woensdag, april 24, 2019
Pannenkoeken Recepten

Glutenvrije bananenmeel pannenkoeken met kaneel

Bananenmeel: het is een 100% natuurlijke meelsoort gemaakt van (duh) bananen. Bananenmeel is een bijzondere vervanger voor bijvoorbeeld tarwebloem, omdat het een lage glycemische index en een verfijnde smaak heeft. Ik was nieuwsgierig naar het meel en experimenteerde ermee in de keuken. Hierdoor ontstonden deze glutenvrije bananenmeel pannenkoeken met kaneel waarvan ik het recept graag met je deel in dit artikel!

Glutenvrije bananenmeel pannenkoeken met kaneel

Zoals ik al schreef, is bananenmeel gemaakt van 100% banaan. Hoe smaakt deze meelsoort dan? Zoals banaan? Niets is minder waar: het heeft geen bananensmaak. Nou, dat is ook lekker. Denk je een zoete meelsoort te hebben bemachtigd, smaakt het niet zoet. Bananenmeel heeft namelijk een nootachtige smaak. Je kunt het dus voor zowel zoete als hartige gerechten gebruiken.

Bananenmeel is een ideale glutenvrije en gezonde vervanger voor bijvoorbeeld tarwebloem. Het lichaam ziet het zetmeel van bananenmeel als een vezel waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft (Holland & Barrett, z.j.). Daarnaast bevat deze meelsoort minder calorieën dan bijvoorbeeld amandelmeel. Niet dat dit mij boeit (lees: ik tel geen calorieën), maar om een beetje een vergelijking te geven.

Glutenvrije bananenmeel pannenkoeken met kaneel

Bananenmeel klinkt dus goed. Nu is er iets vreemds aan de hand met deze meelsoort. De samenstelling verschilt sterk per merk. Zo bakte ik deze pannenkoeken met het biologische bananenmeel van Nieuwe Band. Deze bevat bijna 80 gram suiker per 100 gram. Dat is echt super veel! Daarom dacht ik in eerste instantie dat het niet de moeite waard was om bananenmeel te gebruiken. Maar wat blijkt? Het bananenmeel van Holland & Barrett bevat slechts 2,8 gram suikers per 100 gram. Dat verschilt dus een hoop. Daarom raad ik je aan om zelf af te wegen welke soort bananenmeel je wilt gebruiken.

Recept

Voor 5 á 6 pannenkoeken
Bereidingstijd: 25 minuten
Nodig: kom, mixer en koekenpan

Ingrediënten

 • 100 gram bananenmeel (bijv. Nieuwe Band)
 • 1 theelepel kaneel
 • 1 theelepel bakpoeder
 • snufje zout
 • 250 milliliter ongezoete amandelmelk
 • 2 eieren
 • kokosolie

Bereidingswijze

 1. Meng het bananenmeel, kaneel, bakpoeder en zout in een kom door elkaar.
 2. Schenk de ongezoete amandelmelk beetje voor beetje in de kom en mix tegelijkertijd het beslag luchtig.
 3. Breek de eieren boven de kom en mix het beslag verder totdat er een romig en luchtig geheel ontstaat.
 4. Zet een koekenpan op het vuur en smelt een beetje kokosolie in de pan.
 5. Schenk het bananenbeslag voorzichtig in de pan en maak een grote pannenkoek. Je kunt ook kleinere pannenkoekjes bakken.
 6. Tip: zet het vuur niet te hoog en doe een deksel op de pan. Hierdoor krijg je de perfecte pannenkoeken.
 7. Kijk of de onderkant goudbruin is en keer de pannenkoek voorzichtig om. Laat de andere kant ook goudbruin worden.
 8. Serveer de glutenvrije bananenmeel pannenkoeken met kaneel direct of bewaar bedekt in de koelkast.

Heb je het recept gemaakt? Maak een foto en tag @thisisjoan1 op Instagram. Dat vind ik onwijs leuk!

Wat vind jij van het bananenmeel? Is het een bijzondere meelsoort?

Liefs,

Lysanne

Je kunt ook hartige pannenkoeken bakken, zoals deze Finse spinaziepannenkoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top