How to: Zelf een citroenplant kweken doe je zo

Citroenplant kweken

Een citroenplant kweken uit een citroenpit, heb je daar wel eens over nagedacht? Normaal gesproken gooi je zo’n pit weg. Waarom zou je het bewaren? Maar je kunt er dus een citroenboompje uit planten! Wil jij dat ook? Goed nieuws. In dit artikel vertel ik je stap voor stap hoe je zelf een citroenplant kweekt.

Italiaanse fruitgaarden vol citroenen

Je kent vast wel die jaloersmakende fruitgaarden in Italië, vol met bijvoorbeeld citroenen. Prachtig! Zoiets wil ik later ook in mijn achtertuin. Nu heb ik een balkonnetje op het zuiden waar ik miniatuurversies van die citroenbomen kan kweken. Het wordt er in de zomer namelijk bloedheet, dus ideaal om mediterrane planten neer te zetten.  

De citroenplant

De citroenplant is dus zo’n mediterrane plant die goed tegen de hitte kan. Zo staat hij in het voorjaar het liefst op een zonnige plek en in de zomer op een warme, schaduwrijke standplaats. Ik heb mijn plantje van de zomer bij het zuidelijke raam gezet, maar niet in direct zonlicht. Het plantje vond het prachtig en is al flink gegroeid!

De citroenplant staat graag in de warme zon, maar niet in direct zonlicht.

Hoe kweek je een citroenplant?

Een citroenplant kweek je door een citroenpit uit een citroen te halen en deze in een pot met aarde te stoppen.

Is dat het enige? Simpel gezegd wel. Toch moet je er iets meer moeite voor doen. Maar ik durf te zeggen dat dit een van de makkelijkste planten is om te kweken. Een avocadopit of mangopit is bijvoorbeeld veel lastiger om te kweken. Ben jij klaar om een citroenboompje te kweken uit een pit? Laten we beginnen met onderstaande stappenplan.

Benodigdheden om een citroenplant te kweken

 • 1 citroen;
 • 1 plantenpot met gat (terracotta* of plastic);
 • schoteltje of leuke mand;
 • aarde;
 • water;
 • zon;
 • liefde.

* Dit is een affiliate link. (Bij de kringloop vind je ook vaak plantenpotten!)

Citroenplant kweken

 1. Haal een of meerdere citroenpitten uit de citroen. De citroen kun je gebruiken voor gerechten of thee.
 2. Vul de plantenpot met aarde en stop de citroenpit(ten) in de aarde, zodat ze bedekt zijn.
 3. Geef de pit(ten) voldoende water, maar niet zoveel dat de aarde zeiknat is.
 4. Zet de pot op een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht.
 5. Geef de pit(ten) water zodra de aarde droog begint te worden. En zorg ook voor extra liefde!
Citroenplant kweken

Je zelfgekweekte citroenplant

Hoera! Je hebt je eigen citroenplant gekweekt. Nu is het wachten, water geven en zorgen voor wat liefde. Totdat de pit(ten) uitkomen en er een of meerdere plantjes uit de aarde steken. Elke citroenpit is anders. De een kan meerdere takken hebben dan de ander. Daarom is het lastig om te zeggen hoeveel geduld je moet hebben. Ik vind het zelf altijd heel leuk om onverwachts een opkomend plantje te zien!

Geef je citroenplant water en liefde, zodat hij gaat groeien!

Citroenplant verzorgen

Heb je inmiddels een kleine citroenplant? Dan wil je vast weten hoe je ‘m moet verzorgen. Mijn citroenplantje staat op een warme, lichte plek naast het raam. Maar niet in direct zonlicht. Ik geef ‘m ongeveer 1 keer per week water als de aarde droog aanvoelt. Ten slotte geef ik de plant geen voeding. Just water and love. Mijn citroenplantje groeit ontzettend snel! :D

Avocado-, mango- of dadelplant kweken

Smaakt dat naar meer planten kweken? Goed nieuws! Op mijn blog vind je ook stappenplannen om je eigen avocado-, mango- of dadelplant te kweken:

Je kunt er ook voor kiezen om je eigen moestuin op het balkon te maken. Ik leg het je in 8 stappen uit in dit artikel: https://www.thisisjoan.nl/2020/04/moestuin-op-het-balkon-stappenplan/. Of stek makkelijk zelf graslelie.

Citroenplant gekweekt? Deel ‘m dan met ons via social media! Dan vinden we leuk. Natuurlijk mag je altijd een foto naar mij DM’en.

Liefs,

Lysanne

Comments

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Haydée,

   Mijn citroenplantje staat binnen. Hij kan namelijk niet goed tegen de kou. Als je de plant op een lichte plaats zet in de winter, overleeft hij de kou.

   Liefs,

   Lysanne

  1. Post
   Author
 1. Anja

  Hallo, ik heb inmiddels 2 mooie citroenplantjes. Staan bij mij het hele jaar door op de vensterbank… Vinden ze blijkbaar leuk want ze blijven maar groeien 😊. Ik begin me alleen stilaan af te vragen of ze in geen grotere pot horen…in wat voor pot staan jullie plantjes?

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Anja,

   Wat superleuk dat je 2 citroenplantjes in de vensterbank hebt staan! Ze vinden zon en warmte inderdaad fijn. :-) Ik heb mijn citroenplantje in een plastic potje met gaten staan. Met een diameter van ongeveer 15 cm. Als je denkt dat je potje te klein is, kun je aan de onderkant checken of er wortels uit de gaten komen. Zo ja, dan is het hoogtijd om de citroenplant een grotere pot te geven.

   Veel succes en plezier met je citroenplantjes!

   Groetjes,

   Lysanne

 2. Mariette

  Mijn plant komt inmiddels bijna tot het plafond. Maar wat moet ik doen als hij nog groter wordt.. Plant is een jaar of 4 oud nu en staat op de grond

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Mariette,

   Wat leuk dat je al zo’n grote citroenplant hebt! Je kunt de takken van de citroenplant gewoon snoeien, het liefst zo dicht mogelijk bij de stam. Ik zou dit alleen wel rond maart of april doen. Dat is namelijk meestal de beste tijd om planten te snoeien. Het duurt dan wel even voordat er weer nieuwe takken bijkomen.

   Succes!

   Groetjes,

   Lysanne

 3. Ricky Bosman

  Hallo,

  Wij hebben een citroenplant gekweekt en is nu aan het 4e jaar bezig hij is nu ongeveer 2 meter hoog en hebben inmiddels al wat takken gesnoeid, alleen komen er geen citroenen aan wanneer gaat deze plant bloeien ?

  Met vriendelijke groet

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Ricky,

   Wat leuk dat je citroenplant al 2 meter is! Ik wist het antwoord op je vraag niet, maar ik heb het voor je opgezocht. Het kan wel meer dan 5 jaar duren totdat er citroenen aan de plant groeien. Nog even geduld dus.

   Groetjes,

   Lysanne

 4. Pieter

  Mijn eerste Citroen plantje is een feit, ondertussen al een cm of 10 – 15. Nu vraag ik me af of ik deze al verpot naar een grote pot of laat ik heb nog even staan zoals die staat… Mag hij naar buiten verhuizen met het mooie weer of is dit toch riskant?
  En waar kan ik een foto uploaden?

  1. Post
   Author
 5. Conny Mark

  Leuk,ik ga het proberen om een citroenplant te kweken!Zelf heb ik al een Ma
  ngopit opgekweekt tot plant en ook al meerdere avocadopitten opgekweekt tot plant,duurt even,maar dan heb je ook een prachtige plant of planten zoals bij mij!Het is zo leuk om je eigen pit of zaad op te kweken tot plant of bloemen en geeft mij altijd een Happy feeling!!Bedankt voor het delen Joan!

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Conny Mark,

   Wat ontzettend leuk om te horen dat je veel plezier hebt aan het kweken van planten. Je wordt er ook altijd zo zen van, haha.

   Veel succes! Ik ben benieuwd of het lukt met een citroenpit. Laat je het me weten?

   Groetjes,

   Lysanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *