Lekker ouderwets: gezonde spelt speculaas bakken met een speculaasplank

Deze gezonde spelt speculaas maak ik maar al te graag op winterse dagen. Uiteraard met een flinke kop warme vegan chocolademelk mét slagroom. De speculaasjes kun je met een speciale speculaasplank maken of gewoon met uitsteekvormpjes. Klaar om dit speculaas speltrecept te maken? Kom, we gaan aan de slag. Én ik vertel je meer over de speculaasplank.

De geschiedenis van de speculaasplank

Speculaasjes zijn al eeuwenoud. Net als de speculaasplanken, waar bakkers het deeg in drukten om een figuur in de koeken te krijgen. Zo’n figuur had meestal iets weg van het Hollandse landschap. Denk aan een molen of een Zaans huisje.

Zelfgemaakte speculaasplank

In het Nederlands bakboek* vertelt Gaitri Pagrach-Chandra (2012) dat sommige bakkers in hun vrije tijd hun eigen figuur maakten in een houten plank. Maar meestal werden speculaasplanken gemaakt door speciale houtsnijder die de meest prachtige figuren sneden. Bijvoorbeeld Adam en Eva of een mooie boot.

*Dit is een affiliate link.

Sommige bakkers maakten in hun vrije tijd hun eigen figuur in een houten plank.

Het nadeel van speculaasplanken

Speculaasplanken hadden echter ook een nadeel. Het deeg moest namelijk heel hard zijn om reliëf in speculaas te behouden (Pagrach-Chandra, 2012). Nu worden de koekjes machinaal gemaakt en blijft het reliëf goed zichtbaar.

Gezonde spelt speculaas bakken

Speculaas bakken met ouderwetse speculaasplank

Als een ouderwetse bakker heb ik een speculaasplank gebruikt voor deze gezonde spelt speculaas. Als je speculaas bakt, moet je dat wel op de traditionele manier maken! Mijn moeder heeft verschillende soorten speculaasplanken, dus ik keek haar lief aan om te vragen of ik er 1 mocht lenen voor deze speculaasjes. Je moet zorgvuldig te werk gaan, maar het resultaat mag er zijn: heerlijke, gezonde spelt speculaas.

Speculaastips

Ik heb nog 2 tips voor je om meer uit je speculaasjes te halen:

  • Gebruik wat speltbloem om het deeg makkelijker van de plank af te halen. Door de bloem zie je na het bakken van de speculaas ook meer reliëf in de koeken, want het deeg loopt uit in de oven.
  • Wil je de speculaasjes knapperig houden? Bewaar ze dan in de vriezer!

Je moet zorgvuldig te werk gaan, maar het resultaat mag er zijn: heerlijke, gezonde spelt speculaas.


Speculaas speltrecept

Gezonde spelt speculaas

Speculaas hoort bij de Hollandse winter. Maak eens dit gezonde spelt speculaas met je eigen speculaasplank!
Voorbereiding5 min
Bereidingstijd40 min
Oventijd15 min
Totale tijd1 uur
GangKoek,Tussendoortje
KeukenHollands,Vegan
Trefwoordkoek,spelt,tarwevrij,winterse kost
Aantal25 koekjes

Benodigdheden

  • bakpapier
  • bakplaat
  • Mengkom
  • speculaasplank

Ingrediënten

  • 200 gram speltbloem + extra
  • 75 gram speltmeel
  • 40 gram kokosbloesemsuiker
  • 2 ½ eetlepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • 2 eieren
  • 5 eetlepels gesmolten kokosolie
  • optioneel: plantaardige melk

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven op 175 °C (boven- en onderwarmte). Leg bakpapier op een bakplaat.
  • Meng daarna in een kom de speltbloem, speltmeel, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden, bakpoeder en zout.
  • Voeg dan de eieren en gesmolten kokosolie toe en kneed alle ingrediënten tot een deeg.
  • Is het te droog? Voeg dan wat ongezoete amandelmelk toe.
  • Zet vervolgens het deeg 15 minuten in de koelkast om hard te worden.
  • Bestuif de speculaasplank met bloem en klop uit.
  • Pak daarna een stuk deeg en druk goed in de vorm. Druk glad met een lepel.
  • Haal met een mesje het deeg voorzichtig uit de vorm en leg op de bakplaat.
  • Herhaal dan stap 6 t/m 8 totdat het deeg op is.
  • Bak het gezonde spelt speculaas 15 minuten in het midden van de oven.
  • Laat ten slotte afkoelen op een rooster.

Notities

Tip: Heb je geen speculaasplank in huis? Koekjesvormen werken ook.

Meer recepten met speculaaskruiden

Ben je net zoals ik dol op speculaaskruiden? Probeer dan eens deze andere heerlijke recepten op mijn blog:

Deel je creatie met je vrienden! Maak een foto, zet op Instagram en tag @thisisjoan1.

Maak jij graag speculaas in de winter? Of koop je liever een pak in de winkel?

Liefs,

Lysanne

Handig: Sla het recept op via Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *