Worteltaart: ik heb 1 keer een stukje gegeten, maar ik was gelijk om. Worteltaart is onwijs lekker! Jammer genoeg was die über lekkere taart volvet en niet vegan. Daarom besloot ik zelf de keuken in te duiken. En zo toverde ik met een paar ingrediënten een raw worteltaart met zachte cashewvulling op tafel, zonder oven. In deze blogpost deel ik het recept met jou en lees je een stukje geschiedenis over carrot cake.
Wortels in de Middeleeuwen
Wortel in baksels gebruiken, is zo gek nog niet. In de Middeleeuwen werden wortels namelijk als suikervervanger gebruikt, omdat ze goedkoop en zoet waren. De Middeleeuwers waren dus best gezond bezig! Hoewel gezond in de Middeleeuwen weer een ander verhaal is.
Eerste wortelverwijzigingen
De eerste verwijzingen naar worteltaart, ook wel carrot cake genoemd, gaan terug naar de negentiende eeuw. Er is echter een eerder recept gevonden van carrot pudding uit het jaar 1591. Dat is dus nog eens oud!
Worteltaart werd in Groot-Brittannië pas écht populair tijdens het rantsoen van de Tweede Wereldoorlog. Suiker was namelijk (bijna) niet te krijgen. Hierdoor werden alternatieven bedacht om toch een lekkernij op tafel te zetten.
Wij Nederlanders bleven een beetje achter. De worteltaart werd pas in de jaren ’70 bekend.
Betekenis volvet
Aan het begin van deze blogpost had ik het over volvet. Wat is dat nou weer? Dit is mijn vriends benaming voor ongezonde taart. Hij plaagt me soms dat ik gezonde baksels maak en nooit volvette. Never mind. Wanneer hij een stukje van mijn eten proeft, vindt hij het altijd lekker. Ha, daar heb ik je! Dus een tip: luister niet naar mensen die het gek vinden dat je gezond kookt. Het is niet raar. Zij zijn raar dat ze het raar vinden. Oke, genoeg ‘raar’voor vandaag.
Bovenste laagje worteltaart
Ben je dol op het zachte bovenste laagje van worteltaart? Maak dan een dubbele hoeveelheid vulling van dit recept. Smeer het op de bovenkant en top eventueel af met geraspte wortel. Staat ook nog eens leuk. En nu bakken (zonder oven) maar!
Recept voor raw worteltaart
Voor 1 taartje
Bereidingstijd: 25 minuten + 4 uur
Nodig: foodprocessor, bakpapier en springvorm van 16 cm doorsnede
Ingrediënten
Taart
- ¾ kopje havermout
- 3 wortels (gewassen en geschild)
- ¼ kopje geraspte kokos
- ½ kopje geweekte dadels
- snufje nootmuskaat
- grote snuf kaneel
- snufje gemberpoeder
- snufje zout
Vulling
- 1 kopje cashewnoten
- 1 eetlepel gesmolten kokosolie
- 3 eetlepels ahornsiroop
- geraspte citroenschil
- citroensap
- optioneel: 3 steviadruppels
Bereidingswijze
- Maal de havermout in de foodprocessor tot meel. Je kunt ook havermeel gebruiken.
- Haal de havermeel uit de processor en maal de wortels tot juliene.
- Voeg de havermeel toe samen met de geraspte kokos, dadels, kaneel, nootmuskaat, gemberpoeder en snufje zout.
- Maal de ingrediënten tot een smeuïg deeg. Voeg meer water toe als het geheel te droog is.
- Zet het deeg afgedekt in de koelkast.
- Voeg voor de vulling de cashewnoten in de foodprocessor en draai tot notenpasta.
- Stop vervolgens de gesmolten kokosolie, ahornsiroop, geraspte citroenschil, citroensap en eventueel 3 steviadruppels in de foodprocessor en draai tot een smeuïge pasta. Voeg water toe als de pasta te dik is.
- Klem een stuk bakpapier vast in de springvorm.
- Haal het deeg uit de koelkast en bekleed de bodem van de springvorm met de helft van het deeg. Druk goed plat.
- Smeer de cashewvulling over de eerste laag deeg.
- Smeer ten slotte de andere helft van het deeg over de cashewvulling heen. Druk goed plat.
- Zet de raw worteltaart met zachte cashewvulling minstens 4 uur in de vriezer.
- Snijd daarna in stukken en bewaar eventueel in de vriezer.
Wat bak jij met wortel?
Geef een reactie