Recept: Gezonde Surinaamse spelt bara uit de pan

Gezonde Surinaamse bara recept

Over de hele wereld worden verschillende soorten broodjes gebakken. Denk aan bagels, croissants en scones. Aan dit rijtje kun je nu dus ook bara toevoegen. Ba-ra? Het klinkt als een barbapapa. Nope. Een bara is een gefrituurd Surinaams broodje, gemaakt van urdibonen. Ik bakte een vegan versie: gezonde Surinaamse spelt bara uit de pan. Nieuwsgierig? In deze blogpost vind je het recept en vertel ik je meer over bara’s.

Waar komt de bara vandaan?

Bara’s zijn dus geen barbapapa’s. (Hoewel de mijne wel een barbapapa-figuur hebben). Bara’s zijn Surinaamse snackbroodjes die lijken op Indiase vada broodjes. Hoe kan dat? Het verhaal gaat dat Hindoestaanse arbeiders vanaf 1873 naar Suriname werden gebracht om te werken op plantages. Zij namen hun cultuur en eetgewoontes mee uit India, waardoor er een mix van twee culturen ontstond. De Hindoestaanse arbeiders hadden niet dezelfde ingrediënten als in India voor handen, dus moesten ze creatief aan de gang met ingrediënten om soortgelijke vadabroodjes te bakken. Eén van die creatieve ingrediënten was oerdie (mungbonenmeel) waar ze broodjes mee bakten. En zo werd de bara geboren.

Gezondere bara

Bara’s zijn al heel lang bekend, maar ik heb ze pas kortgeleden ontdekt. Mijn vriend en ik bestelden eten bij de toko, toen hij opeens zei: ”Ik wil ook een bara”. Mijn eerste reactie was: “Een wat?” Ach, waarom ook niet. We bestelden er een om te proeven of het lekker was. En inderdaad: het was een heerlijk gefrituurd broodje! Daarom wilde ik ze thuis namaken in een gezondere variant.

Voor mijn recept heb ik speltbloem gebruikt en heb ik de bara’s in de koekenpan gebakken. Hierdoor hebben ze net iets meer weg van een pannenkoek slash naan dan een broodje. Maar ze zijn echt de moeite waard om te maken! Ze smaken heerlijk bij een curry of met een flinke laag hummus. Hoewel het broodje dan meer Indiaas wordt, haha.

Recept voor gezonde Surinaamse spelt bara

Voor ongeveer 15 bara’s
Bereidingstijd: 30 minuten (+ 2 uur wachttijd)
Nodig: 2 mengkommen, koekenpan en eetlepel

Ingrediënten

 • 100 gram oerdie bonenmeel
 • 200 gram speltbloem
 • 10 gram bakpoeder
 • 1 theelepel garam masala
 • 2 theelepels komijnpoeder
 • 2 theelepels kerriepoeder
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • 2 theelepels knoflookpoeder
 • zout en peper
 • 200 + 150 milliliter water
 • kokosolie

Bereidingswijze

 1. Meng het oerdie bonenmeel met 200 milliliter water en laat dit 30 tot 60 minuten staan. De bonen zullen het water opnemen, zodat er een dik papje ontstaat.
 2. Meng ondertussen de speltbloem, bakpoeder, garam masala, komijnpoeder, kerriepoeder, gemberpoeder, knoflookpoeder, zout en peper in een andere kom.
 3. Voeg 150 milliliter water toe aan de droge ingrediënten en meng alles goed door elkaar.
 4. Voeg het oerdi bonenmeelpapje toe aan de andere ingrediënten en meng tot een mooi beslag. Vind je het beslag te dik? Voeg dan meer water toe. Het moet wel een dikkig beslag blijven.
 5. Laat het beslag 1 uur staan.
 6. Doe wat kokosolie in een koekenpan en schenk 3 bara’s per keer in de pan. Spreid het deeg iets uit met de bolle kant van een lepel.
 7. Bak de gezonde Surinaamse spelt bara uit de pan goudbruin en leg ze op een bord.

Wat is jouw favoriete broodje?


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *