dinsdag, oktober 22, 2019
Bijgerechten Recepten

Vegan geraspte kaas van cashewnoten

Vegan geraspte kaas van cashewnoten

Veeg me maar op: ik heb het ultieme recept voor vegan geraspte kaas ontwikkeld! Deze vegan kaas van cashewnoten is to die for op pizza’s, taco’s of eigenlijk alles waar je kaas op wilt. En het fijne van allemaal is dat het zo klaar is. Mijn kaasmonster komt weer naar boven. Wat ik daarmee bedoel, lees je in dit artikel.

Kaasmonster

In een ver ver veeeeerrrr verleden dat ik nog vlees, kwark en boter nuttigde, was ik dol op kaas. Kaaaaaaaas. Vooral komijnenkaas, emmertaler en Parmezaanse exemplaren. Tosti’s met perfect gesmolten, druipende kaas vond ik lekker, evenals het knapperige kaaskorstje van de zuurkoolschotel. Tegenwoordig eet ik geen kaas meer, omdat ik zo veel mogelijk plantaardig eet en in verband met mijn erfelijke vorm van een te hoog cholesterol. Dus heb ik vaarwel gezegd tegen al die kaastosti’s en knapperige korstjes. *Huilen*.

Vegan geraspte kaas van cashewnoten

Gelukkig hoef ik kaas niet te missen, want er is iemand op deze wereld geweest die het geniale idee had om vegan kaas te maken. Hoera! Ik juich echter minder om de prijs van een pakje van 250 gram geraspte kaas: 3,50 euro. Ter vergelijking: een zakje van 200 gram ‘gewone’ kaas kost 1,50 euro. Daarom heb ik eigenlijk maar één keer vegan kaas geproefd. En weet je wat het leuke van allemaal was? Nog geen week later was het beschimmeld! Lekker is dat. Daarom dacht ik dat ik het beter kon. Ik maakte mijn eigen vegan geraspte kaas van cashewnoten die je kunt invriezen! Hoewel ik eigenlijk alles invries.

Recept voor vegan geraspte kaas

Voor 1 grote zak geraspte kaas
Bereidingstijd: 30 minuten (+ 4 uur weektijd)
Nodig: foodprocessor, klein bakje en grove rasp

Ingrediënten

 • 40 gram ongebrande en ongezouten cashewnoten
 • gesmolten kokosolie
 • 1/2 theelepel zout
 • snufje mosterdpoeder
 • snufje peper
 • 3 eetlepels edelgistvlokken
 • 200 milliliter ongezoete amandelmelk
 • 4 theelepels agar-agar
 • 2 eetlepels citroensap

Bereidingswijze

 1. Laat de cashewnoten een nacht weken in koud water.
 2. Vet de volgende dag alvast een klein bakje in met kokosolie.
 3. Meng de cashewnoten, zout, mosterdpoeder, peper en edelgistvlokken in de foodprocessor.
 4. Verwarm vervolgens de ongezoete amandelmelk en de agar-agar in een pannetje en kook het in tot een dik papje.
 5. Mix daarna het dikke mengsel samen met het citroensap en de fijngemalen cashewmix tot een gladde structuur.
 6. Giet dan het mengsel in het kleine bakje en laat dit afgedekt ongeveer 1 uur opstijven in de koelkast.
 7. Rasp ten slotte de kaas tot vegan geraspte kaas van cashewnoten.

Heb je het recept gemaakt? Maak een foto en tag @thisisjoan1 op Instagram. Dat vind ik onwijs leuk!

Waar ga jij deze vegan kaas op strooien?

Liefs,

Lysanne

Wil je iets anders maken dan vegan geraspte kaas? Maak ook eens je eigen vleesvervanger met dit recept voor gemarineerde pindatofu!

2 thoughts on “Vegan geraspte kaas van cashewnoten

 1. Vet gaaf dit recept ga ik van de week proberen..! Vind de vegan kaas van de winkel helemaal niet lekker en de ingrediënten lijken me ook niet erg gezond.

  1. Hoi Jessi,

   Leuk dat je het recept gaat proberen! Ik vind zelf vegan kaas uit de winkel ook niet zo lekker. Het heeft een specifieke smaak. Dit recept vind ik wel lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top