Gezonde amandelpasta maak je makkelijk zelf!

Gezonde amandelpasta maken

Amandelpasta maken is zo’n makkelijk klusje, dat kan iedereen. Ik wil het recept graag met je delen, want een broodje met deze pasta is ontzettend lekker! Een paar plakjes banaan met kaneel erop of wat gemberjam: een waar feestje voor je smaakpapillen. Kom, we gaan samen aan de slag!

De geschiedenis van amandelen

Geloof het of niet: amandelen worden al eeuwenlang gegeten. Volgens de website IsGeschiedenis zijn stukjes amandelen gevonden in verkoolde resten van de uitbarsting van de vulkaan Vesuvius (het jaar 79, Pompeï).

Waar komen amandelen vandaan?

Amandelen komen oorspronkelijk uit West-Azië. Vanuit daar zijn de noten meegenomen naar het Middellandse Zeegebied, Noord-Afrika en Zuid-Europa.

Amandelen in West-Europa

Het was de koning van Frankrijk die via een overeenkomst in het jaar 716 amandelen introduceerde in West-Europa. Daarnaast vond Karel de Grote, koning van het Roomse rijk, in 812 dat amandelbomen op koninklijk gebied geplant moesten worden. Waar de noten het meest populair waren? Dat was in Groot-Brittannië. Shakespeare verweest in zijn werk vaak naar de amandel. In het land werd de noot als delicatesse gezien, aldus IsGeschiedenis.

Wat is amandelpasta?

Amandelpasta is niets anders dan gemalen amandelen en wat zout. Doordat amandelen op hoge snelheid worden gemalen komt het vet vrij, waardoor er een smeuïge pasta ontstaat.

Waar smaakt amandelpasta naar?

Amandelpasta smaakt naar … amandelen! Vaak zijn de noten gebrand, waardoor de pasta een andere smaak heeft dan rauwe amandelen.

Is amandelpasta gezond?

Amandelpasta is gezond broodbeleg. De pasta bevat onder andere gezonde vetten en eiwitten. Om het gezondste uit amandelpasta te halen, kun je het beste kiezen voor zelfgemaakte of de pasta met 100% amandelen uit de winkel.

Hoe maak je amandelpasta?

Amandelpasta maak je met amandelen en eventueel wat zout. Dit laat je ongeveer 5 tot 10 minuten draaien in een foodprocessor totdat er een pasta ontstaat.

6 smaakmakers voor amandelpasta

Met het onderstaande recept maak je ‘gewone’ notenpasta. Je kunt echter nog wat smaakmakers toevoegen, zodat je potje nóg lekkerder wordt. Wat dacht je van:

 • ahornsiroop;
 • cacaonibs;
 • geraspte kokos;
 • cacaopoeder;
 • kaneel;
 • vanille-extract.

Recept

Gezonde amandelpasta maken

Je eigen notenpasta maken, is makkelijker dan je denkt. In dit recept worden de amandelen niet geroosterd, zodat ze voedingsstoffen niet verliezen.
Voorbereiding5 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Totale tijd20 minuten
GangBeleg
KeukenRaw,Vegan,Whole foods
Trefwoordnoten,raw,vegan
Aantal1 pot

Benodigdheden

 • foodprocessor
 • silicone spatel
 • schone glazen pot met deksel

Ingrediënten

 • 200 gram amandelen met vlies
 • optioneel: zout

Bereidingswijze

 • Stop de amandelen en eventueel het zout in de foodprocessor.
 • Laat vervolgens het apparaat de ingrediënten mixen.
 • Eerst krijg je een soort van meel. Vervolgens worden de amandelen steeds compacter en ontstaat er een bal. Laat dan de foodprocessor verder draaien, totdat er smeuïge amandelpasta ontstaat. Hoe langer je het apparaat laat draaien, hoe smeuïger en dunner de amandelpasta wordt. Het is normaal dat er een olielaagje op de pasta ligt.
 • Spatel de gezonde amandelpasta in de glazen pot en bewaar het maximaal 1 maand in de koelkast.

Notities

Tip: Je kunt ook andere noten gebruiken, zoals cashewnoten of pecannoten.

Meer notenpasta’s voor op brood

Smeer je het liefst elke dag notenpasta’s op je brood? Maak dan ook deze zelf:

Welke notenpasta smeer jij graag op je boterham?


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel je mening. Beoordeel het recept!