Vegan bijgerechten


Proef de vegan magie op je bord met lekkere vegan bijgerechten

Wil je jouw smaakpapillen trakteren op een feest van smaken? Dan ben je bij This is Joan op de juiste plek. Mijn vegan bijgerechten zijn gezond en eenvoudig te maken, zodat je snel aan tafel kunt gaan. Maar dat niet alleen. De bijgerechten zijn vooral verrukkelijk. Dus waar wacht je nog op? Laat je verrassen door de plantaardige magie van heerlijke vegan recepten. Duik je keuken in en maak vanavond nog een heerlijk bijgerecht voor op tafel.

Waarom vegan bijgerechten?

Laten we eerlijk zijn, veganistisch eten wordt vaak onterecht als saai bestempeld. Het is een misverstand dat veganisten alleen sla en andere onbewerkte groenten eten, zonder aandacht te besteden aan de bereiding. Veganistisch eten is niet alleen gezond, maar barst (met de juiste bereiding) van de smaak. De verschillende ingrediënten bieden de mogelijkheid om smaken met elkaar te combineren en elkaar te versterken. Met een vleugje creativiteit zet je heerlijke plantaardige bijgerechten op tafel. Ik nodig je graag uit om de wereld van veganistisch koken te verkennen. Het beste van alles is dat je daarvoor geen culinair diploma nodig hebt. Het is eenvoudig.

Wat is een bijgerecht?

Een bijgerecht is een gerecht dat naast een maaltijd wordt geserveerd. Dit biedt de mogelijkheid om te experimenteren met verschillende smaken. Dit kan bijvoorbeeld een eenvoudige salade zijn of gemarineerde tofu met satésaus. Ook rijst is technisch gezien een bijgerecht, omdat dit in veel landen apart wordt geserveerd. In Nederland zien we onder andere rijst als onderdeel van het hoofdgerecht.

Vegan bijgerechten

Ben jij op zoek naar lekkere, gezonde en makkelijke vegan bijgerechten die je ook als vegan snacks kunt serveren? Er zijn talloze opties om je smaakpapillen te verwennen. Kies bijvoorbeeld voor een gevulde bolcourgette met romige hummus en knapperige noten. Of maak een verwarmende broccolisoep boordevol verschillende groenten. Heb je meer tijd en wil je iets spectaculairs op tafel zetten? Kies er dan voor om vegan samosa’s te maken. Deze Indiase broodjes hebben een vulling van aardappel, doperwten en geurige kruiden. Kortom, de veganistische keuken is veelzijdig waar je alle kanten mee op kunt gaan.

Gezonde veganistische bijgerechten 

Gezond zijn, is belangrijk. Daarom vind je op This is Joan gezonde vegan bijgerechten. Door verschillende bijgerechten met elkaar te combineren, kom je tot een voedzaam hoofdgerecht dat ook nog eens heel lekker is. 

Als veganist is het extra belangrijk dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt om gezond te blijven. Gelukkig is dit niet ingewikkeld als je weet welke voedingsmiddelen je nodig hebt. Veel vegan producten, zoals tofu en plantaardige melk, zijn verrijkt met vitamines als D en B12. Hierdoor is het makkelijker om aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid te komen. Je moet echter ook aandacht besteden aan de volgende elementen:

  • Vegan omega 3
    Voeg een handje walnoten of chiazaad toe aan je gerecht.
  • IJzer
    Kies voor groente als spinazie. Of ga voor bonen of volkoren granen om je ijzerinname te verhogen.
  • Calcium
    Groenten als broccoli en boerenkool bevatten calcium.
  • Jodium
    Ga je sushi maken? In nori zit bijvoorbeeld jodium.
  • Eiwitten
    Bonen, noten en tofu zijn goede bronnen van eiwitten.

Vergeet niet om vitamine D en B12 in te nemen via een supplement, omdat vegan producten vaak niet voldoende van beide bevatten. Op deze manier zorg je ervoor dat je geniet van een lekker, gezond en gebalanceerd bijgerecht.

Vegan bijgerechten voor kerst

Een traditioneel kerstdiner bestaat vaak uit veel dierlijke producten. Kijk maar eens in de kooktijdschriften die rond Kerstmis verschijnen. Dat is erg jammer, want een vegan kerst is net zo gezellig en smaakvol als een traditionele variant. Dit kun je mooi bewijzen door je gasten een culinair hoogstandje te geven. Start de avond met knapperige vegan spring rolls, gevuld met een mix van verschillende groente en met een heerlijke dip. Als bijgerecht bij het hoofdgerecht presenteer je bijvoorbeeld vegan stoofvlees, gemaakt van ‘rendier’, dat perfect past bij gebakken aardappeltjes in plantaardige boter. Wedden dat ze versteld staan? Vergeet dus een saai veganistisch kerstdiner. Met de juiste ingrediënten maak je een feestelijke maaltijd.

Zo maak je een veganistisch bijgerecht in een handomdraai

Ik begrijp dat je doordeweeks of op andere drukke momenten niet te lang in de keuken wilt staan. Daarom ga ik je helpen. Door verschillende vegan bijgerechten met elkaar te combineren, kom je tot een superlekkere, voedzame en gezonde maaltijd. Zo werkt het:

  1. Kies de koolhydraten
    Maak bijvoorbeeld gebakken aardappels uit de oven of een gevulde pasta met vegan kaas.
  2. Voeg de eiwitten toe
    Kies voor smakelijke tofuspiesjes of zelfgemaakte hummus als een eiwitrijke aanvulling.
  3. Ga voor fruit
    Bereid bakjes met vers fruit, al dan niet met een verfrissend of romig bolletje ijs.
  4. Voeg de groente toe
    Maak een lichte groentesoep of rooster wortels en tomaten in de oven voor een heerlijke portie groenten.
  5. Gebruik olie
    Kies voor een handje geroosterde noten voor over een pasta of bak in goede olijfolie voor een gezonde dosis goede vetten.

Experimenteer met verschillende bijgerechten, zodat jij je eigen draai geeft aan de maaltijd en een heerlijk gerecht op tafel zet. Met een flexibele aanpak bereid je snel een gebalanceerde maaltijd. 

Kies voor de vegan bijgerechten van This is Joan

Zoek jij lekkere, gezonde en makkelijke vegan bijgerechten waarmee je jezelf en anderen versteld doet staan? Kies vandaag nog voor de veganistische bijgerechten van This is Joan. Blader door de website en ontdek een schat aan fantastische recepten. Trek je schort aan, verzamel ingrediënten en duik je keuken in.

Niet gevonden wat je zoekt?

Of ga direct naar de andere receptcategorieën

Wat is een vegan bijgerecht?

Een vegan bijgerecht is een gerecht zonder dierlijke producten. Hierbij moet je denken aan vlees, vis, kaas, melk, eieren, en andere melkproducten. In plaats daarvan gebruik je plantaardige producten als bonen, linzen, vleesvervangers, noten en plantaardige melk.

Zijn vegan bijgerechten maken moeilijk?

Nee, vegan bijgerechten zijn niet moeilijk om te maken. Afhankelijk van je kookniveau kun je het jezelf zo makkelijk of moeilijk maken als je wilt. Ben je een startende vegan kok? Begin dan met iets simpels als een goedgevulde groentesoep. Heb je meer ervaring? Pak dan uit met bijvoorbeeld gevulde broodjes met bonen.

Hoe kan ik dierlijke producten vervangen in een vegan bijgerecht?

Je kunt dierlijke producten in een vegan bijgerecht op verschillende manieren vervangen. Vlees vervang je bijvoorbeeld met tofu, bonen of een vleesvervanger. Koemelk vervang je door amandel-, soja-, haver-, of kokosmelk. En boter? Daarvoor kies je plantaardige margarine of olijfolie. Tot slot zijn eieren te vervangen met 1 eetlepel chia- of lijnzaad en 3 eetlepels water.