donderdag, augustus 22, 2019
Desserts en ijs Recepten

Gezonde vegan appel crumble voor het ontbijt of toetje

Vegan appel crumble met havermout en banaan

Mijn zus en ik bakten vaak appelkruimeltaart. Tijdens het maken van de kruimellaag ging er meer deeg door onze mondjes dan dat er op de taart belandden ;). Dat bracht me op het idee om een appel crumble te maken met een extra dikke kruimellaag. En met een paar ingrediënten toverde ik deze heerlijke vegan appel crumble met havermout en banaan op tafel. De crumble is zowel lekker als ontbijt of als toetje. Zelf maken? In dit artikel vind je het recept en vertel ik je waar deze lekkernij vandaan komt. 

Waar komt appel crumble vandaan?

Crumble is ontstaan in Groot-Brittannië. Doordat veel ingrediënten tijdens de Tweede Wereldoorlog op rantsoen waren, werden de ingrediënten voor crumble schaars (Reding, 2018). Denk aan boter, suiker en bloem. Wat de mensen toen deden? Experimenteren met andere ingrediënten. Zo maakten ze vaak een mix van havermout of broodkruimels om deeg te maken. Niet veel later werd crumble erg populair, omdat het makkelijk te maken is en erg lekker smaakt. Tegenwoordig kun je crumble dus niet missen in ons straatbeeld.

Mensen maakten in de Tweede Wereldoorlog een mix van havermout of broodkruimels om deeg te maken.

Vegan appel crumble met havermout en banaan

Varieer met de ingrediënten

Wist je dat het mogelijk is om zowel hartige als zoete ingrediënten voor een crumble te gebruiken? Varieer dus eens met de vulling, zodat je de crumble jouw eigen draai kunt geven. Welke ingrediënten je kunt gebruiken? Denk aan aardbei, ananas, blauwe bessen en rozijnen. Maar ook aan kaas, wortels, zuurkool en noten.

Ook de kruimellaag is aan te passen. In dit recept heb ik havermout en speltbloem gebruikt. Maar je kunt speltbloem ook vervangen door amandelmeel of boekweitmeel als je glutenvrij eet.

Appel crumble als ontbijt of toetje

Deze vegan appel crumble heb ik in een gezond jasje gestoken. Hierdoor kun je de crumble zowel als ontbijt of toetje eten. Ga je voor ontbijt? Schep er dan wat (soja)yoghurt bij, zodat de crumble goed vult. Ik snijd er nog een extra appeltje bij en top de crumble af met noten, hennepzaad en rozijnen. Wil je ‘m liever als toetje eten? Dan raad ik je aan om de crumble met een flinke toef slagroom of ijs te eten.

Je kunt de crumble zowel als ontbijt of toetje eten.

Recept voor vegan appel crumble

Voor 3 personen
Oventijd: 25 minuten
Ovenstand: 180 graden Celsius (boven- en onderwarmte)
Nodig: Mengkom en ovenschaal

Ingrediënten

  • 75 gram speltbloem
  • 75 havermout
  • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker (meer voor de zoetekauw)
  • snufje zout
  • 45 gram gesmolten kokosolie
  • 2 appels
  • 1 banaan
  • 1 theelepel kaneel
  • handje rozijnen
  • optioneel: erythritol poedersuiker

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 180 graden Celsius (boven- en onderwarmte).
  2. Meng de speltbloem, havermout, kokosbloesemsuiker en zout door elkaar.
  3. Voeg vervolgens de gesmolten kokosolie toe en maak de crumble.
  4. Verwijder dan het klokhuis uit de appels en snijd de appels in kleine stukken. Snijd ook de banaan in kleine stukken.
  5. Meng daarna de kaneel en rozijnen door de appel- en bananenstukjes.
  6. Doe het appel- en bananenmengsel in de ovenschaal en strooi de apple crumble over het fruit heen.
  7. Bak dan de vegan appel crumble 25 minuten in het midden van de oven.
  8. Laat ten slotte de crumble afkoelen en strooi eventueel erythritol-poedersuiker over de crumble.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisbaking. Of tag @thisisjoan1.

Wat bakte jij vroeger als kind?

Liefs,

Lysanne

Wil je iets anders met appel maken dan deze vegan appel crumble? Probeer deze appeltaart baked oats met kaneel en rozijnen eens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top