donderdag, augustus 22, 2019
Recepten Recepten uit de oude doos Taart en cake

Gezonde ontbijtkoek met noten en wortels voor tussendoor

Ontbijtkoek met noten

Ontbijtkoek is typisch Nederlands. Als klein meisje kreeg ik als pauzehapje ontbijtkoek met roomboter mee naar school. Dat vond ik erg lekker! Daarom dook ik de keuken in om een gezonde ontbijtkoek met noten te bakken. En ik voegde ook groente toe om de koek nóg gezonder te maken, namelijk wortels! Nieuwsgierig? In dit artikel vind je het recept voor ontbijtkoek en vertel ik je of ontbijtkoek uit de supermarkt eigenlijk wel gezond is.

Wat is ontbijtkoek?

Ontbijtkoek is een Hollandse lekkernij, gemaakt van roggemeel. Ontbijtkoek wordt ook wel eens peperkoek, snijkoek, lekkerkoek, zoete koek, hapkoek, honingkoek, kruidkoek of pondkoek genoemd (Wikipedia, 2018). Meestal eet je ontbijtkoek ‘au naturel’, maar er bestaan ook ontbijtkoeken met meer ingrediënten. Bijvoorbeeld ontbijtkoek met appel, noten of rozijnen.

Variatie op ontbijtkoek: oudewijvenkoek

Ontbijtkoek heeft meerdere verwanten. Ken je bijvoorbeeld oudewijvenkoek? Je wilt vast weten waar die naam vandaan komt. Oudewijvenkoek schijnt te verwijzen naar de zachte structuur van de koek. Oude vrouwen zonder tanden konden de koek hierdoor ook eten.

Hoe gezond is ontbijtkoek eigenlijk?

Ontbijtkoek wordt vaak gezien als een gezond tussendoortje. Logisch, aangezien er bijna geen vet in ontbijtkoek zit. Maar weet je ook dat het eerste ingrediënt suiker is? Ontbijtkoek valt dus in de categorie ‘niet te vaak’.

Ontbijtkoek met noten

Zelf ontbijtkoek maken

Ik vind het jammer dat er zo veel suiker in ontbijtkoek zit. Je eet namelijk gauw al 2 plakken op. Gelukkig kun je ontbijtkoek ook makkelijk zelf maken. Zo kun je helemaal zelf bepalen wat je in je ontbijtkoek stopt. Ik heb voor dit ontbijtkoekrecept noten en wortels gebruikt. Maar je zou ook eens kunnen denken aan geweekte rozijnen of stukjes appel.

Recept voor ontbijtkoek met noten

Voor 2 kleine onbijtkoeken
Ovenstand: 170 graden Celsius (boven- en onderwarmte)
Oventijd: 35 minuten
Nodig: kom, handmixer, lepel en 2 kleine bakblikken

Ingrediënten

  • kokosolie
  • 100 gram geraspte wortels
  • 150 gram roggemeel
  • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 4 theelepels speculaaskruiden
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • snufje zout
  • 3 eieren of 3 flax-eggs
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 3 eetlepels gesmolten kokosolie
  • scheutje ongezoete amandelmelk
  • handje gehakte pecannoten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 170 graden Celsius (boven- en onderwarmte). Vet alvast twee kleine bakblikken in met kokosolie.
  2. Maak de wortels schoon en rasp ze fijn.
  3. Meng vervolgens het roggemeel, wortelrasp, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden, kaneel, bakpoeder en zout in een kom.
  4. Voeg dan de eieren of flax-eggs, ahornsiroop, gesmolten kokosolie en ongezoete amandelmelk toe.
  5. Mix alles met een mixer tot een luchtig geheel.
  6. Stort daarna het beslag in twee kleine bakblikken en druk het goed aan met een natte lepel.
  7. Strooi dan de gehakte pecannoten over het beslag en druk het weer aan.
  8. Bak de ontbijtkoek met noten 35 minuten in het midden van de oven.
  9. Laat de koek ten slotte afkoelen op een rooster.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisbaking. Of tag @thisisjoan1.

Wat smeer jij het liefste op ontbijtkoek?

Liefs,

Lysanne

Wil je ook nog iets anders maken met rogge? Ga dan voor deze vegan ontbijttaart met dadels en roggebrood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top