Recept: Raw gember abrikozen kokos bites

Abrikozen balletjes

De laatste tijd ben ik verslaafd aan gember. Ik stop het bijna overal in, bijvoorbeeld in een noedelgerecht of in de thee. Zo ook in deze raw gember abrikozen kokos bites. Ze zijn super gezond en zo verslavend lekker, dat je er niet vanaf blijft. In dit artikel deel ik het recept, zodat je ze zelf kunt maken. En de bites zijn heel eenvoudig te maken!

Gember: de eeuwenoude wortel

Gember wordt al jaren als specerij gebruikt. Zelfs de Grieken en de Romeinen maakten gretig gebruik van deze bijzondere wortel. In de Middeleeuwen werd gember vanuit Azië naar Europa verscheept. Peperduur was gember in die tijd zeker. Net zoals peper. Vandaar de naam peperduur. Logisch.

He verhaal gaat dat gember de meest gebruikte specerij ter wereld te zijn. De wortel wordt echter ook als geneesmiddel gebruikt. Het helpt namelijk tegen misselijkheid, buikpijn en verkoudheid. Geef me maar een heel dozijn gemberwortel!

Gemberpoeder

Gember wordt ook als poeder gemalen. Het schijnt zo te zijn dat gemberpoeder veel sterker van smaak is. Dat vind ik zelf niet. Als ik verse gember in een gerecht gebruik, proef ik het veel meer dan wanneer ik gemberpoeder gebruik. Ach, ieder zijn smaak!

Deze raw gember abrikozen kokos bites zijn ideaal als je om half vier het welbekende middagdipje krijgt. Beter dan een chocoladereep achterover schuiven. Hoewel dat laatste wel erg verleidelijk is.

De bites passen makkelijk in je tas, dus je hebt geen excuus om ze thuis te laten. Kijk maar uit dat je collega’s er niet mee vandoor gaan, want ze zijn gruwelijk lekker (en gezond)!

Ik heb in het recept gemberpoeder gebruikt, maar je kunt verse gemberwortel gebruiken. Daarvan moet je minder gebruiken, want de smaak van verse gember kan overheersend worden.

Recept voor raw gember abrikozen kokos bites

Voor ongeveer 20 bites
Bereidingstijd: 15 minuten
Nodig: foodprocessor en 2 grote borden

Ingrediënten

 • 100 gram gedroogde abrikozen
 • 75 gram cashewnoten (ongebrand en ongezouten)
 • snufje gemberpoeder
 • snufje kaneel
 • snufje zeezout
 • geraspte kokos

Bereidingswijze

 1. Hak de abrikozen fijn in een foodprocessor.
 2. Voeg de cashewnoten toe en hak wederom fijn. Er mogen grote stukken cashewnoten overblijven.
 3. Voeg vervolgens het gemberpoeder, kaneel en zeezout naar smaak toe. Tussendoor snoepen mag!
 4. Strooi gerapste kokos op een bord.
 5. Draai met vochtige handen balletjes van het abrikozenmengsel.
 6. Rol de bites door de geraspte kokos en leg ze op het lege bord.
 7. Bewaar de raw gember abrikozen kokos bites in een afgesloten trommel of vries ze in.

Waar gebruik jij gember voor?


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *