Zelf een citroenplant kweken doe je zo

Citroenplant kweken

Een citroenplant kweken uit een citroenpit, heb je daar wel eens over nagedacht? Normaal gesproken gooi je zo’n pit weg. Waarom zou je het bewaren? Maar je kunt er dus een citroenboompje uit planten! Wil jij dat ook? Goed nieuws. In dit artikel vertel ik je stap voor stap hoe je zelf een citroenplant kweekt.

Italiaanse fruitgaarden vol citroenen

Je kent vast wel die jaloersmakende fruitgaarden in Italië, vol met bijvoorbeeld citroenen. Prachtig! Zoiets wil ik later ook in mijn achtertuin. Nu heb ik een balkonnetje op het zuiden waar ik miniatuurversies van die citroenbomen kan kweken. Het wordt er in de zomer namelijk bloedheet, dus ideaal om mediterrane planten neer te zetten.  

De citroenplant

De citroenplant is dus zo’n mediterrane plant die goed tegen de hitte kan. Zo staat hij in het voorjaar het liefst op een zonnige plek en in de zomer op een warme, schaduwrijke standplaats. Ik heb mijn plantje van de zomer bij het zuidelijke raam gezet, maar niet in direct zonlicht. Het plantje vond het prachtig en is al flink gegroeid!

De citroenplant staat graag in de warme zon, maar niet in direct zonlicht.

Hoe kweek je een citroenplant?

Een citroenplant kweek je door een citroenpit uit een citroen te halen en deze in een pot met aarde te stoppen.

Is dat het enige? Simpel gezegd wel. Toch moet je er iets meer moeite voor doen. Maar ik durf te zeggen dat dit een van de makkelijkste planten is om te kweken. Een avocadopit of mangopit is bijvoorbeeld veel lastiger om te kweken. Ben jij klaar om een citroenboompje te kweken uit een pit? Laten we beginnen met onderstaande stappenplan.

Benodigdheden om een citroenplant te kweken

 • 1 citroen
 • 1 plantenpot met gat (terracotta* of plastic)
 • schoteltje
 • aarde
 • water
 • zon
 • liefde

* Dit is een affiliate link. (Bij de kringloop vind je ook vaak plantenpotten!)

Citroenplant kweken

 1. Haal een of meerdere citroenpitten uit de citroen. De citroen kun je gebruiken voor gerechten of thee.
 2. Vul de plantenpot met aarde en stop de citroenpit(ten) in de aarde, zodat ze bedekt zijn.
 3. Geef de pit(ten) voldoende water, maar niet zoveel dat de aarde zeiknat is.
 4. Zet de pot op een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht.
 5. Geef de pit(ten) water zodra de aarde droog begint te worden. En zorg ook voor extra liefde!
Citroenplant kweken

Je zelfgekweekte citroenplant

Hoera! Je hebt je eigen citroenplant gekweekt. Nu is het wachten, water geven en zorgen voor wat liefde. Totdat de pit(ten) uitkomen en er een of meerdere plantjes uit de aarde steken. Elke citroenpit is anders. De een kan meerdere takken hebben dan de ander. Daarom is het lastig om te zeggen hoeveel geduld je moet hebben. Ik vind het zelf altijd heel leuk om onverwachts een opkomend plantje te zien!

Geef je citroenplant water en liefde, zodat hij gaat groeien!

Citroenplant verzorgen

Heb je inmiddels een kleine citroenplant? Dan wil je vast weten hoe je ‘m moet verzorgen. Mijn citroenplantje staat op een warme, lichte plek naast het raam. Maar niet in direct zonlicht. Ik geef ‘m ongeveer 1 keer per week water als de aarde droog aanvoelt. Ten slotte geef ik de plant geen voeding. Just water and love. Mijn citroenplantje groeit ontzettend snel! :D

Avocado-, mango- of dadelplant kweken

Smaakt dat naar meer planten kweken? Goed nieuws! Op mijn blog vind je ook stappenplannen om je eigen avocado-, mango- of dadelplant te kweken:

Citroenplant gekweekt? Deel ‘m dan met ons via social media! Dan vinden we leuk. Natuurlijk mag je altijd een foto naar mij DM’en.

Liefs,

Lysanne

Comments

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Hoi Haydée,

   Mijn citroenplantje staat binnen. Hij kan namelijk niet goed tegen de kou. Als je de plant op een lichte plaats zet in de winter, overleeft hij de kou.

   Liefs,

   Lysanne

  1. Post
   Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *