Lekker zomers: gevulde bolcourgette met hummus en noten

Vegan gevulde bolcourgette met hummus en noten

Gevulde bolcourgette, couscoussalade en verkoelende drankjes: de pérfecte gerechten voor een heerlijke zomeravond. Niet op vakantie, maar gewoon bij jou in de tuin. Deze gevulde bolcourgettes zijn namelijk supermakkelijk zelf te maken. Ideaal als je tijdens de warmte niet te lang in de keuken wilt staan. Kom, laten we samen dit vegan recept maken.

Courgette, waar komt hij vandaan?

De courgette komt oorspronkelijk uit Mexico. Volgens MergenMetz (z.j.) werden ze daar al 10.000 jaar geleden daar gegeten. Vervolgens werden ze jaren later, in 2700 v.C., ontdekt in Centraal Amerika en het oosten van de Verenigde Staten.

1980: courgette in Nederland

Het duurde echter een lange tijd voordat wij de courgette in de winkel konden kopen. Pas in het midden van de jaren ’80 om precies te zijn. Toen mijn moeder dat vertelde, kon ik het me niet voorstellen. Wat leven we tegenwoordig in luxe, vind je niet?

De familie courgette

Natuurlijk ken je de oude vertrouwde groene courgette in de supermarkt. Maar ken jij de gele courgette al? En wat dacht je van de bolcourgette waarmee ik dit recept heb gemaakt? Sterker nog: de familie is veel groter! Komkommer, spaghettipompoen, patisson en watermeloen bijvoorbeeld.

De naam ‘courgette’ is Frans. In Duitsland en Italië heten ze ‘zucchini’ en in de Verenigde Staten ‘squash’.

Waarom worden courgettes bitter?

Courgettes worden bitter door cucurbitacine. Dit is een giftige stof die de plant beschermt tegen hongerige dieren.

Eet geen bittere courgette

Eet je een stukje rauwe courgette en smaakt het bitter? Gooi de groente direct op de composthoop. Zoals ik al zei, is cucurbitacine giftig en moet je nooit een bittere courgette eten.

Gelukkig hebben courgettetelers de aanwezigheid van cucurbitacine teruggebracht naar nul (Wikipedia, 2019), dus kun je de courgette uit de winkel met een gerust hart eten. Het kan echter wel voorkomen dat je zelfgekweekte courgettes cucurbitacine bevatten. Dus nogmaals: is je courgette bitter? Stop dan direct met eten!

Vegan gevulde bolcourgette met hummus en noten

Hoe maak ik gevulde bolcourgette?

Ik maak gevulde bolcourgette door eerst de courgettes uit te holen en daarna in de oven te bakken. Vervolgens stop ik de vulling in de bolcourgette en zet ze nog eventjes terug de oven in.

Van hummus tot vegan gehakt

Het leuke aan gevulde bolcourgette is dat je onwijs veel variaties voor de vulling kunt maken. Ik vul ze bijvoorbeeld vaak met rijst, rozijnen, vegan gehakt en paprika of zoals onderstaande recept met hummus en noten. Maar denk ook eens aan couscous met stukjes feta of vegan kipstuckjes. Probeer gewoon wat jij lekker vindt. Ben jij klaar om de gevulde bolcourgettes te maken? Laten we starten!


 

Recept

Gevulde bolcourgette met hummus

Maak je zomer compleet met deze heerlijke gevulde bolcourgettes met hummus en noten. Het recept is vegan en glutenvrij.
Voorbereiding5 min
Bereidingstijd20 min
Oventijd20 min
Totale tijd45 min
GangBijgerecht
KeukenGlutenvrij,Mediterraan,Vegan
Trefwoordglutenvrij,groente,peulvruchten,vegan,zomer
Aantal4 personen

Benodigdheden

  • bakplaat
  • bakpapier
  • snijmesje
  • eetlepel

Ingrediënten

  • 4 (bol)courgettes
  • 1 portie zelfgemaakte hummus
  • olie
  • zout en peper
  • handje (ongezouten) noten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven op 180°C (boven- en onderwarmte). Leg bakpapier op een bakplaat.
  • Maak ondertussen de hummus volgens het recept (zie de link 'Tip' hieronder).
  • Snijd de bovenkant van de bolcourgettes af of snijd 'gewone' courgettes door de helft.
  • Hol vervolgens de courgettes uit door eerst voorzichtig in het lichte gedeelte van de courgette te snijden. Haal dan met een lepel het vruchtvlees uit de courgette. Let op dat je de bodem niet raakt!
  • Besprenkel dan de binnenkant met olijfolie, en strooi er zout en peper over.
  • Leg daarna de courgettes op de bakplaat en bak ze 15 á 20 minuten in het midden van de oven.
  • Hak ondertussen de (ongezouten) noten in stukjes.
  • Haal dan de courgettes uit de oven en vul ze met hummus. Strooi de noten over de hummus.
  • Bak de gevulde bolcourgettes met hummus 15 minuten in het midden van de oven of totdat de bovenkant goudbruin is.

Notities

Het recept voor de zelfgemaakte hummus vind je op mijn blog.

Wat eet je bij gevulde bolcourgette?

Bij gevulde bolcourgette kun je verschillende gerechten eten. Mijn favorieten zijn:

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisjoan. Of tag @thisisjoan1.

Wat maak jij graag met bolcourgettes?

Liefs,

Lysanne

Comments

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *