Gezonde pindakaas maken is té makkelijk met dit recept

Gezonde pindakaas maken

Pindakaas: of je het nu op je brood smeert of gebruikt voor de satésaus. Het is en blijft lekker. De verschillende soorten potjes staan voor het grijpen in de winkel, maar je eigen gezonde pindakaas maken is veel leuker én lekkerder. En het is veel makkelijker dan je denkt: binnen 20 minuten heb je al je eigen potje! In dit artikel vind je het recept en ontdek je waar pindakaas vandaan komt.

Pindakaas: waar komt het vandaan?

Pindakaas komt uit de VS. De Amerikaan John Harvey Kellogg, vegetariër en uitvinder van cornflakes, kreeg namelijk in 1898 patent om voedingsmiddelen te produceren. Waaronder peanut butter dus. Hij roosterde de pinda’s gek genoeg niet, maar kookte ze en maakte daarvan pindakaas. De Western Health Reform Institute van Kellog gaf vervolgens het goedje aan patiënten. Zij hadden namelijk eten nodig met veel eiwitten die ze zonder te kauwen binnen kregen. Ideaal, want pindakaas schuif je gemakkelijk in je mond en hup doorslikken maar.

Alleen voor de rijkelui

Wist je dat pindakaas eerst alleen voor rijke mensen was? Bizar als je erover nadenkt. Dit kwam, omdat het bruine goedje voornamelijk in dure gezondheidsinstellingen werd gebruikt.

Wist je dat pindakaas eerst alleen voor rijke mensen was?

De naam pindakaas

Nu vraag jij je vast af waar de naam pindakaas vandaan komt. Immers lijkt het bruine smeerseltje niet op kaas en heet het in Amerika peanut butter. Volgens Willem Wever heet pindakaas pindakaas, omdat dat de naam ‘boter’ al was vastgelegd voor echte roomboter. Daarom werd het geen pindaboter, maar pindakaas. I know: het is vergezocht, maar zo gaat het eenmaal met regelgeving.

Pindakaas met verschillende ingrediënten

Het verschilt ontzettend per merk, en zelfs binnen het merk, welke ingrediënten worden gebruikt om pindakaas te maken. Laat ik je 2 voorbeelden geven van pindakaas van Albert Heijn:

*Dit is een affiliate link.

100% natuurlijke pindakaas

Als je de bovenstaande ingrediënten met elkaar vergelijkt, welke pot kies je? Inderdaad de onderste. Deze staat standaard in mijn keukenkastje! In de bovenste pot zit slechts 76% pinda en in de onderste 100%.  Je hebt écht geen olie, suiker, vet en zout nodig. Bovendien smaakt de onderste pindakaas veel en veel lekkerder dan de ander. Dus kies daarom altijd voor een 100% natuurlijke pindakaas.

Je hebt écht geen olie, suiker, vet en zout nodig om pindakaas te maken.

Gezonde pindakaas maken

Hoe maak je gezonde pindakaas?

Het maken van gezonde pindakaas is eenvoudig. In het onderstaande recept heb je namelijk slechts 2 ingrediënten nodig: pinda’s en zeezout. That’s it! Je kunt er eventueel nog wat extra’s aan toevoegen, zoals:

  • cacaopoeder;
  • gehakte pure chocolade;
  • steviadruppels;
  • kaneel;
  • gehakte pinda’s (wel na afloop);
  • rozijnen.

Tip: Deze gezonde pindakaas doet het onwijs goed op een sneetje van dit glutenvrij wit brood.


Recept

Gezonde pindakaas

Gezonde pindakaas maken, kun je makkelijk zelf met dit recept! Je hebt slechts 2 ingrediënten nodig.
Voorbereiding5 min
Bereidingstijd15 min
Totale tijd20 min
GangBeleg
KeukenHollands,Vegan,Whole foods
Trefwoordbeleg,brood,vegan
Aantal1 potje

Benodigdheden

  • pan
  • foodprocessor
  • schone glazen pot met deksel

Ingrediënten

  • 250 gram pinda's zonder vlies
  • snuf zout

Bereidingswijze

  • Rooster de pinda’s zonder olie in de pan. Let wel op, want de pinda’s kunnen snel zwart worden.
  • Laat de pinda’s afkoelen en stop ze daarna in de foodprocessor.
  • Voeg wat zout naar wens toe en mix de pinda’s totdat er een smeuïg geheel ontstaan.
  • Schenk ten slotte de pindakaas in een schone pot en bewaar op een koele plek.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisjoan. Of tag @thisisjoan1.

Hoe eet jij graag pindakaas?

Liefs,

Lysanne

Comments

  1. Mevrouw Marloes

    Wist niet dat pindakaas maken zooo makkelijk was! 😱 Bij mij staat ook altijd die 100% pindakaas in de kast al heb ik wel het idee dat die sneller op gaat dan normale pindakaas… Heel leuk om binnenkort eens zelf pindakaas te maken.

    Liefs,
    Marloes

    1. Post
      Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *