Budgetvriendelijk vegetarisch op kamers

19 februari 2018 8 Door Lysanne

Budgetvriendelijk vegetarisch op kamers

Ik woon nu al zo’n zes maanden op mezelf. Jeej! Nooit meer de AVG’tjes van mijn ouders eten! Juich maar niet te snel, want zij waren wel degene die de boodschappen haalden. Nu moet ik deze zelf betalen. Hoe overleef je dan boodschappen doen zonder je minuscule studentensalaris te overschrijden? In dit artikel leg ik haarfijn uit hoe je budgetvriendelijk vegetarisch op kamers eet.

Budgetvriendelijk vegetarisch op kamers

Nu je niet meer rekening hoeft te houden dat je het eten van je ouders moet opeten, kun je simpel gezegd alles eten wat je wilt! Ho. Wacht. Natuurlijk kun je helemaal losgaan, maar als je elke maand dik in het rood staat op je bankrekening dankzij die supermarkt safari is dat dus niet fijn. Dat wil niemand.

Budgetvriendelijk vegetarisch op kamers

Plantaardig duur

Gelukkig heb ik in de afgelopen zes maanden veel geleerd om budgetvriendelijk vegetarisch op kamers te eten. Ik geef namelijk toe: een plantaardige levensstijl is niet de goedkoopste. Plantaardig is duur! Zeker als je net zoals ik ook nog tarwevrij eet. Dan ben je grofweg best veel geld kwijt. Glutenvrije producten zijn zo drie keer duurder dan ‘gewone’ producten. Ook mijn amandelmelkjes en sojayoghurtjes zijn niet de goedkoopste. Help!

Budgetvriendelijk vegetarisch op kamers

Budgetvriendelijk op kamers

Hoe eet je dan budgetvriendelijk vegetarisch op kamer? Ik vroeg hulp van mijn Instagram volgers en kwam, samen met mijn ervaringen, tot de volgende tips.

  1. Reclamefolders scannen. Elke zondag kijk ik op Reclamefolder.nl naar de aanbiedingen van Vomar, Appie, Aldi, Lidl en Deka en maak een lijstje van goede aanbiedingen. Een voorbeeld hiervan is 25% korting op de speltpasta of een bloemkool voor één euro. Ik heb het geluk dat ik tussen deze supermarkten woon (op Lidl na). Let wel op dat de aanbieding de moeite waard is. Voor tien cent verschil kun je het beter overslaan.
  2. Let op de Hamsterweken en Route 99 van de AH. Dit zijn mijn twee favoriete aanbiedingsweken! Alpro is standaard 1 + 1 gratis tijdens de Hamsterweken. Ik sla dan altijd vaak wat in. Ook is Alpro bij de Deka wel eens voor 1 euro per pak aangeboden. Ik had er gelijk zeven ingeslagen! Zeven euro in één keer betalen lijkt veel, maar je haalt het met gemak eruit!
  3. Eet volgens de aanbiedingen. Als je zondag weet wat er in de aanbieding is, kun je alvast wat lekkere recepten zoeken om een fantastisch recept op tafel te zetten. Dit scheelt echt in je portemonnee.
  4. Sla in. Of zoals Janna zei: bulken!!! Als bijvoorbeeld noten en zaden in de aanbieding zijn, sla ik meteen grote zakken in. Zulke producten blijven écht dik een jaar goed (of langer). Kleine zakjes met gedroogd fruit zijn vaak ook veel duurder in verhouding met de grotere zakken. Dit geldt trouwens ook voor rijst en pasta.
  5. Eet seizoensgroente en -fruit. Aardbeien in de winter? Why? Ten eerste komen ze uit het buitenland (lees: milieuvervuiling), ten tweede smaken ze vaak niet eens lekker en ten derde zijn ze rete duur voor een klein bakje. Dus hup mandarijnen in de winter eten en aardbeien in de zomer. Dit geldt overigens ook vaak voor groente.
  6. Week je eigen peulvruchten. Ja je leest het goed: niet meer de blikjes bonen kopen, maar een flinke zak gedroogde kikkererwten. Even een nachtje laten weken, koken en klaar zijn je peulvruchten. Het is helemaal niet moeilijk om te maken en je hebt flink wat meer! NB: als je lui bent, koop dan de kikkererwten van de Action (50 per blikje).
  7. Ga naar de toko of Turkse supermarkt. Bij de toko kun je onwijs goed bulken qua kruiden. Hier vind je grote zakken met kaneel, komijn en noem maar op voor bodemprijzen. Deze zakken zijn vele malen goedkoper dan zo’n ullig potje in de supermarkt. Verder vind je bij de Turkse supermarkt verse kruiden voor nog geen euro. Yes!
  8. Kook voor meerdere dagen of vries in. De laatste tip is super duper handig. Als je voor meerdere dagen kookt, scheelt dit je natuurlijk kooktijd na een dag hard werken. Even oppiepen en eten maar. Heb je nog wat over en komt die pompoensoep je neus uit? Vries het in! Of neem het mee als lunch als je een kleine of geen vriezer hebt. Dit is namelijk goedkoper dan zo’n magnetronmaaltijd met veel te veel zout.

Hopelijk heb je veel aan deze tips! Ik weet zeker dat je maandelijks nog geld overhoudt om dat ene leuke t-shirtje te kunnen kopen. Nog een kleine tip: wanneer je geld overhoudt, kun je de wat duurdere producten aanschaffen, zoals notenpasta of speltbrood.

Welke tips heb jij om budgetvriendelijk vegetarisch op kamers te eten?

Liefs,

Lysanne

Over die pompoensoep: deze zoete pompoensoep met kokos en kaneel is to die for!