Recept: vegan Finse bosbessentaart (mustikkapiirakka)

Finse bosbessentaart mustikkapiirakka

Toen ik voor het eerst in Finland was, plukte ik blauwe bessen in het bos naast het vakantiehuisje. Geloof me, daar groeien ze als kool in de natuur. Eenmaal thuis was ik zo in de ban van de Finse keuken, dat ik de bekende mustikkapiirakka wilde maken. Dit is een heerlijke bosbessentaart met een cheesecake-twist. Ik maakte mijn eigen variant met een heerlijke bodem met noten en boekweitmeel voor een nootachtige smaak. Wil jij zelf aan de slag met deze vegan Finse bosbessentaart? Ik heb het recept in dit artikel geplaatst.

Vegan Finse bosbessentaart (mustikkapiirakka)

Geniet van de smaak van Finland met deze heerlijke bosbessentaart (mustikkapiirakka). Gemaakt met een heerlijke nootachtige bodem, en een vulling van bosbessen en sojayoghurt.
Bereidingstijd30 minuten
Oventijd52 minuten
Totale tijd1 uur 22 minuten
GangFeest,Snack
KeukenFins,Vegan
Trefwoordbosbessen,sojayoghurt,walnoten
Aantal1 taart

Benodigdheden

  • 1 springvorm 22 cm
  • 1 vel bakpapier
  • 1 foodprocessor
  • 1 vork
  • 1 steelpan
  • 1 prikker

Ingrediënten

Bodem

  • olie om in te vetten
  • 100 gram havermeel
  • 100 gram boekweitmeel
  • 50 gram walnoten
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 snuf zout
  • 7 dadels zonder pit
  • 100 milliliter plantaardige melk

Vulling

  • 400 gram plantaardige yoghurt bijv. soja
  • 3 gram agar-agar
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 snuf kaneel
  • 250 gram bevroren bosbessen of blauwe bessen

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven op 180 °C (boven- en onderwarmte). Vet ook de springvorm in met olie en leg bakpapier op de bodem.
  • Mix de havermeel, boekweitmeel, walnoten, kaneel en zout tot meel in de foodprocessor.
  • Voeg de dadels en plantaardige melk toe en mix tot een plakkerig deeg. Te nat? Voeg wat havermeel toe. Te droog? Voeg wat melk toe.
  • Bekleed de bodem van de springvorm met het deeg en prik er met een vork gaten in. Bak de bodem 12 minuten in het midden van de oven.
  • Mix ondertussen de plantaardige yoghurt, suiker en kaneel in de foodprocessor.
  • Verwarm het mengsel in een steelpan op het vuur en voeg de agar-agar toe.
  • Haal de bodem na 12 minuten uit de oven en schenk de vulling in de springvorm.
  • Verdeel de bevroren bosbessen in de vulling en bak de taart 40 minuten in het midden van de oven.
  • Controleer met een prikker of de vulling gaar is. Laat afkoelen op een rooster.

Tip: Ik heb nog veel meer heerlijke recepten voor vegan taart gemaakt. Ik deel ze graag met je op mijn website.

Veelgestelde vragen over Finse bosbessentaart

Kan ik de agar-agar vervangen?

Je kunt de agar-agar vervangen door 1 ei en 2 eiwitten. Gebruik in plaats van 400 millimeter sojayoghurt 300 milliliter. Houd er rekening mee dat de taart niet meer vegan is, wel vegetarisch.

Kan ik de boekweitmeel vervangen?

Je kunt de boekweitmeel vervangen. Bijvoorbeeld door tarwebloem. Houd er rekening mee dat de smaak en de structuur van de taartbodem verandert.

Komt bosbessentaart uit Finland?

Bosbessentaart komt uit Finland. In de Finse natuur zijn namelijk heel veel bosbessenstruiken te vinden. Doordat de Finnen verbonden zijn met de natuur, maken ze veel gerechten die ze in de natuur plukken. Bosbessentaart zie je daarom vaak in restaurants en winkels liggen.

Heb je het recept gemaakt? Of heb je een vraag? Laat een reactie achter in de comments. Of deel een foto van je baksel op Instagram met #thisisjoan. Vind ik leuk.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel je mening. Beoordeel het recept!