Spelt apfelstrudel met cranberry en pecannoten

3 januari 2018 2 Door Lysanne

Spelt apfelstrüdel met cranberry en pecannoten

De ultieme traktatie na een flinke skitocht? Warme apfelstrudel met een flinke toef slagroom! Daar kon ik vroeger écht van genieten. Daarom haal ik de nostalgie naar boven met een recept uit de oude doos: een bijzondere spelt apfelstrudel met cranberry en pecannoten. Wel de gezonde versie natuurlijk. Wie maakt de kokosslagroom?

Spelt apfelstrudel met cranberry en pecannoten

Bij bijna elk restaurant op de Oostenrijkse skipiste staat apfelstrudel op het menu. Dat is logisch, omdat het een traditioneel Oostenrijks gerecht is, bestaande uit deeg, appel en rozijnen met vaak slagroomijs of vanillesaus (Marith Hoogland, 2017). Een hoogstaand gerecht is het zeker! Maar wist je dat apfelstrudel vroeger voor arme mensen was? Wellicht om restjes appel of deeg op te maken? Who knows.

Apfelstrudel is trouwens gebaseerd op de Turkse baklava. Toen het Osmaanse leger Europa binnendrong, nam zij het hoogstwaarschijnlijk mee en zo maakten de inwoners van toenmalig Oostenrijk-Hongarije hun eigen variant (AJVAR, z.j.).

Spelt apfelstrüdel met cranberry en pecannoten

Apfelstrudel maak je niet meer bladerdeeg. Het kan wel, maar dat is niet de originele versie! Je maakt de lekkernij namelijk met dun deeg en bestrijkt dit met appel en rozijnen. Ik heb een lekkere en gezonde variant op het originele recept gemaakt die niet zo zwaar op de maag valt als de echte apfelstrudel. Het is even een werkje, maar zo de moeite waard!

Recept

Voor 1 apfelstrudel
Oventijd: 30 minuten
Ovenstand: 180 graden Celcius (boven- en onderwarmte)
Nodig: kom en plasticfolie om af te dekken

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 300 gram speltbloem
  • 4 gram droge gist
  • snufje zout
  • 10 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 125 milliliter ongezoete amandelmelk
  • 1 ei
  • 30 gram gesmolten kokosolie

Voor de vulling

  • 500 gram geschilde appels zonder klokhuis
  • 60 gram rozijnen, cranberry’s en goij bessen mix
  • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • handje gehakte pecannoten
  • citroensap

Voor de garnering

  • 1 losgeklopt ei
  • amandelsnippers
  • optioneel: poedersuiker voor de sier

Bereidingswijze

  1. Doe de speltbloem in een grote kom en meng de gist erdoorheen.
  2. Voeg het zout, kokosbloesemsuiker, vanille extract, ongezoete amandelmelk, ei en kokosolie toe.
  3. Kneed alle ingrediënten tot een soepel, rekbaar deeg. Je moet van het deeg een ‘raampje’ kunnen maken (zachtjes uitrekken en het deeg blijft heel en doorzichtig. Je kunt er licht doorheen zien).
  4. Laat het deeg afgedekt 1 uur op kamertemperatuur rijzen.
  5. Snijd ondertussen de appel in dunne halve schijfjes.
  6. Voeg de rozijnen, cranberry’s, goij bessen, kokosbloesemsuiker, kaneel en pecannoten toe en meng door de appelstukjes.
  7. Kneed het deeg lichtjes door en rol het uit tot een ovale lap van 1 centimeter dikte.
  8. Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei (zie garnering) en verdeel het appelmengsel over het deeg. Laat 2 centimeter aan de randen vrij.
  9. Rol het deeg in de lengte op en zorg dat de uiteinden dicht zijn.
  10. Leg de spelt apfelstrudel met cranberry en pecannoten op een bakplaat met bakpapier en laat 30 minuten afgedekt rijzen.
  11. Verwarm ondertussen de oven op 180 graden Celsius (boven- en onderwarmte).
  12. Bestrijk de apfelstrudel met het losgeklopte ei en strooi er amandelsnippers over.
  13. Prik met een vork een aantal keer in de bovenkant van het deeg.
  14. Bak de spelt apfelstrudel met cranberry en pecannoten 30 minuten in het midden van de oven.
  15. Laat afkoelen op een rooster.

Heb je het recept gemaakt? Maak een foto en tag @thisisjoan1 op Instagram. Dat vind ik onwijs leuk!

Wat is jouw ultieme maaltijd na het skiën?

Liefs,

Lysanne

Je kunt ook gaan voor deze lekkere chai stoofperen met krokante chocolade.