Gezonde amandelpasta maak je makkelijk zelf!

Gezonde amandelpasta maken

Elke Nederlander is opgegroeid met een boterham met pindakaas. Is dit niet het geval? Dan wel met satésaus, gemaakt van pinda’s. Maar soms wil je iets anders op je broodje dan pindakaas. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel soorten notenpasta’s in de winkel te vinden. Zoals amandelpasta. Maar wist je dat gezonde amandelpasta maken helemaal niet zo moeilijk is? Met het recept in dit artikel heb je in no-time je eigen potje amandelpasta. Ook lees je over de geschiedenis van amandelen.

De geschiedenis van amandelen

Geloof het of niet: amandelen worden al eeuwenlang gegeten. Volgens de website IsGeschiedenis zijn stukjes amandelen gevonden, in verkoolde resten van de uitbarsting van de vulkaan Vesuvius (het jaar 79, Pompeï). Maar oorspronkelijk komen amandelen uit West-Azië. Vanuit daar zijn de noten meegenomen naar het Middellandse Zeegebied, Noord-Afrika en Zuid-Europa.

Amandelen in West-Europa

Het was de koning van Frankrijk die via een overeenkomst in het jaar 716 amandelen introduceerde in West-Europa. Daarnaast vond Karel de Grote, koning van het Roomse rijk, in 812 dat amandelbomen op koninklijk gebied geplant moesten worden. Waar de noten het meest populair waren? Dat was in Groot-Brittannië. Shakespeare verweest in zijn werk vaak naar de amandel. In het land werd de noot als delicatesse gezien, aldus IsGeschiedenis.

Is amandelpasta gezond?

Amandelpasta is in mijn ogen gezond beleg voor op je broodje. Mits je natuurlijk de 100% amandelpasta kiest zonder toevoegingen (eventueel wel met zout). Amandelpasta bevat gezonde vetten en veel eiwitten: 2 dingen die je nodig hebt om gezond te blijven.

Amandelen bevatten vet

Maar let op: amandelen blijven noten en bevatten relatief veel vet. Dus smeer geen lagen op je boterham. Maar als je voor de rest gezond eet, hoef jij je geen zorgen te maken. Ik eet bijvoorbeeld elke dag noten en broodjes met notenboter en ik blijf op gewicht. ;)

Amandelpasta bevat gezonde vetten en veel eiwitten: 2 dingen die je nodig hebt om gezond te blijven.

Gezonde amandelpasta maken

Hoe maak je amandelpasta?

Amandelpasta zelf maken, is makkelijker dan je denkt. Het enige wat je nodig hebt is een foodprocessor en natuurlijk amandelen. In het onderstaande recept rooster je de amandelen niet, maar uiteraard kun je dat wel doen. Zo krijgt de pasta een intensere smaak. Je kunt de amandelen roosteren in een pan of in de oven. Laat ze dan wel eerst afkoeken, voordat je de noten in de foodprocessor doet.

Tip: Ben je dol op pindakaas? Met dit pindakaasrecept maak je ‘m zelf.

Het enige wat je nodig hebt is een foodprocessor en natuurlijk amandelen.

6 smaakmakers voor amandelpasta

Met het onderstaande recept maak je ‘gewone’ amandelpasta. Je kunt echter nog wat smaakmakers toevoegen, zodat je potje met amandelpasta nóg lekkerder wordt. Wat dacht je van:

 1. ahornsiroop
 2. cacaonibs
 3. geraspte kokos
 4. cacaopoeder
 5. kaneel
 6. vanille-extract

Recept voor gezonde amandelpasta

Voor 1 potje

Gezonde amandelpasta

Je eigen notenpasta maken, is makkelijker dan je denkt. In dit recept worden de amandelen niet geroosterd, zodat ze voedingsstoffen niet verliezen.
Voorbereiding5 min
Bereidingstijd15 min
Totale tijd20 min
GangBeleg
KeukenRaw,Vegan,Whole foods
Trefwoordnoten,raw,vegan
Aantal1 pot

Benodigdheden

 • foodprocessor
 • silicone spatel
 • schone glazen pot met deksel

Ingrediënten

 • 200 gram amandelen met vlies
 • optioneel: zout

Bereidingswijze

 • Stop de amandelen en eventueel het zout in de foodprocessor.
 • Laat vervolgens het apparaat de ingrediënten mixen.
 • Eerst krijg je een soort van meel. Vervolgens worden de amandelen steeds compacter en ontstaat er een bal. Laat dan de foodprocessor verder draaien, totdat er smeuïge amandelpasta ontstaat. Hoe langer je het apparaat laat draaien, hoe smeuïger en dunner de amandelpasta wordt. Het is normaal dat er een olielaagje op de pasta ligt.
 • Spatel de gezonde amandelpasta in de glazen pot en bewaar het maximaal 1 maand in de koelkast.

Notities

Tip: Je kunt ook andere noten gebruiken, zoals cashewnoten of pecannoten.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisjoan. Of tag @thisisjoan1.

Welke notenpasta smeer jij graag op je boterham?

Liefs,

Lysanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *