
Dit glutenvrije kerstkransjes recept mag niet ontbreken tijdens kerst. Kerstkransjes waren vroeger mijn favoriete kerstkoekjes waar ik geen genoeg van kon krijgen. Dus ik maakte ze in een glutenvrij, vegan en gezond jasje. Wil jij ze ook bakken? Check dan het recept in dit artikel!
Waar komen kerstkransjes vandaan?
Kerstkransjes komen waarschijnlijk uit de tijd van de Romeinen en Germanen. Volgens Koops gebruikten de Romeinen een krans om sporthelden te eren en de Germanen om het nieuwe jaar welkom te heten. Rond de Middeleeuwen hingen mensen tijdens Kerstmis een krans aan de deur om geesten buiten de deur te houden (leuke woordspeling). Koops beschrijft dat een kerstkrans toen stond voor geluk, voorspoed, bloei en om het kwaad te weren.
Een kerstkrans stond vroeger voor geluk, voorspoed, bloei en om het kwaad te weren.
Kerstkransjes in de boom
De kerstkransjes die je als koekje kunt kopen, zijn de eetbare versie van de kerstkrans. Je kunt deze koekjes dus net zoals kerstkransen als versiering gebruiken. Bijvoorbeeld in de boom. Ik raad je dan wel aan om ze niet te dicht bij de lampjes te hangen. Tenzij je gesmolten kransjes wilt. ;) Meestal redden de kerstkransjes de boom bij mij niet eens, want dan zijn ze al op!
Heb je geen koekjesvormen in huis? Een drinkglas werk ook prima. Of vorm ze met de hand.
Hoe maak je kerstkransjes?
Kerstkransjes maak je door bloem, suiker, boter, zout, ei en bakpoeder te kneden tot een deeg. Vervolgens steek je koekjes uit het deeg en besprenkelt ze met amandelschaafsel. Daarna bak je de koekjes af in de oven.
Glutenvrije kerstkransjes maken
Doordat het bovenstaande deeg bloem en ei bevat, zijn de kerstkransjes niet glutenvrij en vegan. Wij vervangen de bloem door glutenvrij boekweit-, rijst- en tapiocameel*. En de ei? Die laten we gewoon weg. Want ook zonder ei kun je heerlijke koekjes bakken!
*Dit is een affiliate link.
Geen koekjesvormen in huis?
Een drinkglas werk ook prima om ronde koekjes te maken. Vergeet dan niet om een rond gat in het midden van het deeg te maken. Anders kun je ze niet in de boom hangen. ;)
Kerstkransjes maken
Glutenvrije kerstkransjes | Recept
Benodigdheden
- bakpapier
- bakplaat
- Mengkom
- deegroller
- koekjesvorm
- hittebestendig bakje
- steelpan
- lepel
Ingrediënten
Deeg
- 100 gram boekweitmeel
- 100 gram rijstmeel + extra
- 20 gram tapiocameel
- 50 gram kokosbloesemsuiker
- ¼ theelepel kaneel
- snuf zout
- 1 theelepl citroenaroma
- plantaardige melk
Garnering
- 99% pure chocolade
- geschaafde amandelen
Bereidingswijze
- Leg alvast de bakplaat met bakpapier klaar.
- Meng in een kom het boekweitmeel, rijstmeel, tapiocameel, kokosbloesemsuiker, kaneel en zout.
- Voeg vervolgens de kokosolie en citroenaroma toe. Laat de kokosolie tussen je handen smelten en meng het door de andere ingrediënten.
- Schenk daarna beetje voor beetje plantaardige melk toe, totdat er een ietwat nattig deeg ontstaat.
- Laat dan het deeg afgedekt 1 uur rusten in de koelkast.
- Verwarm ondertussen de oven op 175 graden Celsius.
- Strooi wat rijstmeel over het werkblad en rol het deeg uit tot ongeveer 0,5 cm dikte.
- Steek daarna met de koekjesvorm koekjes uit het deeg en leg ze voorzichtig op de bakplaat.
- Bak de glutenvrije kerstkransjes 10 á 15 minuten in het midden van de oven.
- Laat daarna de koekjes afkoelen op een rooster.
- Smelt vervolgens de chocolade au-bain-marie in de steelpan.
- Ga dan met een lepel met chocolade zigzaggend over de koekjes heen en bestrooi ze meteen met de geschaafde amandelen.
- Bewaar de glutenvrije kerstkransjes met chocolade in een afgesloten trommel.
Meer kerst recepten
Ben je op zoek naar meer lekkere en gezonde recepten voor kerst? Op mijn blog vind je meer gerechten, zoals:
Deel je creatie met jouw vrienden! Maak een foto, post ‘m op Instagram en tag @thisisjoan.nl.
Wat vind jij van kerstkransjes? Of kies je voor andere kerstkoekjes?
Liefs,
Lysanne