Gezonde spelt speculaas bakken met een speculaasplank

17 februari 2017 0 Door Lysanne

Gezonde spelt speculaas

Speculaasjes zijn niet weg te denken uit de Nederlandse cultuur. Het zijn dé typische winterkoekjes die je eet bij een dampende kop chocolademelk na een lange schooldag. En mij kun je niet blijer maken met de lucht van versgebakken speculaasjes die je neusgaten vullen. Daarom dook ik de keuken in om deze heerlijke en gezonde spelt speculaas te maken. Wil je ze zelf bakken? In dit artikel vind je het recept en vertel ik je over de geschiedenis van de speculaasplank.

De geschiedenis van de speculaasplank

Speculaasjes zijn al eeuwenoud. Net als de speculaasplanken, waar bakkers het deeg in drukten om een figuur in de koeken te krijgen. Zo’n figuur had meestal iets weg van het Hollandse landschap. Denk aan een molen of een Zaans huisje.

In het Nederlands bakboek* vertelt Gaitri Pagrach-Chandra (2012) dat sommige bakkers in hun vrije tijd hun eigen figuur maakten in een houten plank. Maar meestal werden speculaasplanken gemaakt door speciale houtsnijder die de meest prachtige figuren sneden. Bijvoorbeeld Adam en Eva of een mooie boot.

Sommige bakkers maakten in hun vrije tijd hun eigen figuur in een houten plank.

Het nadeel van speculaasplanken

Speculaasplanken hadden echter ook een nadeel. Het deeg moest namelijk heel hard zijn om reliëf in speculaas te behouden (Pagrach-Chandra, 2012). Nu worden de koekjes machinaal gemaakt en blijft het reliëf goed zichtbaar.

*Dit is een affiliate link

Gezonde spelt speculaas

Speculaas bakken met ouderwetse speculaasplank

Als een ouderwetse bakker heb ik een speculaasplank gebruikt voor deze gezonde spelt speculaas. Als je speculaas bakt, moet je dat wel op de traditionele manier maken! Mijn moeder heeft verschillende soorten speculaasplanken, dus ik keek haar lief aan om te vragen of ik er 1 mocht lenen voor deze speculaasjes. Je moet zorgvuldig te werk gaan, maar het resultaat mag er zijn: heerlijke, gezonde spelt speculaas.

Tip: Gebruik wat speltbloem om het deeg makkelijker van de plank af te halen. Door de bloem zie je na het bakken van de speculaas ook meer reliëf in de koeken, want het deeg loopt uit in de oven. Wil je de speculaasjes knapperig houden? Bewaar ze dan in de vriezer!

Je moet zorgvuldig te werk gaan, maar het resultaat mag er zijn: heerlijke, gezonde spelt speculaas.

Recept voor gezonde spelt speculaas

Voor ongeveer 25 koekjes
Oventijd: 15 minuten
Ovenstand: 175 graden Celcius (boven- en onderwarmte)
Nodig: bakplaat, bakpapier, kom en speculaasplank

Ingrediënten

  • 200 gram speltbloem (+ meer voor de plank)
  • 75 gram speltmeel
  • 40 gram kokosbloesemsuiker (+ meer voor de zoetekauw)
  • 2,5 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel bakpoeder
  • grote snuf zout
  • 2 eieren
  • 5 eetlepels gesmolten kokosolie
  • optioneel: ongezoete amandelmelk

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 175 graden Celcius (onder- en bovenwarmte). Leg bakpapier op een bakplaat.
  2. Meng daarna in een kom de speltbloem, speltmeel, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden, bakpoeder en zout.
  3. Voeg dan de eieren en gesmolten kokosolie toe en kneed alle ingrediënten tot een deeg.
  4. Is het te droog? Voeg dan wat ongezoete amandelmelk toe.
  5. Zet vervolgens het deeg 15 minuten in de koelkast om hard te worden.
  6. Bestuif de speculaasplank met bloem en klop uit.
  7. Pak daarna een stuk deeg en druk goed in de vorm. Druk glad met een lepel.
  8. Haal met een mesje het deeg voorzichtig uit de vorm en leg op de bakplaat.
  9. Herhaal dan stap 6 t/m 8 totdat het deeg op is.
  10. Bak het gezonde spelt speculaas 15 minuten in het midden van de oven.
  11. Laat ten slotte afkoelen op een rooster.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisbaking. Of tag @thisisjoan1.

Wat vind jij van speculaasplanken?

Liefs,

Lysanne

Geen zin in vegan spelt speculaas? Deze havermuffins met Pulve zijn erg lekker!