Om je vingers bij af te likken: vegan eetbaar koekjesdeeg van kikkererwten

Eetbaar koekjesdeeg vegan cookie dough
Eetbaar koekjesdeeg vegan cookie dough

Eetbaar koekjesdeeg is een droom voor velen. Want wedden dat jij ook wel eens aan dat oh zo heerlijke koekjesdeeg hebt gesnoept tijdens het bakken? Goed nieuws! Mijn favoriete vegan cookie dough deel ik met jou! Zo kun je zelf gezond snoepen zonder schuldgevoel. Kom, we gaan eetbaar koekjesdeeg maken.

Dol op koekjesdeeg

Ik ben dol op koekjesdeeg. Samen met mijn zus stond ik vroeger vaak in de keuken koekjes, taart en cake te bakken. En die 2 kleine dondersteentjes snoepten natuurlijk van het deeg en beslag. Die toen nog niet goed beseften dat ongebakken koekjes eigenlijk niet zo goed zijn om te eten. Don’t blame mijn ouders, die hadden al 1000 keer gewaarschuwd. ;)

Is koekjesdeeg veilig om te eten?

Koekjesdeeg is niet veilig om te eten als er rauwe eieren in zitten. In rauwe producten kan namelijk salmonella voorkomen. Als je zwanger, ziek, jonger dan 5 jaar of op leeftijd bent, kun je daar flink ziek van worden. Dit geldt ook voor ongebakken bloem. Volgens Xandra Bakt Brood kun je dit beter ook niet eten.

Eetbaar koekjesdeeg vegan cookie dough

Hoe maak je eetbaar koekjesdeeg?

Gelukkig kun je eetbaar koekjesdeeg maken door andere ingrediënten te gebruiken! Voor dit recept vervang je de bloem door kikkererwten en havermout. Het ei laat je weg. Daarnaast voeg je allerlei lekkere ingrediënten toe. Zoals pindakaas, kaneel en stukje pure chocolade. Het resultaat is een superlekkere vegan cookie dough met veel plantaardige eiwitten en goede koolhydraten.

Wat kun je met eetbaar koekjesdeeg?

Natuurlijk is koekjesdeeg zo eten verrukkelijk, maar er zijn meer opties:

Ben je er klaar voor? Dan gaan we samen deze vegan cookie dough maken!


 

Eetbaar koekjesdeeg recept

Eetbaar koekjesdeeg | Vegan

Van dit eetbaar koekjesdeeg mag je zoveel eten als je wilt. Gemaakt van kikkererwten en gezonde ingrediënten.
Voorbereiding5 min
Bereidingstijd15 min
0 min
Totale tijd20 min
GangSnack,Tussendoortje
KeukenAmerikaans,Glutenvrij,Vegan
Trefwoordeiwitrijk,glutenvrij,koek,tarwevrij,vegan
Aantal1 bakje

Benodigdheden

  • zeef
  • foodprocessor
  • lepel
  • afgesloten bakje

Ingrediënten

  • 1 blik kikkererwten (400 gram met uitlekgewicht)
  • 2 eetlepels pindakaas
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel ahornsiroop of (kokosbloesem)suiker
  • scheut plantaardige melk
  • 5 druppels stevia of meer ahornsiroop/suiker
  • snuf zout
  • hand rozijnen
  • 3 eetlepels havermout
  • hand gehakte amandelen
  • 4 blokjes gehakte pure chocolade

Bereidingswijze

  • Spoel de kikkererwten in de zeef onder de kraan.
  • Stop de kikkererwten in de foodprocessor.
  • Voeg de pindakaas, kaneel, ahornsiroop of (kokosbloesem)suiker, scheut plantaardige melk, stevia en een snuf zout toe, en mix de ingrediënten tot een smeuïg geheel.
  • Te compact? Voeg meer plantaardige melk toe, maar maak het niet te nat.
  • Voeg ten slotte de rozijnen, havermout, gehakte amandelen en de gehakte chocolade toe, en mix de ingrediënten kort tot een mooi geheel.
  • Bewaar het eetbaar koekjesdeeg in een afgesloten bakje.

Notities

Tip: Vervang de amandelen door walnoten en de pure chocolade door (vegan) melkchocolade.

Meer kikkererwten recepten

Deel je creatie met jouw vrienden! Maak een foto, post ‘m op Instagram en tag @thisisjoan.nl.

Snoep jij wel eens van eetbaar koekjesdeeg?

Liefs,

Lysanne

Handig: Sla het recept op via Pinterest

Lysanne Joan

Lysanne is contentspecialist, SEO lover en eigenaar van This is Joan. Ze deelt op haar websites tips en tricks om elke dag een stapje groener te leven. Van gezonde recepten en groene tips tot planten kweken, vintage en vegan producten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel je mening. Beoordeel het recept!