Pannenkoeken, Recepten

Pinaattiletut met volkoren speltmeel

Pinaattiletut met volkoren speltmeel

Pinaatwat?! Pinaattiletut zijn Finse spinaziepannenkoeken. Pinaatti betekent spinazie en letut zijn pannenkoeken. Sinds ik mijn vriend ken ben ik in aanraking gekomen met de Finse keuken (hij is half Fins). En wat een keuken! Heel natuurlijk en met veel aardappels, cantharellen, vis, bosbessen en super lekker rijsttaartjes. Deze spinaziepannenkoeken zijn dus typisch Fins. Ik maakte deze pinaattiletut met volkoren speltmeel en amandelmelk.

Pinaattiletut met volkoren speltmeel

Bijna elke keuken kent wel pannenkoeken. Hollandse met stroop en poedersuiker, Franse crêpes met Nutella of fluffy Americans met blauwe bessen. Ook de Finse keuken kent letut, oftewel pannenkoeken. Met spinazie. Ze worden traditioneel gegeten met zelfgemaakte bosbessenjam, maar met hummus zijn ze ook super lekker! Ik maakte de pannenkoeken samen met mijn vriend met melk, maar verving het door ongezoete amandelmelk en maakte ze iets dunner. Dat maakt de pannenkoeken net iets lichter, maar net zo lekker!

Pinaattiletut met volkoren speltmeel

Hou er rekening mee dat je de spinazie eerst moet laten ontdooien, voordat je het beslag kunt maken. Bevroren spinazie werkt wat… tja lastig ;) Je kunt ze ook goed invriezen, zodat je een voorraadje hebt. En neem ze vooral mee naar school of werk! Een super lekkere gezonde lunch.

Recept

Voor 10 dunne pannenkoeken
Voorbereidingstijd: 40 minuten
Baktijd: 30 minuten
Nodig: koekenpan, bord en garde

Ingrediënten

  • 200 gram diepvriesspinazie
  • 500 milliliter ongezoete (!) amandelmelk
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel olijfolie (geen extra vierge)
  • 150 gram speltmeel
  • 150 gram speltbloem
  • 1/2 theelepel zout
  • Olijfolie om in te bakken (geen extra vierge)

Bereidingswijze

  1. Laat de diepvriesspinazie ontdooien.
  2. Klop de ongezoete amandelmelk los met de eieren en olijfolie.
  3. Meng in een andere kom de speltmeel, speltbloem en zout.
  4. Voeg beetje bij beetje de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en klop tot een luchtig beslag.
  5. Meng de diepvriesspinazie door het beslag heen.
  6. Zet een koekenpan met olijfolie op het vuur.
  7. Schenk met een grote soeplepel het beslag in de koekenpan en spreid goed uit.
  8. Laat de pannenkoeken afkoelen op een bord.

Heb je het recept gebakken? Maak een foto, zet op Instagram en tag @thisisjoan1. Dat vind ik onwijs leuk!

Ken jij Finse spinaziepannenkoeken?

Liefs,

Lysanne

Ken je dit andere Finse recept? Het zijn vegan riisipiirakka’s met speltbloem.

2 Comments

  1. He wat grappig ik ken dit niet. Ze lijken me wel heel lekker!

    1. Ze zijn ook super lekker! Ik eet ze vaak als lunnch ;)

Leave a Reply

Required fields are marked*