Vegan stoofvlees van ‘rendier’ uit Finland (poropata)

Vegan stoofvlees pulled oats rendier poropata
Vegan stoofvlees pulled oats rendier poropata

De Finse keuken blijft me fascineren. Zoals poropata. Dit is zachte stoofvlees gemaakt van jawel: rendier. Dat klonk erg interessant en daarom wilde ik het proberen. Een plantaardige versie zonder echte rendier natuurlijk! ;) Dus ik maakte dit vegan stoofvlees met Pulled Oats als ‘rendier’. Benieuwd? Laten we dan samen het recept maken!

Inhoud van dit artikel

Wat is poropata?

Poropata (poro = rendier, para = pot) is een traditioneel Fins gerecht. De basis bestaat uit rendier, bouillon, kruiden en groente.

Vegan rendierstoofvlees is in het Fins ‘vegaaninen poropata’.

Verschillende soorten rendierstoofvlees

Met de basis van poropata kun je variëren. Voeg bijvoorbeeld wortel, ui, paddenstoelen, laurierblad en pastinaak toe. Of kruiden zoals tijm en rozemarijn. Je kunt zelfs rode wijn toevoegen aan het stoofvlees. Kortom, je kunt het gerecht dus helemaal naar je eigen hand zetten.

Vegan poropata a lá This is Joan

Mijn stoofvleesgerecht maakte ik met ingrediënten die in Finland worden gegeten. Zoals rode bessen en Pulled Oats van Gold & Green. Pulled Oats zijn uitgevonden in Finland en worden gemaakt van havermout. Ze hebben een taaie structuur en nemen gemakkelijk andere smaken op. Ideaal dus om stoofvlees mee te maken.

Heb jij Pulled Oats al gebruikt?

Bekijk resultaten

Vegan stoofvlees pulled oats rendier poropata

Wat eet je bij poropata?

De Finnen eten bij (vegan) rendierstoofvlees aardappel(puree) en rode bessensaus. Om de poropata helemaal af te maken, voeg je augurken en zure room toe. In het laatste geval heb ik de haverspread van Oatly gebruikt. Je kunt dit ook vervangen door sojayoghurt. Ben je geen fan van aardappelpuree? Vervang dit dan door gekookte of gebakken aardappelen.

Vegan stoofvlees recept

Vegan stoofvlees met Pulled Oats

Ken je poropata? Dit is Fins stoofvlees van rendier. Dit recept maak je echter met Pulled Oats! Lekker met aardappelpuree, zure room, augurken en rode bessensaus.
GangBijgerecht
KeukenFins,Nordic,Vegan
Trefwoordeiwitrijk,vegan,vleesvervanger
Aantal2 personen

Benodigdheden

  • vork
  • steelpan
  • hittebestendige kom
  • pan

Ingrediënten

Rode bessensaus

  • 125 gram rode bessen (vers)
  • 1 eetlepel chiazaad
  • water

Vegan rendierstoofvlees

  • 1 groentebouillonblokje
  • 150 milliliter heet water
  • olie
  • 1 pakje Pulled Oats naturel

Bereidingswijze

Rode bessensaus

  • Haal de rode bessen van de takjes af. Dit gaat het makkelijkste door ze met een vork eraf te ritsen.
  • Stop de rode bessen met een laagje water en het chiazaad in de steelpan. Laat dit rustig sudderen op laag vuur totdat de bessen zijn ingedikt tot een saus.

Vegan rendierstoofvlees

  • Laat het groentebouillonblokje oplossen in het hete water.
  • Verwarm de olie in een pan en bak de Pulled Oats even mee.
  • Voeg vervolgens het bouillonwater toe en laat het geheel intrekken totdat het meeste water is opgenomen.
  • Serveer het vegan stoofvlees direct met aardappel(puree), rode bessensaus, augurken en haverspread.

Notities

Tip: Heb je geen chiazaad in huis? Gebruik dan agaragar. Of maak een papje met maïzena en water, en voeg dat toe aan de rode bessen.

Meer Finse recepten

Deel je creatie met jouw vrienden! Maak een foto, post ‘m op Instagram en tag @thisisjoan.nl.

Wat vind jij van deze poropata? Zou jij het vegan stoofvlees willen proberen?

Liefs,

Lysanne

Meer vegan hoofdgerechten vind je op mijn website.

Handig: Sla het recept op via Pinterest

Lysanne Joan

Lysanne is contentspecialist, SEO lover en eigenaar van This is Joan. Ze deelt op haar websites tips en tricks om elke dag een stapje groener te leven. Van gezonde recepten en groene tips tot planten kweken, vintage en vegan producten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel je mening. Beoordeel het recept!