Deze vegan cheesecake met blauwe bessen maak je zonder oven!

No bake vegan cheesecake recept met blauwe bessen

Vegan cheesecake is een van mijn favoriete taarten. Zeker als hij is gemaakt van noten en fruit. Je hebt namelijk geen oven nodig om cheesecake te bakken. Vandaag deel ik graag met je mijn no bake vegan cheesecake recept met blauwe bessen. Kom, laten we aan de slag gaan!

Wat is cheesecake?

Cheesecake is een (on)gebakken taart met een zachte kaasvulling, zoals roomkaas of kwark. De bodem is meestal gemaakt van verkruimelde koekjes, gemengd met boter.

Wist je dat de Grieken en Romeinen de cheesecake ‘uitvonden’?

Cheesecake, waar komt het vandaan?

Cheesecake komt oorspronkelijk uit het oude Griekenland en het Romeinse Rijk. Hoogstwaarschijnlijk staat het eerste recept van cheesecake beschreven in het boek Deipnosophistae van de Griek Athenaeus. De Romeinen kenden 2 soorten cheesecakes, namelijk een hartige (libum) en een zoete (savillum).

Verschillende soorten cheesecakes

In de Middeleeuwen werden cheesecakes gemaakt met lokale producten, zodat er verschillende soorten ontstonden. In Groot-Brittannië werd de cake gevuld met cottage cheese. Vervolgens namen Britse immigranten het recept mee naar Amerika, waardoor de New York-cheesecake ontstond. In de Big Apple werd cheesecake niet langer met cottage cheese gevuld, maar met roomkaas.

Hollandse kwarktaart

In Nederland kennen we vooral de kwarktaart. Een quiche is echter ook een vorm van cheesecake. Alleen dan hartig. Kortom, elk land kent zijn eigen cheesecake.

No bake vegan cheesecake recept met blauwe bessen

Is cheesecake vegan?

Normaal gesproken is cheesecake niet vegan. Hij wordt namelijk oorspronkelijk gemaakt met kwark of roomkaas. De bodem bevat vaak boter.

Vegan cheesecake maken

Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om een heerlijke en gezonde vegan cheesecake te maken. Veel originele ingrediënten kun je namelijk vervangen door een plantaardig exemplaar, zoals:

  • roomkaas door cashewnoten;
  • koekjesbodem door noten;
  • eieren door agar-agar;
  • boter door kokosolie.

Wil je meer weten over plantaardige vervangers? Lees dan:

Moet je cheesecake bakken?

Cheesecake kun je bakken, maar het hoeft niet. Heb je dus geen oven? Dan kun je alsnog een heerlijke cake bakken! Zoals het onderstaande recept voor een no bake vegan cheesecake met blauwe bessen. Heb je geen blauwe bessen in huis? Gebruik dan een andere fruitsoort, zoals aardbei. Of vervang de amandelen eens door walnoten. Kom, laten we samen het vegan cheesecake recept maken!


 

Vegan cheesecake recept

Vegan cheesecake met blauwe bessen

Een heerlijke vegan cheesecake met blauwe bessen die je maakt zonder oven. Zowel de bodem als de vulling is gemaakt van noten.
Voorbereiding0 min
Bereidingstijd30 min
Wachttijd4 uur
Totale tijd4 uur 30 min
GangFeest,Tussendoortje
KeukenAmerikaans,Glutenvrij,Raw,Vegan
Trefwoordfruit,glutenvrij,noten,raw,taart,tarwevrij,vegan
Aantal1 klein taartje

Benodigdheden

  • kleine springvorm
  • bakpapier
  • foodprocessor

Ingrediënten

Bodem

  • 50 gram cashewnoten
  • 50 gram amandelen
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 1 eetlepel kaneel
  • ½ eetlepel gesmolten kokosolie
  • ½ theelepel vanille extract
  • snuf zout

Vulling

  • 120 gram cashewnoten
  • 70 gram gesmolten kokosolie
  • 150 gram blauwe bessen (vers of diepvries)
  • 60 gram ahornsiroop
  • 1 gram agar agar-poeder
  • 1 theelepel vanille extract
  • snuf zout

Bereidingswijze

  • Bekleed de kleine springvorm met bakpapier. Vet de randen in met kokosolie.
  • Maal vervolgens de amandelen en cashewnoten in de foodprocessor.
  • Voeg dan de ahornsiroop, kaneel, gesmolten kokosolie, vanille extract en zeezout toe en maal de ingrediënten tot een bal. Te droog? Voeg dan water toe.
  • Bekleed de springvorm (en de zijkant) met het mengsel. Laat de bodem opstijven in de koelkast.
  • Maal voor de vulling de cashewnoten fijn in de foodprocessor.
  • Voeg daarna de gesmolten kokosolie, blauwe bessen, ahornsiroop, agar agar, vanille extract en zeezout toe en maal de ingrediënten tot een smeuïg geheel.
  • Haal dan de springvorm uit de koelkast en schenk de vulling in de springvorm.
  • Laat ten slotte de vegan cheesecake met blauwe bessen 4 uur opstijven in de koelkast.

Notities

Tip: Je kunt ook een andere fruitsoort gebruiken, zoals frambozen of aardbeien.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisjoan. Of tag @thisisjoan1.

Wat is jouw favoriete smaak cheesecake?

Liefs,

Lysanne

Handig: Sla het recept op via Pinterest

Comments

    1. Post
      Author
        1. Post
          Author
    1. Post
      Author
      Lysanne

      Hoi Luna,

      Dankjewel voor je berichtje. Je kunt kokosolie in de bodem weglaten, alleen is dat in de vulling wat lastig. Kokosolie wordt hard als het koud wordt, dus je kunt bijvoorbeeld geen olijfolie gebruiken. Misschien kun je het proberen door meer cashewnoten toe te voegen. Maar dan kan het wel zijn dat de vulling wat vloeibaarder is.

      Succes!

      Groetjes,

      Lysanne

    1. Post
      Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *