpan

Ingrediënten

  • 300 gram (basmati)rijst

Tempeh

  • 250 gram tempeh
  • olie om in te bakken
  • 1 theelepel garam masala
  • 1 ½ theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • ¼ theelepel chilipoeder
  • zout en peper

Saus

  • olie om in te bakken
  • 4 tenen knoflook
  • 450 gram diepvriesspinazie (ontdooid)
  • 400 gram gekookte aardappels
  • 1 vleestomaat
  • scheut kokosmelk
  • 1 theelepel garam masala
  • 1 theelepel kurkuma
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • citroensap

Bereidingswijze

  • Kook de (basmati)rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking in een pan.
  • Snijd vervolgens de tempeh in klein rechthoekige blokjes.
  • Verhit de koekenpan met olie en bak de tempeh 2 minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg dan de garam masala, komijnpoeder, paprikapoeder, chilipoeder, zout en peper toe aan de tempeh. Bak 3 minuten op middelhoog vuur. Leg de tempehblokjes op een bord.
  • Snijd de knoflook fijn en bak deze in de koekenpan.
  • Snijd ondertussen de gekookte aardappels en de vleestomaat in kleine blokjes.
  • Voeg daarna de ontdooide diepvriesspinazie bij de knoflook, samen met de aardappelstukjes en stukjes vleestomaat. Bak 5 minuten mee.
  • Schenk een flinke scheut kokosmelk in de pan, en voeg vervolgens de garam masala, kurkuma, komijnpoeder, citroensap, zout en peper toe. Roer door elkaar.
  • Voeg dan de blokjes tempeh toe en laat het geheel zachtjes sudderen. Zo kunnen alle smaken intrekken.
  • Wil je meer kruiden? Dan kun je altijd meer toevoegen.
  • Serveer ten slotte de vegan saag paneer direct.

Notities

Tip: Ben je niet dol op tempeh? Vervang deze dan door tofu.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisjoan. Of tag @thisisjoan1.

Ken jij een Indiaas gerecht met spinazie?

Liefs,

Lysanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *