Vegan pulled pork van jackfruit en zelfgemaakte BBQ-saus

7 november 2017 0 Door Lysanne

Vegan pulled pork met zelfgemaakte BBQ-saus

Als je mij zou vertellen dat je een vleesvervanger met fruit kan maken, zou ik je hebben aangekeken of je van een andere planeet kwam. Biep. Maar het kan dus wel. Namelijk met jackfruit. Jack wie? Ik had er ook nog nooit van gehoord. Totdat ik deze vegan pulled pork van jackfruit had gemaakt. En ik heb zelf BBQ-saus gebruikt om het nog lekkerder te maken. In dit artikel vind je het recept, en vertel ik je meer over jackfruit.

Wat is jackfruit?

Jackfruit is een exotische vrucht die ook bekend is onder de naam ‘nangka‘ (Fietser, 2017). De vrucht komt oorspronkelijk uit India, maar wordt ook in de Oosterse keuken gebruikt. Jackfruit kan wel 1 meter lang worden en 500 zaden bevatten. Even ter vergelijking: een aardbei is meestal 4 centimeter groot. Jackfruit kan dus uitgroeien tot een megagrote vrucht.

Twee soorten jackfruit

Jackfruit bestaat in twee soorten: geel en groen. De gele variant smaakt zoet en wordt bijvoorbeeld verwerkt in toetjes. De groene variant is onrijp en heeft hierdoor geen zoete smaak. Bovendien heeft groene jackfruit een taaie structuur, waardoor het lijkt op ‘echte’ pulled pork.

Omdat jackfruit een exotische vrucht is, vind je ‘m niet zo snel in de supermarkt. Ga daarom naar de toko voor een blik jackfruit. Let op: Koop dan wel de groene jackfruit en niet de gele variant.

Vegan pulled pork met zelfgemaakte BBQ-saus

Superlekkere vegan pulled pork

Zoals ik al schreef, had ik niet eerder van jackfruit gehoord. Maar ik ben blij dat ik deze exotische vrucht heb ontdekt. Je maakt er namelijk superlekkere vegan pulled pork mee. Ik vond het zo lekker, dat ik bijna alles zelf heb opgegeten. Oeps. Daarom is het hoogtijd om zelf in de keuken aan de slag te gaan, zodat jij ontdekt hoe lekker vegan pulled pork is!

Recept voor vegan pulled pork

Voor 3 á 4 personen
Ovenstand: 200 graden Celsius (onder- en bovenwarmte)
Oventijd: 35 minuten
Nodig: koekenpan en steelpan

Ingrediënten

Pulled pork

  • 1 blik groen jackfruit
  • optioneel: 1/2 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
  • snufje chilipoeder
  • zout en peper
  • 125 milliliter water
  • 1/2 groente bouillonblokje (zonder gistextract)

BBQ-saus

  • optioneel: 1/2 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1/2 eetlepel Franse mosterd
  • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
  • 50 milliliter water
  • citroensap
  • zout en peper
  • 4 eetlepels ketchup
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel paprikapoeder

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 200 graden Celsius (onder- en bovenwarmte). Leg bakpapier op een bakplaat.
  2. Snijd vervolgens de harde puntjes van het jackfruit en trek het vruchtvlees los, zodat er pulled pork ontstaat.
  3. Snijd dan de halve ui en het teentje knoflook in kleine stukken.
  4. Fruit de ui en knoflook in de olijfolie en voeg daarna het jackfruit toe.
  5. Meng na twee minuten het paprikapoeder, komijnpoeder, gerookt paprikapoeder, chilipoeder, zout en peper door het jackfruit mengsel. Laat dit even meebakken.
  6. Voeg dan het water en het halve bouillonblokje toe en wacht tot al het water is opgenomen. Voeg eventueel meer water toe als dit nodig is.
  7. Verdeel daarna het jackfruit mengsel over de bakplaat en bak dit 15 minuten in het midden van de oven.
  8. Maak ondertussen de BBQ-saus door eerst de andere helft van de ui te snipperen en het teentje knoflook in kleine stukken te snijden.
  9. Fruit de ui en knoflook in de steelpan en voeg daarna de witte wijnazijn, Franse mosterd, kokosbloesemsuiker, water, citroensap, zout en peper toe. Laat dit 30 minuten pruttelen op het laagste vuur. Roer regelmatig door.
  10. Meng vervolgens de ketchup, sojasaus en paprikapoeder door het mengsel.
  11. Schep de BBQ-saus door de pulled pork. Bak de vegan pulled pork met zelfgemaakte BBQ-saus 15 á 20 minuten in het midden van de oven.
  12. Serveer ten slotte de vegan pulled pork direct op een broodje of laat het afkoelen voor een salade.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisbaking. Of tag @thisisjoan1.

Wat vind jij van vegan pulled pork van jackfruit?

Liefs,

Lysanne

Wil je iets anders maken van vegan pulled pork van jackfruit? Ga bijvoorbeeld voor glutenvrije falafel!