Home » Recept: vegan en glutenvrije kerstkoekjes (kerstkransjes met chocolade)

Recept: vegan en glutenvrije kerstkoekjes (kerstkransjes met chocolade)

een wit, vierkant bakje met daarin glutenvrije kerstkransjes die zijn gegarneerd met pure chocolade en amandelschaafsel

Eet jij glutenvrij? Dan kan het lastig zijn om lekkere kerstkoekjes te vinden. Of de koekjes zijn niet glutenvrij, of je betaalt er veel geld voor. De oplossing? Maak zelf heerlijke glutenvrije kerstkransjes met chocolade en amandelen. Je vindt het recept in dit artikel. Plus, ze zijn vegan. Lees snel verder!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je iets koopt via deze links, ontvang ik hiervoor een commissie. Ik baseer mijn advies altijd op mijn eigen ervaringen.

Wat zijn kerstkransjes?

Kerstkransjes zijn kleine, ronde koekjes met een gat in het midden. De kransjes worden vaak gegeten tijdens de kerstperiode. De koekjes maak je van een zoet deeg en hebben doorgaans een ringvorm. Je versiert ze meestal met glazuur en suikerparels om ze een feestelijke uitstraling te geven. Kerstkransjes zijn een populaire lekkernij tijdens de feestdagen. Bovendien kun je de koekjes gebruiken als decoratie op de kerstboom of als feestelijke geschenkjes in mooie verpakkingen.

Waar komen kerstkransjes vandaan?

Kerstkransjes (niet te verwarren met de koekjes) vinden waarschijnlijk hun oorsprong in de tijd van de Romeinen en Germanen. Volgens Enne Koops, historicus en docent geschiedenis en maatschappijleer, gebruikten de Romeinen een krans om sporthelden te eren en de Germanen om het nieuwe jaar te verwelkomen. Rond de Middeleeuwen hingen mensen tijdens Kerstmis een krans aan de deur om geesten buiten de deur te houden (een leuke woordspeling). Koops beschrijft dat een kerstkrans destijds symbool stond voor geluk, voorspoed, bloei en om het kwaad te weren.

Kerstkranskoekjes in de boom

Kerstkranskoekjes zijn de eetbare variant van de kerstkrans. Je kunt deze koekjes dus net zoals kerstkransen gebruiken voor decoratie, bijvoorbeeld in de kerstboom. Ik raad je wel aan om ze niet te dicht bij de lampjes te hangen, tenzij je gesmolten koekjes wilt. Houd er rekening mee dat je de koekjes niet te lang kunt laten hangen als je ze later nog wilt opeten. Ik adviseer maximaal 2 dagen.

Hoe maak je kerstkransjes?

Volgens het traditionele recept voor kerstkransjes maak je ze door bloem, suiker, boter, zout, ei en bakpoeder te kneden tot een deeg. Vervolgens steek je koekjes uit het deeg en besprenkel je ze met amandelschaafsel. Daarna bak je de koekjes af in de oven. 

Vegan en glutenvrije kerstkoekjes: kerstkransjes met chocolade

Doordat het bovenstaande deeg bloem en ei bevat, zijn de kerstkransjes niet glutenvrij en vegan. Kun je de kerstkoekjes glutenvrij en vegan maken? Jazeker. De bloem vervang je door glutenvrij boekweit-, rijst- en tapiocameel. En het ei laat je gewoon weg. Ook zonder ei kun je namelijk heerlijke koekjes bakken.

Tip: Vind je pure chocolade niet zo lekker? Gebruik dan andere vegan chocolade. Zoals deze chocolade van Lindt, gemaakt van havermelk.

Hoe maak je het glutenvrije kerstkoekjesrecept?

Glutenvrije kerstkoekjes: kerstkransjes

Deze vegan en glutenvrije kerstkransjes maak je in een handomdraai. Je garneert de koekjes met pure chocolade en amandelschaafsel.
Voorbereiding5 minuten
Bereidingstijd1 uur 45 minuten
Oventijd15 minuten
Totale tijd2 uur 5 minuten
GangFeest,Koek
KeukenGlutenvrij,Hollands,Vegan
Trefwoordglutenvrij,kerst,koek,vegan
Aantal30 koekjes

Benodigdheden

  • 1 stuk bakpapier
  • 1 bakplaat
  • 1 Mengkom
  • 1 deegroller
  • 1 koekjesvorm
  • 1 hittebestendig bakje
  • 1 steelpan
  • 1 lepel

Ingrediënten

Deeg

  • 100 gram boekweitmeel
  • 100 gram rijstmeel + extra
  • 20 gram tapiocameel
  • 50 gram suiker
  • ¼ theelepel kaneel
  • 1 snuf zout
  • 50 gram plantaardige margarine
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 scheut plantaardige melk

Garnering

  • 50 gram 99% pure chocolade
  • 25 gram geschaafde amandelen

Bereidingswijze

  • Leg de bakplaat met het bakpapier klaar.
  • Meng in een kom het boekweitmeel, rijstmeel, tapiocameel, suiker, kaneel en zout.
  • Voeg de plantaardige margarine en het vanille extract toe.
  • Schenk daarna beetje voor beetje plantaardige melk toe, totdat er een kleverig deeg ontstaat.
  • Laat het deeg afgedekt 1 uur rusten in de koelkast.
  • Verwarm ondertussen de oven op 175 °C (boven- en onderwarmte).
  • Strooi wat rijstmeel over het werkblad en rol het deeg uit tot ongeveer 0,5 cm dikte.
  • Steek met de koekjesvorm koekjes uit het deeg en leg ze voorzichtig op de bakplaat.
  • Bak de glutenvrije kerstkransjes 10 á 15 minuten in het midden van de oven.
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
  • Smelt de chocolade in een hittebestendig bakje au-bain-marie bovenop de steelpan.
  • Ga met een lepel met chocolade zigzaggend over de koekjes heen en bestrooi ze meteen met de geschaafde amandelen.
  • Bewaar de glutenvrije kerstkransjes met chocolade in een afgesloten trommel.

Meer glutenvrije recepten

Deze glutenvrije kerstkoekjes smaken heerlijk met een warme kop thee, koffie of chocolademelk. Ben je op zoek naar meer glutenvrije gebakrecepten? Ook dan zit je bij mij goed, bijvoorbeeld:

Ik ben benieuwd wat je van deze vegan en glutenvrije kerstkoekjes vindt. Laat je een reactie en beoordeling achter?

Interessant? Deel het artikel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel je mening. Beoordeel het recept!




3 − 1 =

Scroll naar boven