Hollandse klassieker: vegan boerenkoolstamppot met zelfgemaakte jus

Vegan boerenkoolstamppot met jus

Deze vegan boerenkoolstamppot heb ik voor het eerst in mijn 25-jarig bestaan gemaakt. Ik geef toe: ik ben niet dol op de Hollandse keuken, maar deze boerenkoolstamppot vond ik een succes! Daarom ga ik hem vaker maken, en deel ik mijn succesrecept graag met jou. Let’s go boerenkoolstamppot maken met zelfgemaakte jus.

Wat is boerenkoolstamppot?

Boerenkoolstamppot is een Oudhollands gerecht, gemaakt van aardappelen, boerenkool, jus en rookworst. Boerenkoolstamppot wordt vooral in de wintermaanden gegeten, omdat het een stevige maaltijd is.

Boerenkoolstamppot is een stevige maaltijd. Daarom wordt het vaak in de winter gegeten.

Is boerenkoolstamppot gezond?

Of boerenkoolstamppot gezond is, ligt aan hoe je het maakt. Ik begrijp best dat boerenkoolstamppot al gauw minder gezond is als je veel boter en melk door de stamppot doet, en daarbij een flinke hoeveelheid rookworst en jus eet. Maar met wat aanpassingen maak je de stamppot eenvoudig gezonder.

Gezonde versie á la Lys

Gelukkig heb je zelf altijd in de hand hoe je stamppot met boerenkool maakt. Ik gebruik bijvoorbeeld meer boerenkool en minder aardappels. Daarnaast gebruik ik een klein blokje vegan boter en iets meer ongezoete sojamelk om de stamppot alsnog smeuïg te maken. De rookworst? Die vervang ik door gebakken kikkererwten of gerookte amandelen. En de jus maak ik zelf in plaats van met een pakje.

Vegan boerenkoolstamppot met jus

Hoe maak ik boerenkoolstamppot?

Boerenkoolstamppot is ontzettend makkelijk te maken. Als eerst kook je kruimige aardappelen samen met boerenkool in een grote pan met water. Na 20 minuten giet je het water af en stampt het geheel met vegan boter, zout, peper en plantaardige melk. Ondertussen maak je de jus en bak je de rookworst.

Tip: Kun je niet goed tegen ui? Vervang de ui voor de jus dan door knoflook.

Wat eet ik bij boerenkoolstamppot?

Bij boerenkoolstamppot eet je natuurlijk jus en rookworst! Gelukkig koop je tegenwoordig ook gewoon vegan rookworst in de winkel. Bijvoorbeeld van De Vegetarische Slager, AH huismerk of de HEMA. Maar denk ook eens aan:

  • vegan spekjes;
  • gebakken tempeh;
  • gebakken kikkererwten in sojasaus en ketjap;
  • gerookte amandelen met cranberry’s;
  • zongedroogde tomaten;
  • mosterd.

Zelfgemaakte vegan jus

Omdat ik graag pakjes en zakjes vermijd, gaan we in dit recept zelf vegan jus maken. Het is ontzettend makkelijk! Je hebt alleen knoflook of ui, een bouillonblokje, bloem en water nodig. That’s it! Zo hoef je nooit meer een zakje te kopen waar vreemde smaakstoffen aan zijn toegevoegd. ;)


 

Vegan boerenkoolstamppot recept

Vegan boerenkoolstamppot | Recept

Deze vegan boerenkoolstamppot is een echte Hollandse klassieker. Je maakt je eigen jus! Lekker met vegan rookworst, spekjes, kikkererwten of gerookte amandelen.
Bereidingstijd30 min
GangHoofdgerecht
KeukenHollands,Vegan
Trefwoordcomfort food,vegan,winterse kost
Aantal3 personen

Benodigdheden

  • grote pan
  • steelpan
  • aardappelstamper

Ingrediënten

  • 600 gram kruimige aardappelen
  • 250 gram boerenkool
  • 1 klontje vegan boter
  • scheut plantaardige melk
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • snuf nootmuskaat
  • zout en peper

Voor de jus

  • 1 ui of 3 teentjes knoflook
  • olie om in te bakken
  • 2 eetlepels speltbloem
  • ½ groentebouillonblokje
  • 200 milliliter kokend water
  • snuf peper

Garnering

  • 2 handjes gerookte amandelen
  • 1 handje gedroogde cranberries

Bereidingswijze

  • Snijd de aardappelen in kleine blokjes en doe ze in de grote pan.
  • Leg de boerenkool op de aardappelblokjes en kook dit 20 minuten in kokend water op middelhoog vuur.
  • Maak ondertussen de jus door de ui of knoflook fijn te hakken. Bak dit met olie op laag vuur goudbruin.
  • Voeg vervolgens de speltbloem toe en bak dit eventjes mee. Het mag niet verbranden.
  • Voeg ½ groentebouillonblokje en het kokend water toe, en blijf roeren om klontjes te voorkomen. Zorg dat de jus indikt.
  • Giet het water uit de grote pan af en stamp de aardappelblokjes en boerenkool fijn.
  • Voeg dan het klontje boter, plantaardige melk, komijnpoeder, nootmuskaat, zout en peper toe, en meng alle ingrediënten tot een stamppot.
  • Leg wat boerenkoolstamppot op een bord, schenk de jus in een kuiltje en garneer met de gerookte amandelen en cranberries.

Meer winterse gerechten

Zoek je meer gezonde winterse gerechten? Dan heb ik er een aantal voor je:

Deel je creatie met jouw vrienden! Maak een foto, zet op Instagram en tag @thisisjoan1.

Eet jij graag vegan boerenkoolstamppot?

Liefs,

Lysanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *