Maak dit vegan spelt sodabrood in no-time, zónder te kneden

Vegan spelt sodabrood

Dit vegan spelt sodabrood is voor iedereen die net zoals ik weinig tijd heeft om te bakken. Maar wel graag zijn eigen brood bakt. Je hoeft de ingrediënten namelijk niet te kneden en te laten rijzen. Easy peasy dus. Kom, laten we samen het sodabrood bakken.

Wat is sodabrood?

Sodabrood is een brood dat wordt gemaakt met baking soda. Dit poeder zorgt ervoor dat het brood in de oven ‘rijst’, waardoor het snel te maken is.

Baking soda zorgt ervoor dat sodabrood niet hoeft te rijzen.

Waar komt sodabrood vandaan?

Het is niet zeker waar sodabrood vandaan komt. Verschillende verhalen gaan rond dat sodabrood een Ierse of Amerikaanse uitvinding is.

Sodabrood van Amerikaans bloem

Volgens Society for the Preservation of Irish Soda Bread maakten Ieren in de 20ste eeuw lichte broden, waaronder sodabrood, van Amerikaans bloem. Echter staat er in verschillende boeken uit 1866 en 1868 een basisrecept voor sodabrood dat vooral in de Verenigde Staten wordt gegeten. Het blijft dus de vraag waar sodabrood nou echt vandaan komt.

Vegan spelt sodabrood recept

Hoe maak je sodabrood?

Sodabrood maak je door bloem, zout, baking soda en karnemelk met elkaar te mengen. Vervolgens bak je het deeg op een bakplaat in de oven.

Je kunt sodabrood vegan maken met amandelmelk en appelazijn.

Vegan sodabrood maken

Met de bovenstaande ingrediënten maak je een origineel sodabrood. Hoe maak je sodabrood dan vegan? We vervangen de karnemelk door amandelmelk. Maar doordat karnemelk zuur is, moeten we wel weer zuur toevoegen. Anders werkt de baking soda niet. Daarom gebruik je voor dit recept ook appelazijn.

Wil je toch liever karnemelk gebruiken? Geen probleem. Je moet dan wel 25 milliliter meer karnemelk dan amandelmelk gebruiken. Laten we samen dit vegan spelt sodabrood maken!


 

Recept

Vegan spelt sodabrood

Dit vegan spelt sodabrood maak je in no-time. Je hoeft niet te kneden. Lekker met pindakaas, hummus of vegan boter.
Voorbereiding10 min
Bereidingstijd15 min
Oventijd45 min
Totale tijd1 uur 10 min
GangLunch
KeukenAmerikaans,Iers,Vegan
Trefwoordbrood,tarwevrij,vegan
Aantal1 brood

Benodigdheden

  • bakpapier
  • bakplaat
  • kom
  • Mengkom
  • pollepel

Ingrediënten

  • 525 milliliter ongezoete plantaardige melk
  • 2 ½ theelepels appelazijn
  • 150 gram speltmeel
  • 445 gram speltbloem + meer
  • 1 eetlepel baking soda
  • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • ½ theelepel zout
  • 2 eetlepels olijfolie

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven op 180ºC (boven- en onderwarmte). Leg bakpapier op een bakplaat.
  • Meng vervolgens de ongezoete plantaardige melk met de appelazijn. Laat het mengsel minstens 5 minuten staan.
  • Meng in een kom het speltmeel, speltbloem, baking soda, kokosbloesemsuiker en zout.
  • Roer daarna de olijfolie door de melk.
  • Voeg dan de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en meng ze met een pollepel tot een natte, klevige bal.
  • Strooi wat speltbloem over de deegbal en op je handen, en stort de bal voorzichtig op de bakplaat.
  • Bak vervolgens het vegan spelt sodabrood ongeveer 40 á 45 minuten in het midden van de oven.
  • Wordt het brood te snel bruin? Leg er dan aluminiumfolie overheen.
  • Laat ten slotte het brood afkoelen op een rooster.

Notities

Tip: Wil je karnemelk gebruiken? Gebruik dan 550 milliliter karnemelk.

Wat eet je op spelt sodabrood?

Heb je het spelt sodabrood gebakken? Dan moet er natuurlijk ook lekker beleg op. Wat dacht je van:

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisjoan. Of tag @thisisjoan1.

Wat voor brood maak jij graag?

Liefs,

Lysanne

Comments

    1. Post
      Author
  1. Marloes

    Ziet er uit als een Instagram-waardig brood, haha. Ik heb nog nooit zelf brood gemaakt, maar het lijkt me erg leuk om eens te doen :)

    1. Post
      Author
      Lysanne

      Dankjewel Marloes! Brood bakken lijkt moeilijk, maar als je het eenmaal doorhebt is het echt heel leuk om te doen! Ik zou dan eens beginnen met een sodabrood. Dan hoef je niet te kneden en het brood te laten rijzen. Of een broodbakmachine aanschaffen ;).

  2. Gertrude

    Beste Lysanne,

    Ik heb het brood nu meerdere keren gemaakt en ik ben er heel blij mee. Ik mag geen gist en desembrood vind ik minder lekker. Dit is echt een superalternatief. Ik proef wel iets ‘scherps’. Zou dat de wijnazijn kunnen zijn.
    Als ik het brood met karnemelk wil maken, moet ik dan ook 525ml aanhouden?

    1. Post
      Author
      Lysanne

      Hoi Gertrude,

      Wat fijn om te horen dat je dit brood lekker vindt! Je kunt de wijnazijn ook vervangen door appelazijn. Misschien dat de scherpe smaak dan minder is. Over de karnemelk: ik denk wel dat je 525 ml kunt aanhouden. Je hebt alleen geen wijnazijn meer nodig, omdat karnemelk van zichzelf al zuur is. Hierdoor wordt de baking soda geactiveerd, waardoor je een luchtig brood krijgt.

      Laat je weten of het lukt? Dan kan ik dit bij het recept zetten!

      Groetjes,

      Lysanne

      1. Gertrude

        Ha Lysanne,

        Dank je voor je reactie. Ik heb het brood nu met appelazijn gemaakt. Het smaakt nu een stuk milder. Dank je voor de tip. Ik wil het ook nog een keer met karnemelk gaan proberen. Ik laat jr weten hoe dat bevalt.

        1. Post
          Author
      2. Gertrude

        Hoi Lysanne,

        Vanmorgen heb ik het brood met karnemelk gemaakt en het is nu wat mij betreft nóg lekkerder 😃.
        525 ml was iets te weinig. Ik heb er nog een flinke scheut bijgedaan. Totaal was het zo’n 550 ml.
        Ik blijf het een heerlijk brood vinden (ik doe niet altijd kaneel en rozenblaadjes, maar maak vaak een ‘neutrale’ variant.
        Dank je wel!

        Groetjes Gertrude

        1. Post
          Author
          Lysanne

          Hoi Gertrude,

          Wat goed om te horen dat karnemelk ook werkt! Ik zal je tip bij het recept zetten. De neutrale variant is inderdaad ook lekker! Eetse!

          Groetjes,

          Lysanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *