3 tips om vintage kleding te herkennen en te scoren

Zo herken je vintage kleding

Vintage kleding is tegenwoordig hip om te dragen. Denk over jaren ’90 spijkerjasjes, plooirokken uit de vijftiger jaren of die té foute jaren ’80 sportpakken. Hoe weet je dan dat je een vintage item hebt gescoord en niet een lookalike? Daar ga ik jou bij helpen, want zo herken je vintage kleding. Met deze tips koop jij geen miskoop meer!

Vintage kleding herkennen doe je zo!

Misschien is hip het verkeerde woord voor vintage kleding. Eerlijk is eerlijk: vintage is gewoon een ander woord voor oud. Of het staat voor iets waar je oma vroeger mee liep.

Desalniettemin is kleding uit de twintigste eeuw tegenwoordig een levensstijl. Bij mij in ieder geval wel. Zo heb ik namelijk besloten om alleen nog vintage kleding te kopen die in de vorige eeuw is gemaakt. Met uitzondering van nacht- en zwemkleding, ondergoed, sokken en broeken, want dat koop ik liever nieuw om hygiënische redenen.

Vintage kleding is alle kleding die is gemaakt tussen 1920 en 1990.

Wat is vintage kleding?

Vintage kleding is alle kleding die is gemaakt tussen 1920 en 1990.

Verschillende websites schrijven dat deze kleding tot 1980 behoren, maar ik vind dat de jaren ’90 er tegenwoordig ook bij hoort. We leven namelijk al in de jaren ’20. Haha. Een beetje verwarrend, maar ik bedoel 2020 natuurlijk, niet 1920.

Zo herken je vintage kleding

Waar vind je vintage kleding?

Nu je weet tot welke jaren vintage kleding behoort, is de vraag: waar vind je vintage kleding? Het antwoord is in gespecialiseerde vintage winkels, zoals Vintage Island en Episode. Marktplaats, Vinted en kringloopwinkels zijn ook je grootste vriend. En je kunt ook eens in de IJhallen kijken. Ik ben zelf nog niet in de IJhallen geweest, dus daar kan ik je niet veel over vertellen. De grootste kans om ‘echte’ vintage kleding te vinden is om bij de gespecialiseerde zaken te zoeken.

Ben je er nog niet uit? Ik heb een superhandig artikel geschreven met 7 tips waar je vintage kleding kunt kopen.

Zelf heb ik veel van mijn vintage kleding tijdens mijn bijbaan in de kringloopwinkel gekocht. Ik heb hierdoor echt een luxepositie gehad, waar ik heel blij mee ben! Misschien dat je zelf een bijbaantje in de kringloop moet nemen ;).

Marktplaats, Vinted en kringloopwinkels zijn je grootste vriend om vintage kleding te vinden.

Zo herken je vintage kleding

Hoe herken je vintage kleding?

Inmiddels ben jij al een kenner van vintage kleding en waar je moet zoeken. Hoe ga jij vintage kleding herkennen? Nou, zo herken je vintage kleding!

1. Vintage stijl

Vintage kleding herken je uiteraard door hoe het eruit ziet. Elke periode heeft zijn eigen stijl. Zo hebben jurken uit 1920 een zeer lage taille, zoals de flapper dress. Jurken uit de jaren ’50 benadrukken juist de taille en zijn aan de onderkant heel wijd dankzij de petticoat. Een ander voorbeeld: jurken uit de jaren ’70 hebben vaak lange mouwen en zitten onder de bloemetjes.

Elke periode heeft zijn eigen stijl. Zo hebben jurken uit 1920 een zeer lage taille.

Lesje kledingstijlen

Voordat je vintage kleding gaat kopen, raad ik je aan om op internet te zoeken naar verschillende stijlperioden. Hierdoor weet je ongeveer hoe het eruit ziet en kun je specifieker zoeken. Om een voorbeeld te noemen: in de jaren ’20 zagen vrouwen er rechthoekiger uit. Zij keerden zich tegen de dunne taille die werden veroorzaakt door de super strakke en ongemakkelijke korsetten uit 1910 en eerder. Daarentegen werd de look van vrouwen in de jaren ’30 weer zachter en werd de taille wederom benadrukt. Ik moet daarbij wel zeggen dat de kledingstijlen redelijk door elkaar heen lopen en tijd tot tijd terugkeerden. Er zijn dus geen strakke periodes met wat hip was.

Zo herken je vintage kleding

2. Vintage labels

Naast de stijl zijn labels van belang. Labels zijn je beste vriend! Hierdoor kom je er snel achter uit welk jaar het kledingstuk dateert. Kleding die is gemaakt aan het begin van de vorige eeuw hebben vaak geen merk. Toentertijd bestond er geen massaproductie, ook wel confectie genoemd, zoals nu bijvoorbeeld de kleding van H&M en Primark wordt gemaakt.

Onbekend merklabel

Als er een merkje in het kledingstuk staat, heb je er hoogstwaarschijnlijk nog nooit van gehoord. Ik heb bijvoorbeeld een kledingstuk van het merk Lotos Modell (zie derde foto). Ik googelde het merk, maar er kwam geen resultaat naar boven. Nu kun je ervan uitgaan dat dit merk vintage is. Een ander voorbeeld: in een t-shirt staat West-Germany alias BRD (zie laatste foto). Dat bestaat nu niet meer, dus het is vintage. Bovendien wordt kleding bijna niet meer in de westerse wereld geproduceerd door de hoge kosten. Hierdoor weet je ook dat je meestal een vintage item te pakken hebt.

Andere maten

Even terug naar de confectie. Af en toe kom je wel matenlabeltjes tegen in vintage kleding, maar die komen niet meer overeen met de maten van nu. Ik heb veel kleding in maat 42, maar vallen als een 36/38. Je bent dus niet dikker geworden, het ligt aan de kleding. Let ook op halve kledingmaten. Deze werden tussen 1940 en 1970 gebruikt.

Wil je meer weten over vintage kledinglabels? Sammy D Vintage heeft een artikel geschreven over hoe vintage kledinglabels je helpen vintage kleding te herkennen.

Let ook op halve kledingmaten. Deze werden tussen 1940 en 1970 gebruikt.

3. Vintage materiaal

Ten slotte kijk je ook naar het materiaal van de kleding. Dat zegt meer dan je denkt. Namen als rayon en dralon laten niet echt een lampje bij je branden, maar dit zijn wel de vintage materialen die voor kleding werden gebruikt. Rayon is een oude naam voor viscose. Dralon is een merknaam van gesponnen kunstvezel van het bedrijf Bayer. Ik heb een rood vest met dralon (zie tweede foto). Een ander voorbeeld is Orlon, wat nu acrylvezel wordt genoemd. Dupont was het eerste bedrijf die in 1941 acrylvezels onder de naam Orlon gebruikte.

Zo herken je vintage kleding

Je bent aan het eind gekomen van dit artikel! Uiteraard zijn er nog veel meer kenmerken, maar dit zijn zo’n beetje de belangrijkste tips. Ik weet zeker dat jij jouw vintage kledingpareltje gaat vinden. Nog een laatste tip: wees geduldig, want dat ene pareltje vind je niet zomaar. ;)

Welke tip heb jij om vintage kleding te herkennen?

Liefs,

Lysanne

Ben je dol op vintage? Bekijk mijn kringlooppareltjes in Vintage liefde in huis 9.

Gebruikte bronnen:

Comments

 1. Janna

  Wat een leuk artikel! Ik ga straks gelijk eens in mijn tweedehandskleding kijken naar de labeltjes. Van een rok weet ik heel zeker dat ‘ie vintage is, van de rest heb ik eigenlijk geen idee. Ik heb zelfs een rok zonder labels (ook niet eruit geknipt), dus ik denk dat ‘ie handgemaakt is. Ik ben zo benieuwd naar het verhaal!

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *