Wanneer ik pizza of een hartige taart maak, strooi ik altijd geraspte kaas op de bovenkant. Ik gebruik hiervoor vegetarische kaas, omdat ik vegan kaas uit de supermarkt echt niet lekker vind. Lees, heel snotterig en zuur. Toen dacht ik ineens, waarom niet zelf vegan geraspte kaas maken? Want dan kan ik het helemaal naar eigen smaak creëren. En zo geschiedde. Het is een heerlijk recept geworden dat ik graag met jou deel, zodat je ook zelf plantaardige kaas van cashewnoten kunt maken.
Vegan geraspte kaas
Benodigdheden
- 1 foodprocessor
- 1 bakje
- 1 steelpan
Ingrediënten
- 40 gram cashewnoten ongezout en ongebrand
- olie om in te vetten
- ½ theelepel zout
- 1 snuf mosterdpoeder
- 1 snuf peper
- 3 eetlepels edelgistvlokken
- 200 milliliter sojamelk ongezoet
- 4 theelepels agar-agar
- 2 eetlepels citroensap
Bereidingswijze
- Laat de cashewnoten een nacht weken in koud water.
- Vet de volgende dag alvast een klein bakje in met olie.
- Meng de cashewnoten, zout, mosterdpoeder, peper en edelgistvlokken in de foodprocessor.
- Verwarm de plantaardige melk en de agar-agar in een pannetje en kook het in tot een dik papje.
- Mix het dikke mengsel samen met het citroensap en de fijngemalen cashewmix tot een gladde structuur.
- Giet het mengsel in het kleine bakje en laat dit afgedekt ongeveer 1 uur opstijven in de koelkast.
- Rasp de kaas tot kleine stukjes.
Tip: Ik heb nog veel meer heerlijke recepten voor vegan beleg gemaakt. Ik deel ze graag met je op mijn website.
Veelgestelde vragen over vegan geraspte kaas
Over het algemeen smaak vegan geraspte kaas zurig en heeft een hartige, mosterdachtige smaak. De smaak hangt echter af van de ingrediënten die zijn gebruikt. Zo is vegan kaas van cashewnoten minder zurig, maar meer nootachtig.
Vegan geraspte kaas maak je door de ingrediënten als cashewnoten en edelgistvlokken in een pan te verwarmen. Vervolgens mix je de ingrediënten tot een gladde massa en laat het mengsel opstijven in de koelkast. Tot slot rasp je de kaas tot kleine stukjes.
Agar-agar is een goed alternatief voor dierlijk stremsel. Agar-agar is plantaardig en afkomstig van algen. Het poeder zorgt ervoor dat de ingrediënten van vegan kaas bij elkaar blijven.
Vegan geraspte kaas kun je maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren, aldus het Voedingscentrum. Indien je de kaas langer wilt bewaren, is invriezen verstandig. Dit kun je tot maximaal 4 maanden na invriezen bewaren.
Heb je het recept gemaakt? Of heb je een vraag? Laat een reactie achter in de comments. Of deel een foto van je baksel op Instagram met #thisisjoan. Vind ik leuk.
Geef een reactie