Home » Recept: Speltbrood bakken zonder gist

Recept: Speltbrood bakken zonder gist

Volkoren speltbrood met zaden

Om brood te bakken, heb je gist nodig. Gist zorgt ervoor dat het deeg gaat rijzen en je een luchtig brood als eindresultaat hebt. Kun je ook brood bakken zonder gist? Jazeker, dat kan met zuurdesem of (wijnsteen)bakpoeder. In dit artikel vind je een recept waarmee je speltbrood kunt bakken zonder gist. 

Waarom geen gist gebruiken?

Er zijn verschillende redenen waarom je geen gist kan gebruiken om brood te bakken. Bijvoorbeeld:

  • Je hebt geen gist in huis.
  • Je bent gevoelig voor schimmels.
  • Je bent intolerant voor gist.

Een brood gemaakt van zuurdesem of bakpoeder biedt dus uitkomst als je geen gist wilt of kan eten. Onthoud wel dat je een ander soort brood krijgt. Een zuurdesembrood smaakt bijvoorbeeld zurig en is ietwat taai van structuur. Een brood van bakpoeder krijgt meer een cakestructuur, zoals sodabrood.

Een speltbrood bakken met de hand

Omdat dit recept voor speltbrood geen gist bevat, maar wijnsteenbakpoeder, kun je dit speltbrood bakken met de hand. Dat is ideaal als je geen keukenmachine hebt of niet krachtig kunt kneden met de hand. Bovendien is dit speltbrood zonder kneden sneller klaar dan een brood met gist of zuurdesem. Handig als je weinig tijd hebt.

Speltbrood zonder gist recept

Ingrediënten

  • 250 gram speltbloem
  • 200 gram speltmeel
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 25 gram sesamzaad
  • 4 ½ theelepels wijnsteenbakpoeder
  • snufje zout
  • 500 milliliter water
  • 55 milliliter olie
  • olie om in te vetten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 190 graden Celsius. Vet de broodvorm met kokosolie in en leg er bakpapier in.
  2. Meng vervolgens de speltbloem, speltmeel, zonnebloempitten, sesamzaad, wijnsteenbakpoeder en zout in een mengkom.
  3. Schenk daarna het water en de olijfolie bij de droge ingrediënten. Meng alle ingrediënten door elkaar met een siliconen spatel, zodat er geen meel meer te zien is.
  4. Stort dan het deeg in de broodvorm en bak het speltbrood 50 á 55 minuten in het midden van de oven.
  5. Laat het speltbrood afkoelen op een rooster.

Meer broodrecepten

Heb je het speltbrood zonder gist gebakken? Probeer dan een van mijn andere vegan broodrecepten. Hieronder vind je een aantal suggesties:

Heb je dit speltbrood zonder gist gemaakt? Laat weten wat je ervan vindt in een reactie!

Liefs,

Lysanne

Interessant? Deel het artikel!

2 gedachten over “Recept: Speltbrood bakken zonder gist”

  1. Hoi! Ik heb bovenstaand brood gebakken met 450 gram speltmeel. (Geen bloem) Na 75 min bakken is het brood nog steeds nat/klef.
    Hoe kan dat?
    Mvg claartje

    1. Hoi Claartje,

      Dankjewel voor je vraag. Wat vervelend dat het brood nat/klef is gebleven. Er zijn verschillende redenen hiervoor: elke oven is anders, net als meel van diverse merken. Meel neemt wel meer vocht op dan bloem, dus daar zou het niet aan moeten liggen. Voor de volgende keer kun je het brood langer in de oven plaatsen.

      Extra tip: Wat ik wel eens doe als het brood bijvoorbeeld nog te licht is, door het brood uit het blik te halen en ‘kaal’ nog 10 minuten in de oven plaatsen.

      Ik hoop dat ik je vraag heb beantwoord.

      Groetjes,

      Lysanne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × vier =

Scroll naar boven