


Deze gezonde speculaasjes maak ik maar al te graag op winterse dagen. Uiteraard met een flinke kop warme vegan chocolademelk mét slagroom. De speculaasjes kun je met een speciale speculaasplank maken of gewoon met uitsteekvormpjes. Klaar om dit gezonde speculaasjes recept te maken? Kom, we gaan aan de slag. Én ik vertel je meer over de speculaasplank.
De geschiedenis van de speculaasplank
Speculaasjes zijn al eeuwenoud. Net als de speculaasplanken, waar bakkers het deeg in drukten om een figuur in de koeken te krijgen. Zo’n figuur had meestal iets weg van het Hollandse landschap. Denk aan een molen of een Zaans huisje.
Zelfgemaakte speculaasplank
In het Nederlands bakboek* vertelt Gaitri Pagrach-Chandra (2012) dat sommige bakkers in hun vrije tijd hun eigen figuur maakten in een houten plank. Maar meestal werden speculaasplanken gemaakt door speciale houtsnijder die de meest prachtige figuren sneden. Bijvoorbeeld Adam en Eva of een mooie boot.
*Dit is een affiliate link.
Sommige bakkers maakten in hun vrije tijd hun eigen figuur in een houten plank.
Het nadeel van speculaasplanken
Speculaasplanken hadden echter ook een nadeel. Het deeg moest namelijk heel hard zijn om reliëf in speculaas te behouden (Pagrach-Chandra). Nu worden de koekjes machinaal gemaakt en blijft het reliëf goed zichtbaar.



Speculaasjes bakken met ouderwetse speculaasplank
Als een ouderwetse bakker heb ik een speculaasplank gebruikt voor deze gezonde speculaasjes van spelt. Als je speculaas bakt, moet je dat wel op de traditionele manier maken! Mijn moeder heeft verschillende soorten speculaasplanken, dus ik keek haar lief aan om te vragen of ik er 1 mocht lenen voor deze speculaasjes. Je moet zorgvuldig te werk gaan, maar het resultaat mag er zijn: heerlijke spelt speculaasjes.
Speculaastips
Ik heb nog 2 tips voor je om meer uit je speculaasjes te halen:
- Gebruik wat speltbloem om het deeg makkelijker van de plank af te halen. Door de bloem zie je na het bakken van de speculaas ook meer reliëf in de koeken, want het deeg loopt uit in de oven.
- Wil je de speculaasjes knapperig houden? Bewaar ze dan in de vriezer!
Je moet zorgvuldig te werk gaan, maar het resultaat mag er zijn: heerlijke, gezonde spelt speculaas.
Let op: Dit recept is nog niet vegan. Ik ben alle recepten aan het herbakken om er zeker van te zijn dat de hoeveelheden kloppen. Check hier alle vegan ei-vervangers.
Spelt speculaasjes recept
Gezonde speculaasjes van spelt
Benodigdheden
- bakpapier
- bakplaat
- Mengkom
- speculaasplank
Ingrediënten
- 200 gram speltbloem + extra
- 75 gram speltmeel
- 40 gram kokosbloesemsuiker
- 2 ½ eetlepel speculaaskruiden
- 1 theelepel bakpoeder
- snuf zout
- 2 eieren
- 5 eetlepels gesmolten kokosolie
- optioneel: plantaardige melk
Bereidingswijze
- Verwarm de oven op 175 °C (boven- en onderwarmte). Leg bakpapier op een bakplaat.
- Meng daarna in een kom de speltbloem, speltmeel, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden, bakpoeder en zout.
- Voeg dan de eieren en gesmolten kokosolie toe en kneed alle ingrediënten tot een deeg.
- Is het te droog? Voeg dan wat ongezoete amandelmelk toe.
- Zet vervolgens het deeg 15 minuten in de koelkast om hard te worden.
- Bestuif de speculaasplank met bloem en klop uit.
- Pak daarna een stuk deeg en druk goed in de vorm. Druk glad met een lepel.
- Haal met een mesje het deeg voorzichtig uit de vorm en leg op de bakplaat.
- Herhaal dan stap 6 t/m 8 totdat het deeg op is.
- Bak de gezonde speculaasjes 15 minuten in het midden van de oven.
- Laat ten slotte afkoelen op een rooster.
Notities
Meer recepten met speculaaskruiden
Ben je net zoals ik dol op speculaaskruiden? Probeer dan eens deze andere heerlijke recepten op mijn blog:
- glutenvrije kruidnoten;
- vegan kruidnoten van spelt;
- bananenbrood met speculaaskruiden;
- vegan gevulde speculaas.
Deel je creatie met jouw vrienden! Maak een foto, post ‘m op Instagram en tag @thisisjoan.nl.
Maak jij graag speculaas in de winter? Of koop je liever een pak in de winkel?
Liefs,
Lysanne