dinsdag, oktober 22, 2019
Recepten Spreads en dips

Gezonde pindakaas maken is té makkelijk met dit recept

Gezonde pindakaas maken

Of je het nu op je brood smeert of gebruikt voor de satésaus: pindakaas is en blijft lekker. De verschillende soorten potjes staan voor het grijpen in de winkel, maar je eigen gezonde pindakaas maken is veel leuker én lekkerder. En het is veel makkelijker dan je denkt: binnen 20 minuten heb je al je eigen potje! In dit artikel vind je het recept en ontdek je waar pindakaas vandaan komt.

Pindakaas: waar komt het vandaan?

Pindakaas is geen Nederlandse uitvinding. De Amerikaan John Harvey Kellogg, vegetariër en uitvinder van cornflakes, kreeg namelijk in 1898 patent om voedingsmiddelen te produceren. Waaronder peanut butter dus. Hij roosterde de pinda’s gek genoeg niet, maar kookte ze en maakte daarvan pindakaas. De Western Health Reform Institute van Kellog gaf vervolgens het goedje aan patiënten. Zij hadden namelijk eten nodig met veel eiwitten die ze zonder te kauwen binnen kregen. Ideaal, want pindakaas schuif je gemakkelijk in je mond en hup doorslikken maar.

Alleen voor de rijkelui

Wist je dat pindakaas eerst alleen voor rijke mensen was? Bizar als je erover nadenkt. Dit kwam, omdat het bruine goedje voornamelijk in dure gezondheidsinstellingen werd gebruikt.

Wist je dat pindakaas eerst alleen voor rijke mensen was?

De naam pindakaas

Nu vraag jij je vast af waar de naam pindakaas vandaan komt. Immers lijkt het bruine smeerseltje niet op kaas en heet het in Amerika peanut butter. De reden is dat de naam ‘boter’ al was vastgelegd voor echte roomboter. Daarom werd het geen pindaboter, maar pindakaas. I know: het is vergezocht, maar zo gaat het eenmaal met regelgeving.

Verschillende ingrediënten

Het verschilt ontzettend per merk, en zelfs binnen het merk, welke ingrediënten worden gebruikt om pindakaas te maken. Laat ik je 2 voorbeelden geven van pindakaas van Albert Heijn.

AH smeuïge pindakaas: 76% pinda, zonnebloemolie, dextrose, gehard palmvet, zout.

AH 100% pindakaas: pinda.

Als je de bovenstaande ingrediënten met elkaar vergelijkt, welke pot kies je? Inderdaad de onderste. Deze staat standaard in mijn keukenkastje! In de bovenste pot zit slechts 76% pinda en in de onderste 100%.  Je hebt écht geen olie, suiker, vet en zout nodig. Bovendien smaakt de onderste pindakaas veel en veel lekkerder dan de ander.

Je hebt écht geen olie, suiker, vet en zout nodig om pindakaas te maken.

Gezonde pindakaas maken

Hoe maak je gezonde pindakaas?

Het is makkelijk om gezonde pindakaas te maken. In het onderstaande recept heb je namelijk slechts 2 ingrediënten nodig: pinda’s en zeezout. That’s it! Je kunt er eventueel nog wat extra’s aan toevoegen, zoals:

 • cacaopoeder
 • gehakte pure chocolade
 • steviadruppels
 • kaneel
 • gehakte pinda’s (wel na afloop)
 • rozijnen

Tip: deze gezonde pindakaas doet het onwijs goed op een sneetje van dit glutenvrij wit brood.

Recept voor gezonde pindakaas

Voor 1 potje
Bereidingstijd: 20 minuten
Nodig: pan, foodprocessor en schone (pindakaas)pot

Ingrediënten

 • 250 gram pinda’s zonder vliesje
 • zeezout

Bereidingswijze

 1. Rooster de pinda’s zonder olie in de pan. Let wel op, want de pinda’s kunnen snel zwart worden.
 2. Laat de pinda’s afkoelen en stop ze daarna in de foodprocessor.
 3. Voeg wat zeezout naar wens toe en mix de pinda’s totdat er een smeuïg geheel ontstaan.
 4. Schenk ten slotte de pindakaas in een schone pot en bewaar op een koele plek.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisjoan. Of tag @thisisjoan1.

Hoe eet jij graag pindakaas?

Liefs,

Lysanne

2 thoughts on “Gezonde pindakaas maken is té makkelijk met dit recept

 1. Wist niet dat pindakaas maken zooo makkelijk was! 😱 Bij mij staat ook altijd die 100% pindakaas in de kast al heb ik wel het idee dat die sneller op gaat dan normale pindakaas… Heel leuk om binnenkort eens zelf pindakaas te maken.

  Liefs,
  Marloes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top