donderdag, augustus 22, 2019
Hoofdgerecht Recepten

Deze vegan Turkse pizza is dé ultieme comfort food

Vegan Turkse pizza met zelfgemaakte soja knoflooksaus

Als puber ging ik wel eens bij een vriendinnetje Turkse pizza eten. Toen ik dat voor het eerst at, was ik gelijk om. Zo lekker! Ik kon er wel twee op in één keer. Of drie. #Hashtag vreetzak. Aangezien ik nu een lange tijd geen vlees meer eet, herintroduceerde ik de Turkse pizza zonder vlees. Een vegan Turkse pizza met soja knoflooksaus welteverstaan. Zeg maar hallo tegen de knoflookgeur (en het recept, want dat staat hieronder)!

Hoe heet een Turkse pizza eigenlijk?

Na wat gegoogle kwam ik erachter dat ik dit recept eigenlijk geen Turkse pizza mag noemen. Waarom? Dit gerecht komt namelijk oorspronkelijk uit de Arabische keuken. De pizza wordt ook gegeten in onder andere Armenië, Israël, Libanon en Turkije. Daarom heet Turkse pizza eigenlijk lahmacun. In Nederland is deze lekkernij bekender onder de naam Turkse pizza. Ach ja, het gaat eigenlijk om de smaak! ;)

Turkse pizza heet eigenlijk lahmacun. 

Vegan Turkse pizza met zelfgemaakte soja knoflooksaus

Hoe maak je Turkse pizza vegan?

Turkse pizza wordt oorspronkelijk gemaakt met gehakt, maar je kunt de pizza supermakkelijk vegan maken. Wat heb je dan nodig? Je gebruikt namelijk gewoon vegan gehakt! Daarnaast vervang je ‘gewone’ knoflooksaus door je eigen saus, gemaakt van sojayoghurt en verse knoflookteentjes. Geloof me: het is veel makkelijker dan je denkt!

Je maakt Turkse pizza gemakkelijk vegan met vegan gehakt.

Comfort date food

Deze vegan Turkse pizza’s zijn zeer comfort date food-proof. Ten eerste omdat ze snel klaar zijn. Ik heb de wraps zelf van linzenmeel gemaakt, maar je kunt ook kant-en-klare wraps kopen als je sneller klaar wilt zijn. Wil je supersnel eten? Gebruik dan knoflooksaus uit een flesje. Kijk dan wel even op de achterkant of de saus vegan is.

Daarnaast vallen deze pizza’s erg in de smaak bij vriendlief. Je moet het meer zien als comfort food in een gezonder jasje. Zo willen ze dit gerecht wel proberen! ;)

Recept voor vegan Turkse pizza

Voor 4 Turkse pizza’s
Bereidingstijd: 15 minuten
Baktijd: 20 minuten
Nodig: staafmixer, kleine pan en een koekenpan

Ingrediënten

Voor de Turkse pizza’s

  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 2 grote tomaten
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel harissa of een snufje cayennepeper (meer voor meer pit)
  • 1  bakje vegagehakt (AH biologisch tofu is vegan en glutenvrij)
  • 4 wraps

Voor de topping

  • ijsbergsla
  • tomaten
  • komkommer
  • optioneel: rode ui

Voor de saus

  • 2 teentjes knoflook
  • flinke scheut ongezoete sojayoghurt
  • verse bieslook
  • zout en peper

Bereidingswijze

  1. Snijd de ui, knoflooktenen, tomaten en paprika in kleine stukken.
  2. Voeg vervolgens de het komijnpoeder en harissa/cayennepeper toe en pureer met een staafmixer tot een niet te nat papje.
  3. Roer dan het vegagehakt door het papje en laat het geheel 10 minuten koken.
  4. Maak ondertussen de knoflooksaus door 2 teentjes knoflook en de verse bieslook heel fijn te hakken.
  5. Meng daarna de knoflook en de bieslook met de ongezoete sojayoghurt, zout en peper. Zet opzij.
  6. Snijd vervolgens de ijsbergsla, tomaten, komkommer en eventueel de rode ui in kleine stukken.
  7. Verdeel de saus over de vier wraps en bak elke wrap 5 minuten op laag vuur in de koekenpan met een deksel op de pan.
  8. Verdeel ten slotte de groente over de Turkse pizza en serveer met de soja knoflooksaus.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisjoan. Of tag @thisisjoan1.

Eet jij wel eens Turkse pizza?

Liefs,

Lysanne

Ga eens op de Indiase tour met vegan saag paneer met tempeh!

8 thoughts on “Deze vegan Turkse pizza is dé ultieme comfort food

  1. Lekker recept zeg! Ik heb een tijdje terug een vegan knoflooksaus gemaakt met cashews, maar dat vond ik niet te doen, zo vies, haha! Soja-yoghurt klinkt als een beter alternatief :)

  2. Ik heb dit recept opgeslagen! Toen ik nog vlees at (tot ik zo’n tien jaar geleden daarmee stopte) was een lamacun iets dat ik wel elke dag kon eten. Heb het al een hele tijd niet meer vegetarisch kunnen vinden, maar nu ik dit recept heb, kan ik het gewoon zelf maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top