dinsdag, oktober 22, 2019
Koekjes Recepten

Vegan spelt kruidnoten met zelfgemaakte speculaaskruiden

Vegan spelt kruidnoten met zelfgemaakte speculaaskruiden

Ben ik te vroeg? Nee! Het is nooit te vroeg voor zelfgemaakte kruidnoten. Als ik zin heb, maak ik ze zelfs in de zomer! Anyway. Ik was aan het bakken totdat ik tot de conclusie kwam dat er geen speculaaskruiden in huis waren… Met een beetje geëxperimenteer maakte ik gelukkig mijn eigen kruiden. Hallo, vegan spelt kruidnoten met zelfgemaakte speculaaskruiden (en het recept)!

Kruidnoten horen bij het sinterklaasfeest

Een sinterklaasfeest zonder kruidnoten? Dat is zoiets als een broodje zonder boter of een broek zonder riem. Dat kan écht niet (hoewel ik nooit een riem draag). Kruidnoten horen bij de Sint. En dat is al sinds de Middeleeuwen. Ze zijn namelijk op schilderijen uit die tijd afgebeeld (Sint in Amsterdam, 2015), hoewel dit pepernoten zijn: taaie, vierkante en harde brokken die op taaitaai lijken. Kruidnoten en pepernoten zijn dus twee andere producten.

Trouwens, ik ben helemaal niet te vroeg met kruidnoten! In de achttiende eeuw kon je deze lekkernij namelijk het hele jaar door kopen (Sint in Amsterdam, 2015). Dus geen gezeur dat ze al in augustus in de winkels liggen (ik doe net zo hard mee). Dat al dat sintlekkers alleen in het najaar te koop is, komt door traditie. Vroeger was het sinterklaasfeest namelijk niet zo spectaculair en commercieel als nu.

Nog een leuk weetje: weet je waarom een mix van kruidnoten en snoep strooigoed heet? Om mee te gooien! Kijk maar uit dat je het niet in je oog krijgt….

Vegan spelt kruidnoten met zelfgemaakte speculaaskruiden

Het was niet handig van mij om niet eerst te kijken over er überhaupt speculaaskruiden in huis waren. Deze kruiden gaan namelijk snel op in huize Hopman. Waarom? Wij kopen ze bij drogisterij Van der Pigge in Haarlem. Dat zijn de lekkerste speculaaskruiden EVER. Je proeft echt het verschil tussen een potje uit de super en de kruiden van Van der Pigge. Dus ga ze zeker kopen als je in Haarlem bent!

Weet je wat zo leuk is aan het kruidnotendeeg? Het is zo lekker dat je hoogstwaarschijnlijk minder overhoudt voor de kruidnoten zelf. Gelukkig kun je er onbezorgd van snoepen (en de kids natuurlijk ook), omdat er geen rauw ei in zit en het minder suiker bevat. Yes! Nu maar eens de oven aanzetten en bakken die kruidnoten!

Recept voor vegan spelt kruidnoten

Voor één bakplaat
Ovenstand: 180 graden Celsius (onder- en bovenwarmte)
Oventijd: 20 á 25 minuten
Nodig: kom en bakpapier

Ingrediënten

 • 130 gram speltbloem
 • 30 gram kokosbloesemsuiker
 • optioneel: 2 druppels stevia
 • 1/4 theelepel zout
 • 2 theelepels kaneel
 • 1/4 theelepel nootmuskaat
 • 1/4 theelepel witte peper
 • 1/3 theelepel gember
 • 1/4 theelepel kruidnagel
 • 1/4 theelepel kardemom
 • 2 eetlepels gesmolten kokosolie
 • 3 eetlepels rijstmelk

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven op 180 graden Celsius (onder- en bovenwarmte). Leg bakpapier op een bakplaat.
 2. Meng de speltbloem, kokosbloesemsuiker, stevia, zout, kaneel, nootmuskaat, witte peper, gember, kruidnagel en kardemom in een kom.
 3. Voeg de gesmolten kokosolie en rijstmelk toe en kneed de ingrediënten met je handen tot een deeg. Kneed niet te lang, anders krijg je broodjes.
 4. Te droog? Voeg meer rijstmelk toe. Te nat? Voeg meer speltmeel toe.
 5. Draai kleine balletjes van het deeg en druk voorzichtig iets platter op de bakplaat.
 6. Bak de vegan spelt kruidnoten met zelfgemaakte speculaaskruiden 20 á 25 minuten in het midden van de oven of totdat ze licht goudbruin zijn.
 7. Laat afkoelen op een rooster.

Heb je het recept gebakken? Maak een foto en tag @thisisjoan1 op Instagram. Dat vind ik onwijs leuk!

Eet jij liever kruidnoten of pepernoten?

Liefs,

Lysanne

Je maakt deze gezonde spelt speculaasjes in no time!

8 thoughts on “Vegan spelt kruidnoten met zelfgemaakte speculaaskruiden

 1. Oeeh ik ben toch wel érg benieuwd moet ik zeggen! Ik baal alleen dat er olie in zit, want ik mag dat niet. Maaaaaar, misschien kan ik wel iets vervangends zoeken! Het lijkt mij in ieder geval wel een lekker receptje. :D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top