Cranberry baked oats voor een gezonde herfst

Cranberry gebakken havermout

Wat eet je als de ochtenden weer donker zijn en het buiten keihard waait? Nou, een warm en gezond ontbijtje, zodat je de dag goed begint. Een stuk van deze cranberry baked oats is heerlijk met een flinke hoeveelheid sojayoghurt. Hoe je de baked oats maakt? In dit artikel vind je het recept die ik uit de oude doos haalde en vertel ik je alles over de cranberry.

Wat zijn cranberry’s?

Cranberry’s zijn kleine rode besjes die groeien aan de cranberryplant. Deze plant hoort bij de heidefamilie, zoals de blauwe bes. Cranberry’s komen uit Noord-Amerika, maar groeien in Nederland vooral op de waddeneilanden. Later vertel ik je daar meer over.

De naam ‘cranberry’

De naam ‘cranberry’ is afkomstig van ‘craneberry’. Dat betekent ‘kraanvogel’. Waarom de bessen zo worden genoemd? Het steeltje van de bloemen lijkt op de nek van een kraanvogel. Dus dat verklaart een hoop. Verder staan cranberry’s ook bekend onder de naam ‘veenbes’ en ‘lepeltjesheide’.

Verse versus gedroogde cranberry’s

Cranberry’s kun je zowel vers als gedroogd kopen. Hoewel je de gedroogde variant sneller zult vinden. Maar er bestaat ook bijvoorbeeld cranberrysap en cranberryjam. En de gedroogde variant? Die is heel lekker in gebakken brood, havermoutpap of deze baked oats.

De geschiedenis van de cranberry

Cranberry’s hebben een bijzondere geschiedenis. Het mysterieuze verhaal gaat dat in 1845 een vat aanspoelde op Terschelling. Een strandjutter dacht dat het een vat met kostbare wijn was. Maar toen hij hem opende, zag hij tot zijn teleurstelling dat het rode bessen waren. De strandjutter liet het vat achter in de duinen. De cranberry kon hierdoor zich verspreiden op het eiland.

In 1868 ontdekte de student Franciscus Holkema samen met een groep studenten het bijzondere cranberryplantje in de duinvalleien van Terschelling. Maar hoe kon het dat de cranberry op het eiland groeide? De bewoners lieten de plant links liggen, want wellicht was deze exotische plant giftig. Maar niet veel later werden de eilandbewoners nieuwsgierig naar cranberry’s en gingen ze plukken voor consumptie. Wat een bijzondere geschiedenis van de cranberry vind je niet?

Verwarmende baked oats voor de herfst

Deze cranberry baked oats zijn een heerlijk, gezond ontbijt voor in de herfst. Cranberry’s bevatten veel vitamine C. En dat hebben we extra hard nodig in het najaar. Je kunt de baked oats met cranberry’s in het weekend maken, zodat je voor 4 dagen een ontbijtje in de koelkast hebt staan. Zelf pak ik een flink stuk en top ‘m met sojayoghurt, banaan en hennepzaad. Heerlijk! Maar je kunt de baked oats ook makkelijk per portie invriezen.

Recept voor cranberry baked oats

Voor 3 of 4 personen
Ovenstand: 180 graden Celsius (boven- en onderwarmte)
Oventijd: 45 minuten
Nodig: mengkom en kleine ovenschaal

Ingrediënten

 • kokosolie
 • 3/4 kopje havermout
 • 1/4 kopje havermeel
 • 1 theelepel kaneel
 • snufje zout
 • 1 1/4 kopje ongezoete amandelmelk
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 1 grote appel
 • 1/4 kopje amandelen
 • 1/8 kopje gedroogde cranberry’s
 • 2 eetlepels kokossnippers
 • optioneel: kokosbloesemsuiker

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven op 180 graden Celsius (boven- en onderwarmte). Vet de ovenschaal in met kokosolie.
 2. Stop vervolgens de havermout, havermeel, kaneel, zout en eventueel de kokosbloesemsuiker in de kom en meng door elkaar.
 3. Schenk dan de ongezoete amandelmelk in de mengkom en meng het door de droge ingrediënten. Laat het geheel even staan.
 4. Snijd daarna de appel in kleine stukjes en hak de amandelen grof.
 5. Voeg de appel en de bakpoeder toe in de mengkom en meng alles door elkaar.
 6. Stort dan het beslag in de ovenschaal en strooi de gehakte amandelen, cranberry’s en kokossnippers over het beslag.
 7. Bak ten slotte de cranberry baked oats 45 minuten in het midden van de oven.
 8. Laat de baked oats afkoelen of serveer direct.

Wat ontbijt jij het liefst in de herfst?


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *