Home » 5 leuke bezienswaardigheden op Texel waar je écht heen moet!

5 leuke bezienswaardigheden op Texel waar je écht heen moet!

Bezienswaardigheden Texel

”Welkom in de veerhaven van Texel. Wij verzoeken automobilisten zich naar hun voertuig te begeven.” Dit is het bekende deuntje als je de boot naar Texel pakt. I know, te erg dat ik dit uit mijn hoofd weet. Texel is mijn tweede thuis, want ik kom er al sinds klein meisje. Mijn familie woont er zelfs! Daarom heb ik 5 mooie bezienswaardigheden op Texel verzameld waar je écht heen moet.

Texel: een veelzijdig eiland met bezienswaardigheden

Als je aan Texel denkt, denk je aan blerende schapen, de veerboot met meeuwen die je frietjes stelen en natuurlijk het strand waar af en toe een zeehond zich laat zien! Maar Texel is zo veel meer. Je kunt fietsen langs de schapenboeten, wandelen in de Slufter of winkelen in de schattige straatje van Den Burg. Ik heb nog niet eens alles verteld, want er is onwijs veel te doen op het grootste waddeneiland van Nederland.

5 bezienswaardigheden op Texel

Natuurlijk ben je nieuwsgierig wat Texel je te bieden heeft. Daarom heb ik 5 plekken uitzocht waar je heen kunt als je het eiland bezoekt. Ben je er klaar voor?

1. Wandelen op het strand

Wanneer je naar Texel gaat en het strand niet bezoekt, heb je wat gemist. Texel ademt strand! Er is maar liefst 30 kilometer aan zand waar je heerlijk uitwaait of een zandkasteel bouwt. Zo heeft het eiland verschillende stukken strand (Paal 6, 7, 8 …. t/m 33) voor ieder wat wils: van sportief tot rustig en gezellig tot naakt.

Het Texelse strand is het hele jaar door leuk om te bezoeken. In de lente geniet je bijvoorbeeld van een lekker zonnetje en in de herfst kun je te gekke stormfoto’s maken. Ik heb de bovenstaande foto tijdens een harde herfstwind gemaakt. Daarnaast zijn bij Paal 9, 17, 21, 28 en 33 de strandpaviljoens het hele jaar door geopend, dus na een stevige wandeling kun je lekker opwarmen met een kop koffie en een stuk taart.

Aanrader: Strandpaal 17 bij De Koog. Daar drink je lekkere cappuccino’s en eet een stuk brownie, gemaakt van bieten.

Sommeltjespad Texel

2. Het Sommeltjespad

Ken je de legende van de Sommeltjes? Nee? Dan is het nu tijd om naar Het Sommeltjespad te gaan! Sommeltjes zijn dé legendarische kabouters van Texel. Deze kleine aardmannetjes wonen op de Sommeltjesberg, net buiten De Waal. In het maanlicht dansen de Sommeltjes bij de oude grafheuvel. Boogie-woogie pow-wow! Aan de dansjes komt een einde als de aardmannetjes in het zonlicht komen. Dan veranderen ze namelijk in steen! Vandaar dat je stenen mannetjes op het pad vind. Adres: Pelikaanweg, De Koog.

Aanrader: Ecomare. Hier zie je zeehonden en andere zeedieren van dichtbij! Ps. niet geschikt om te aaien!

3. Winkelen in Den Burg

Wie denkt dat je niet kunt winkelen op Texel heeft het mis. In Den Burg zijn namelijk genoeg leuke winkels te vinden! Zo vind je bekende ketens, zoals Ekoplaza en Hema, en echte Texelse winkeltjes, bijvoorbeeld Echte Bakker Timmer. Dat laatstgenoemde is dus een begrip op Texel. Vraag het aan een Texelaar en degene weet meteen waar je het over hebt. Adres: Hogerstraat 4 en Weverstraat 90, Den Burg en Dorpsstraat 90, De Koog.

Aanrader: Texelse koek! Dit is een soort van speculaaskoek alleen net even anders. Heerlijk!

Snoepwinkel Den Burg vintage

4. In de Soete Suyckerbol

Vintageliefhebbers opgelet! In Den Burg zit het meest schattige vintage snoepwinkeltje van Nederland. In de Soete Suyckerbol vind je snoepgoed, thee en koffie uit grootmoeders tijd. Te denken over kaneelhompen, roomboterwafeltjes en Haagse Hopjes. Zelfs de inrichting is in vintage stijl aangekleed. Super leuk! Hier kun je ook een mooi en uniek cadeau voor iemand kopen. Adres: Weverstraat 33, Den Burg.

Aanrader: de kaneelhompen, want die zijn echt te lekker!

5. Texelse woonaccessoires van Kees de Waal

Ten slotte blijft Texel natuurlijk altijd bij je middels een mooi souvenir. Dan heb ik het niet over een prulletje die je na twee weken weer weggooit. Ik heb het over trendy Texelse woonaccessoires van Keel de Waal. Deze winkel verkoopt van alles voor in het huis, bijvoorbeeld vrolijk Texels servies, zeep in de vorm van schapen en schapentheedoeken. In de winkel ben je zeker even zoet, want er is veel te vinden! Adres: Binnenburg 23, Den Burg.

Aanrader: het boter, kaas en eierenspel in de vorm van schapen!

De bezienswaardigheden op Texel zijn echt de moeite waard om te bezoeken. Het eiland is een van mijn favoriete plekken en ik raad je zeker aan om een keer naar het eiland te gaan!

Weet jij nog een mooie bezienswaardigheid op Texel?

Liefs,

Lysanne

Interessant? Deel het artikel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 + 20 =

Scroll naar boven