Desserts en ijs, Recepten

Gezonde kikkererwten cookie dough met pindakaas

Gezonde kikkererwten cookie dough

Mijn zus en ik bakten vroeger vaak koekjes. Het deeg was toen áltijd al voor een deel opgegeten, voordat de koekjes in de oven gingen. Oeps. Koekjesdeeg is gewoon heel lekker. Ik had echt zin om weer eens koekjesdeeg te maken, omdat ik aan de baksels van mijn zus en ik dacht. Daarom maakte ik een vegan en guilt free-variant: gezonde kikkererwten cookie dough met pindakaas. Geloof me: je kunt niet meer stoppen met eten. In deze blogpost vind je het recept, zodat jij zelf cookie dough kunt maken!

Gezonde kikkererwten cookie dough met pindakaas

Koekjes zijn al bekend sinds de tijd van de Germanen en Romeinen (Nederlands BakkerijMuseum, z.j.). Logisch, want koekjes zijn ook gewoon heel erg lekker en makkelijk te bakken.

Geloof het of niet, maar Nederlanders zijn dus echte koekliefhebbers. Bij de koffie een lekkere gevulde koek of een granenkoek voor tussendoor: er bestaan verschillende koekjes voor vrijwel elke gelegenheid. Het mooie van die verschillende koekjes is dat elk gebied of streek zijn eigen specialiteit heeft. Zo zijn er de Fryske dumkes uit Friesland, de Antioniuskoek uit Brabant en de Haarlemse Halletjes, uit (duh) Haarlem.

Gezonde kikkererwten cookie dough

Guilt free koekjesdeeg

De basis van koekjesdeeg bestaat uit suiker, boter en bloem. Daar voeg je dan bijvoorbeeld stukjes chocolade of kaneel aan toe. Maar het is veel leuker om met andere basisingrediënten te experimenteren. Zoals kikkererwten. Wat? Koekjesdeeg gemaakt van die kleine camelkleurige balletjes?! Jep. En als je ook nog andere gezonde ingrediënten gebruikt, krijg je guilt free koekjesdeeg.

Deze gezonde kikkerwerten cookie dough eet je rauw. En dat is helemaal veilig, omdat er geen rauw ei in zit. Je kunt ook nog cacaopoeder toevoegen of in plaats van pindakaas amandelpasta gebruiken. Misschien is het een leuk idee om deze cookie dough door ijs te doen. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, dus laat het me weten als het lekker is!

Recept

Voor 1 grote bak
Bereidingstijd: 15 minuten
Nodig: foodprocessor

Ingrediënten

  • 1 blik kikkererwten
  • 2 eetlepels pindakaas
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • scheutje ongezoete amandelmelk
  • 5 druppels stevia
  • snufje zout
  • handje rozijnen
  • 3 eetlepels havermout
  • handje gehakte amandelen
  • optioneel: cacao nibs

Bereidingswijze

  1. Giet het kikkerwerwtenwater weg en spoel de kikkererwten onder de kraan.
  2. Stop de kikkererwten in de foodprocessor.
  3. Voeg de pindakaas, kaneel, ahornsiroop, scheut amandelmelk, stevia en snufje zout toe en mix de ingrediënten tot een smeuïg geheel.
  4. Te droog? Voeg meer amandelmelk toe, maar maak het niet te nat.
  5. Voeg ten slotte de rozijnen, havermout, gehakte amandelen en eventueel de cacao nibs toe en mix de ingrediënten kort tot een mooi geheel.
  6. Bewaar de gezonde kikkererwten cookie dough in een afgesloten bakje.

Heb je het recept gemaakt? Maak een foto en tag @thisisjoan1 op Instagram. Dat vind ik onwijs leuk!

Snoepte jij vroeger ook aan koekjesdeeg?

Liefs,

Lysanne

Zin in een ijsje? Maak dan suikervrije mango frambozenijsjes!

Tags:

Leave a Reply

Required fields are marked*